Ingen jul uten julegrøt og riskrem

Desember er grøtmåneden fremfor noen
Ifølge en fersk undersøkelse spiser hele åtte av ti nordmenn julegrøt i løpet av desember måned. 25 % spiser grøten på selveste julaften. –Det er imidlertid store forskjeller på grøtspisingen, avhengig av hvor i landet du bor, sier Ida Berg Hauge, direktør i Melk.no. Mens hele 41 % av vestlendingene spiser risgrøt på julaften, er det under hver femte (18 %) nordlending som gjør det samme.
Risgrøt har lange tradisjoner
–Allerede på 1300-tallet kom risgrynet til Norge, men folk flest begynte først å spise julegrøt rundt midten av 1800-tallet. Det var rikfolk som var tidligst ute med denne grøttypen, men etter hvert fikk også vanlige folk råd til å kose seg med risgrøt, både på lørdager og ikke minst til jul, sier Hauge. Det fine med risgrøt er at den passer til både små og store, er enkel å spise, lettvint å tilberede og melken inneholder mange gode næringsstoffer kroppen trenger hver dag. Og ikke minst smaker den jo utrolig godt!
Riskrem er jule-favorittdesserten
Av julegrøt kan man også lage riskrem, som er den desidert mest populære desserten på julaften. Hele 45 % av oss foretrekker denne fremfor andre populære desserter som multekrem, karamellpudding, is/iskake og fruktsalat. Det er spesielt på sørlandet at riskremen står sterkt. Her er det hele 56 % som må ha riskrem til dessert på julaften, godt fulgt av østlendinger (49 %) og folk på vestlandet (48 %). Nordlendinger (39 %) og trønderne er 34 % spiser riskrem i noe mindre grad, de foretrekker multekrem. Dette henger naturlig sammen med at de har bedre tilgang på multer, sier Berg Hauge.
Mandel i grøten
Tradisjonen med mandel i grøten eller riskremen er gammel. Den skal ha oppstått som følge av en gammel lek der en bønne ble gjemt i en pudding, ifølge Geir Thomas Risåsen, som er julekonservator ved Norsk Folkemuseum. Den som fant bønnen, ble «kong bønne» og fikk lov å finne opp navn på de andre. Denne skikken oppsto på 1500-tallet, og den tradisjonelle mandelen i grøten er nå utbredt i hele Norden. Besøker du en av de tre nordiske kongefamiliene julaften formiddag, vil du bli servert julegrøt med mandel, og den som finner mandelen får en liten gave, akkurat som hos oss andre.
Tre av fire (73 %) av dem som spiser grøt eller riskrem på julaften, pleier å ha mandel i den. Og da bør det helst vanke premier. Her holder også tradisjonen seg godt, hele 7 av 10 (71 %) har marsipangris som premie, mens sjokolade (twist, konfekt o.l.) kommer på andre plass med bare 17 %. Av andre premier kan vi nevne «godis», leker, spill, opplevelser, penger, Flax-lodd og vinflasker.
Grøt til nissen
Fjøsnissen må ikke forveksles med det vi i dag forbinder med julenissen, som stammer fra St. Nikolaus som levde i Tyrkia på 300-tallet. Vår fjøsnisse er en gammel skikkelse fra flere tusen år tilbake, men det var først på begynnelsen av 1800-tallet at han fikk den formen han har i dag, en snill liten fyr med nisselue og skjegg som elsker grøt og gir gaver til barna. Før den tid var han både en husvette man dyrket, en gårdsbeskytter, en som tok hevn hvis ikke reglene på gården ble fulgt og en fyr man ofret til for å hedre slekten og gården. Fra 1800-tallet vokste fjøsnissen og St. Nikolaus (i dag mest kjent som Santa Claus) sammen til én og samme figur – som vi i dag kjenner som julenissen, ifølge Store norske juleboka (Kagge forlag). Lenge var det tradisjon å sette ut grøt til nissen, men i dag er ikke dette så vanlig lengre, i hvert fall ikke i byene.
Her finner du tips og inspirasjon til jul:
https://www.melk.no/Oppskrifter/Temaer-og-anledninger/Jul
Fakta om undersøkelsen:
Det ble utført en landsrepresentativ undersøkelse i uke 47 og 48 av Norstat på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) med 1000 respondenter.
Kontakter
Ida Berg HaugeDirektør
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12ida@melk.noAne Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom