16.000 av verdens fattige mister matstøtte. Regjeringen må snu budsjettkutt i bistand

Norsk Folkehjelp må si opp fem ansatte i Sør-Sudan, og det er over 16 000 mennesker, hovedsakelig kvinner og barn, som organisasjonen nå må slutte å gi matstøtte til. Grunnen er at verdens matprogram må gjøre kutt på grunn av økte matvarepriser og krigen i Ukraina.
- Det eneste riktige i disse tider er at Norge øker bistanden og ikke kutter den, slik regjeringen planlegger å gjøre, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin.
- Når hjelpeorganisasjonene må kutte i programmer fordi pengene ikke strekker like langt som før, tenker jeg med frykt på hva som kommer til å skje, når kutt iverksettes, sier Westhrin
Bare i Sør-Sudan er det anslått at 8,9 millioner mennesker vil trenge humanitær assistanse i år, på grunn av fortsatt uro og konflikter i landet, i tillegg til flom, som gjør befolkningen sårbar når det blir lite mat. Verdens matvareprogram har imidlertid kun kapasitet til å hjelpe seks av nærmere ni millioner mennesker.
- Dette viser bare hvor utfordrende situasjonen er. De fleste katastrofeområder trenger nå økt støtte, på grunn av ringvirkningene fra krigen i Ukraina, sier Westhrin
Den norske regjeringen har foreslått et kutt på fire milliarder i bistandsbudsjettet for å kunne ta imot ukrainske flyktninger her hjemme. Norge tjener derimot på krigen, og har de økonomiske musklene til å kunne øke bistandsbudsjettet, samtidig som man tar imot ukrainske flyktninger på en god måte.
- En økning av bistandsbudsjettet ville ha sikret at vi, og andre humanitære organisasjoner, kan fortsette vårt arbeid, uten å måtte kutte, sier Westhrin.
For mer informasjon ta kontakt med generalsekretær Henriette Killi Westhrin på telefon: 90796835
Nøkkelord
Kontakter
Håkon ØdegaardKommunikasjonssjefNorsk Folkehjelp
Tel:950 45 667hakono@npaid.orgBilder

Om Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær mine- og eksplosivrydding, redningstjeneste og flyktning- og integreringsarbeid. Norsk Folkehjelp har over 3000 ansatte i mer enn 35 land.
Følg pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norsk Folkehjelp
Ukraina varsler mulig uttrekning fra Minekonvensjonen – Norsk Folkehjelp advarer mot alvorlige humanitære konsekvenser, det er de sivile som taper3.7.2025 12:04:06 CEST | Pressemelding
– Ukraina er i dag et av verdens mest minelagte land, og det vil ta flere tiår å rydde områdene. Miner fører ikke bare til umiddelbare tap av liv og helse, men hindrer også gjenoppbygging, matproduksjon og trygg retur for fordrevne familier, sier Aksel Steen-Nilsen, leder for humanitær mine- og eksplosivrydding i Norsk Folkehjelp.
Norsk Folkehjelp: Aker BP ignorerte ofre for krigsforbrytelser18.6.2025 16:31:31 CEST | Pressemelding
18. juni konkluderte et ekspert-panel nedsatt av norske myndigheter med at Aker BP ikke respekterte menneskerettighetene da de fusjonerte med Lundin.
Forbud mot handel og næringsvirksomhet med okkupasjonen ønskes velkommen17.6.2025 10:56:05 CEST | Pressemelding
SV har sikret en forpliktelse fra regjeringen om å innføre et forbud mot handel og annen næringsvirksomhet med selskaper som bidrar til å opprettholde Israels ulovlige okkupasjon av palestinske områder. Dette kommer som resultat av budsjettforhandlingene.
Norsk Folkehjelp fordømmer Estlands beslutning om å trekke seg fra Minekonvensjonen5.6.2025 16:46:53 CEST | Pressemelding
Norsk Folkehjelp (NPA) fordømmer på det sterkeste den estiske nasjonalforsamlingens beslutning om å trekke seg fra Konvensjonen som forbyr antipersonellminer – en traktat som har reddet utallige liv siden den ble vedtatt i 1997.
Stortinget kan stanse investeringer i ulovlig okkupasjon3.6.2025 14:06:42 CEST | Pressemelding
Onsdag stemmer Stortinget over finanskomiteens innstilling til årets fondsmelding som ble lagt frem forrige uke. Til tross for økende press, inneholder innstillingen ingen tiltak for å hindre at oljefondet investerer i selskaper som medvirker til Israels ulovlige okkupasjon og krigsforbrytelser. Det reagerer sivilsamfunnet kraftig på.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom