Nansen Fredssenter

Nobels Fredspris viktigere enn på lenge: – Dette er de viktigste kandidatene

Del
Førstkommende fredag annonseres årets mottaker av Nobels Fredspris. Som vanlig er det stor usikkerhet rundt hvem som får prisen, men det er liten tvil om at det er behov for en pris som hyller freden. Nansen Fredssenter har sett på hvem som er de heteste kandidatene.
Foto: Nansen Fredssenter
Foto: Nansen Fredssenter

- I et år med stor usikkerhet, hvor atomspøkelset for alvor er kommet tilbake på den internasjonale agendaen og hvor verdensledere ikke tar ansvar for fred og sikkerhet, er Nobels fredspris viktig. Fredsprisen gir håp til de mange som lider under konflikt, krig og undertrykking, og er en livsviktig oppmuntring til de som gjør sitt ytterste for å hjelpe fredens sak, sier Alfredo Zamudio, leder ved Nansen Fredssenter.  

Nansen Fredssenter mener at dette er de tre mest aktuelle kandidatene til årets fredspris: 

Nuclear Threat Initiative (NTI), for arbeidet med kjernefysisk dialog
Til enhver tid står over 15.700 atomvåpen klare til bruk. Dette er et like stort antall som under den kalde krigen på femtitallet. Kontakt mellom atomvåpen maktene er nyttig for å bygge tillit og for å redusere risikoen for katastrofale feil. Nuclear Threat Initiative (NTI) ble stiftet i 2001 av senator Sam Nunn og filantrop Ted Turner, og arbeider med dialog og kontakt mellom atomvåpenmaktene, for nedrustning og ikke-spredning av atomvåpen. NTI ledes av Ernest J. Monitz, tidligere amerikansk energiminister og en av USAs sjefsforhandlere i atomavtalen med Iran. Hjemmeside: http://www.nti.org 

Nadia Murad for arbeidet mot folkemordet på Yazidiene
Verden våknet opp til ISIS’ brutale fremferd da bilder fra Yazidi-folkets flukt ble kjent. FN-rapporter indikerer at tusenvis av mennesker ble drept, mange kvinner voldtatt eller tatt som slaver, og et ukjent antall har begått selvmord for å unngå fangenskap eller etter å ha overlevd grusomme overgrep. Nadia Murad har markert seg som en talsperson for verdigheten til ofre for slaveri og menneskehandel. Hun er også FN-ambassadør for disse temaene. http://www.nadiamurad.org 

Community of St. Egidio for arbeidet med religionsdialog
Tiden etter andre verdenskrig har ikke vært fredens tid, men en kontinuerlig bølge av dårlige nyheter, der kolonialisme, nepotisme og religionshat har vært årsak til mange konflikter. Vår samtid trenger kanskje mer enn noensinne dialog. Italienske Community of St. Egidio har i en årrekke arbeidet med humanitær bistand og religionsdialog i flere vanskelige situasjoner og konflikter. Community of St. Egidio ble stiftet i 1968 av Andrea Ricardi. De har over femti tusen medlemmer, og har base i Trastavere, Roma. Hjemmeside www.santegidio.org

For mer informasjon, kontakt:

Alfredo Zamudio, leder
alfredo@peace.no   
+47 936 80 054

Mari K. Bjerke, administrativ assistent
mari@peace.no  
+47 932 65 198

Bilder

Foto: Nansen Fredssenter
Foto: Nansen Fredssenter
Last ned bilde
Alfredo Zamudio: Foto, Kirsti Hovde
Alfredo Zamudio: Foto, Kirsti Hovde
Last ned bilde
Nansen Fredssenter. Foto: Nansen Fredssenter
Nansen Fredssenter. Foto: Nansen Fredssenter
Last ned bilde

Om Nansen Fredssenter

Nansen Fredssenter
Nansen Fredssenter
Bj. Bjørnsons plass
2613 Lillehammer

http://www.peace.no

Nansen Fredssenter arbeider nasjonalt og internasjonalt med å fremme og undervise om dialog for fred, for å forebygge konflikt og for å styrke sosiale og politiske relasjoner.

Følg pressemeldinger fra Nansen Fredssenter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nansen Fredssenter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nansen Fredssenter

Går Nobels Fredspris til Afrika i år?2.10.2018 13:33:15 CEST | Pressemelding

Førstkommende fredag annonseres årets mottaker av Nobels Fredspris. Nansen Fredssenter har vurdert hvem som er de sterkeste kandidatene i 2018. Fredsprisen skal være en inspirasjon og belønning for heltemodig innsats for fred. Svært ofte hører vi mer om krigen enn om fredsforkjemperne, fordi krigens vold lager mye mer støy enn freden, men i år er det fire sterke kandidater med resultater, der to fra Afrika peker seg ut.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye