Ulovlige legemidler beslaglagt i internasjonal aksjon

Interpol koordinerte operasjon Pangea X – en aksjon mot salg av ulovlige legemidler og medisinsk utstyr. Flere myndigheter i 123 land deltok med forskjellige tiltak i perioden 12.-19. september.
I Norge har det vært tett samarbeid mellom Tolletaten, Legemiddelverket, Mattilsynet, Helsedirektoratet og Kripos. Den norske aksjonen har hatt fokus på ulovlig import av legemidler og import og salg av kosmetikk som inneholder skadelige eller forbudte stoffer.
Flest beslag i postsendinger
Tollkontrollen ble gjennomført på Alnabru, Østlandsterminalen og Gardermoen og nærmere 1300 postsendinger ble undersøkt. Det var ulovlig innhold i 286 av pakkene. Potensmidler, antidepressiva, hormoner, beroligende midler og antibiotika er legemidler det ble funnet mest av. De fleste beslagene ble gjort i sendinger fra India (80), Storbritannia (53) og USA (27).
- Vi beslaglegger daglig sendinger med forbudte legemidler og vi ser at nordmenn bestiller narkotika, dopingmidler og forbudte legemidler via Internett. Vi fant også cirka tjue sendinger med antibiotika, sier seniorrådgiver Anders Flekke i Tolletatens etterretningssenter.
Ulovlige stoffer i kosmetikk
Under aksjonen gjennomførte Mattilsynet sammen med Legemiddelverket tilsyn hos en hudpleiesalong, en hudpleieklinikk med helsepersonell og en importør/distributør av kosmetikk.
Det ble tatt stikkprøver av kosmetiske ansiktsprodukter. Det ble ikke funnet ulovlige stoffer i produktene hos salongen og klinikken. Hos importøren ble det funnet to ansiktspleieprodukter som inneholdt trikloreddiksyre – et stoff som ikke er tillatt i kosmetiske produkter i Norge fordi det kan føre til alvorlige hudskader. Disse to produktene fikk omsetningsforbud. Det ble tatt ut tre prøver av ansiktspleieprodukter som inneholdt salisylsyre. Disse skal analyseres for å undersøke om mengden salisylsyre er innenfor tillatt grense. Ingen av produktene som ble kontrollert hos importøren var korrekt merket med norsk tekst.
-I arbeidet med årets Pangea-aksjon har vi sett at deler av hudpleiebransjen har et stykke igjen i forhold til å følge regelverket. Blant annet har flere importører ikke registrert seg hos Mattilsynet, noe de er forpliktet til å gjøre, sier seksjonssjef Merethe Steen i Mattilsynet.
Store internasjonale beslag
Falske legemidler er et stort problem i tredjeland, og det er særlig malariamedisin og antibiotika som forfalskes. Kongo er ett av flere afrikanske land som deltok i Pangea-aksjonen for første gang, og der ble det beslaglagt nærmere 650 kg med falske malariatabletter. I Vietnam ble det beslaglagt 1,2 tonn med potenspiller.
-Nordmenn kan la seg friste til å kjøpe malariamedisiner i land de skal besøke på grunn av det høye prisnivået i Norge, men dette fraråder vi på det sterkeste. Kjøp slik medisin i Norge før du drar, så er du sikker på å få ekte medisin, sier Line Saxegaard, legemiddelinspektør i Legemiddelverket.
Funn Pangea X 2017 – Norge
- Totalt antall pakker undersøkt: 1 286
- Antall pakker beslaglagt: 286
- Totalt antall enheter beslaglagt (piller, kapsler, kilo, liter med mer): 20 469 enheter
- Antall anmeldelser: fem mottagere er anmeldt på grunn av mengden i forsendelsene.
Funn Pangea X 2017 – internasjonalt
- Totalt antall pakker undersøkt: 715 000
- Antall pakker beslaglagt: 470 000
- Totalt antall enheter beslaglagt (piller, kapsler, kilo, liter med mer): 25 000 000 enheter
- Anslått verdi av forsendelsene: ca. 50 000 000 amerikanske dollar
- Antall personer arrestert: 400
- Antall nettsteder som er fjernet fra weben: 3 584
Kontaktpersoner:
Tolletaten: Seniorrådgiver Anders Bjarne Flekke, mobil 909 31 838
Mattilsynet: Seksjonssjef Merethe Steen, mobil 917 91 770
Legemiddelverket: Legemiddelinspektør Line Saxegaard, mobil 913 67 370
Kontakter
Mediehenvendelser: Mattilsynets pressevakt (08.00 - 22.00)
Tel:469 12 910kommunikasjon@mattilsynet.noAndre henvendelser: Mattilsynets sentralbord
Tel:22 40 00 00postmottak@mattilsynet.noBilder

Lenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Vaksinér kaninene dine mot kaningulsott21.5.2025 15:02:18 CEST | Pressemelding
Mattilsynet anbefaler kanineiere å vaksinere dyrene sine mot kaningulsott (RHD). Den alvorlige virussykdommen er den siste tiden påvist flere steder i Sør-Norge.
Gi hunden en trygg og god 17. mai – la den bli hjemme15.5.2025 11:21:01 CEST | Pressemelding
17. mai er en festdag for oss, men for hunder kan den være både skremmende og stressende. Mattilsynet oppfordrer hundeeiere til å la hunden slippe folkemengder, høyt lydnivå og overveldende sanseinntrykk – og heller feire nasjonaldagen i trygge, rolige omgivelser.
Ny organisering i Mattilsynet fra 1. mai2.5.2025 09:36:24 CEST | Pressemelding
Fra 1. mai endrer Mattilsynet organiseringen fra fem geografiske regioner til fire nasjonale tilsynsdivisjoner og et hovedkontor med direktoratsfunksjoner.
Øker tiltakssonen for blåtunge28.4.2025 14:00:27 CEST | Pressemelding
Mattilsynet forventer økt forekomst av blåtunge hos drøvtyggere i år. Derfor utvider vi området med tiltak, som vi håper skal bidra til å begrense spredningen av den alvorlige dyresykdommen. Blåtunge smitter ikke til mennesker, hverken via dyr eller mat.
Ingen funn av MRSA i norske svinehold på fem år20.3.2025 13:00:39 CET | Pressemelding
Heller ikke i 2024 ble det påvist MRSA-bakterier i norske svinehold. Det viser at Norge har lykkes med å forebygge introduksjon og etablering av bakterien som er motstandsdyktig mot flere typer antibiotika.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom