Disse krypene vil du ikke ha i hus

Skadedyrbransjen melder om sterk vekst av nye skadedyr her til lands.
- Vi ser at veggedyr er et problem i vekst i Norge. Vi har hatt en epidemilignede tilstand de seneste årene, sier skadedyrekspert Arne Nese i Rentokil, som rapporterer jevn vekst i antall behandlinger.
Blir med hjem i kofferten
Økende reiseaktivitet er årsaken til at flere av småkrypene havner hjemme hos Ola og Kari Nordmann.
- Vær på vakt når du reiser. Ikke spre eiendelene dine rundt i rommet eller legg bagasje på senga. Sjekk senga for blodmerker og se etter levende veggedyr eller rester av skallet deres. Du kan også finne mørke flekker på sømmene til madrassen eller sengerammen, sier Einar Brekken, som er produktsjef i Frende Forsikring.
Mange forbinder veggedyr med storbyhoteller og andre overnattingssteder, og tenker ikke over hvor enkelt de kan transporteres hjem.
- Hvis du mistenker at det er skadedyr på rommet bør du slå alarm. De er små og reiser lett hjem til deg gjennom klær, bagasje eller møbler, sier Einar Brekken i Frende. Det kan også være lurt å sjekke hotellet på internett før du bestiller. Veggedyr heter «bedbugs» på engelsk.
Ikke sikkert du er forsikret
- Med økt omfang er folk også mer bevisst på slike skadedyr, og opptatt av å ha det dekket på forsikringen sin, sier skadesjef Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring, som er det eneste selskapet i Norge som spesialiserer seg på forsikring av råteskader og skadeinnsekter. Dette er skader som ofte ikke inngår i standard hus- og hytteforsikring.
Antallet råte- og skadedyrsdekninger som del av hus- eller hytteforsikringer er sterkt økende, bekrefter ferske tall fra Frende.
- I 2012 hadde 40 prosent av husene dekningen, mens i 2017 er tallet 50 prosent. For hytter er utviklingen nesten doblet fra 13 til 25 prosent, sier Brekken i Frende.
- Årsaken er nok både at slike småkryp får mer omtale, samtidig som det dukker opp flere saker som tvister i rettsvesenet, sier mener Arne Nese i Rentokil.
Vanskelige veggedyr
Får du først veggedyr i hus, er de krevende å bli kvitt.
- Veggedyr har utviklet resistens mot de fleste tilgjengelige kjemiske midler, så en slik behandling fungerer dårlig. Derfor bruker vi utelukkende varme, steam, støvsuging og forsegling av listverk og andre steder med sprekker for å bekjempe veggedyr, sier skadedyrekspert Arne Nese.
Skadedyrbekjemperne må innom alle detaljer for å kunne betrakte en behandling som vellykket.
Gjengangere i Norge
Andre vanlige skadedyr er ifølge Folkehelseinstituttet flekket tyvbille, tørrfruktmøll og rismelbille og kastansjebrun melbille. I tillegg til veggedyr er også skjeggkre og brun pelsbille i vekst i norske hus og hytter.
- Skjeggkre er et forholdsvis nytt insekt som har spredt seg rundt i Norge. Spredningen er svært rask, og noe av problemet her er at vi ikke med sikkerhet vet hvilken behandling som fungerer best, sier Arne Nese i Rentokil. Folkehelseinstituttet bruker store ressurser på dette, og parallelt arbeider Rentokil med lovende giftfrie alternativer for fangst og kontroll.
- Så har du brun pelsbille, eller majorstubille, som har spredt seg til alle større norske byer. Den er flink til å fly, og kan dermed komme inn gjennom åpne vinduer. Brun pelsbille er ofte gjenstand for eierskifteklager og påfølgende krav om prisreduksjon eller utbedringer, sier Nese.
Bli kvitt skadedyrene
Hvis du først oppdager et angrep hos deg er ikke kjerringråd godt nok. Det er anbefalt å ta rask kontakt med en profesjonell aktør på skadedyrbekjempelse.
- Da får du stadfestet hva problemet er. I enkelte tilfeller kan det være nok å fjerne kilden til problemet uten at det skal koste noe. Men en regning etter skadedyr kan også bli stor, derfor er det viktig å agere raskt, sier Arne Nese.
Kostbare skader etter rotter
Selv om nye, ubehagelige bekjentskaper er på vei inn i hjemmene våre er fortsatt rotter og mus store skadevoldere.
- Gnageskader på elektriske anlegg, forurensning av isolasjonsmaterialer med påfølgende luktproblemer og gnageskader på rørinstallasjoner er de mest vanlige skadene, sier Einar Brekken i Frende Forsikring.
Tall fra Frende viser at snittutbetalingen etter mus- eller rotteskader er på 60 000 kroner.
- Det er imidlertid store variasjoner. Den dyreste rotteskaden har kommet på 1,6 millioner kroner. Statistikken viser også at det er flest rotteskader i den kaldeste månedene, når skadedyrene nå vil inn i varmen, sier Einar Brekken.
Se opp for disse
Stikkveps, stokkmaur, svart jordmaur, faraomaur, tysk kakerlakk, veggedyr, kles- og pelsmøll, brun pelsbille, husbukk og stripet borebille er topp ti skadeinsekter på en liste fra Folkehelseinstituttet (FHI). I oversikten over skadedyrsovervåkning fra 2007-2015, som FHI publiserte i fjor, har alle store skadedyrsfirmaer i Norge levert inn sine tall.
Hva dekker forsikringen?
Sjekk med selskapet ditt, har du dekning for skader forårsaket av rotter og mus inkludert i standard hus- og hytteforsikring? Eller må du kjøpe det utenom? Hva med veggedyr? Hos de fleste norske forsikringsselskap må du ha topp- eller ekstradekning for mus og rotter, for å få dekket veggedyr trenger du oftest en såkalt råte- og skadedyrforsikring i tillegg.
Nøkkelord
Kontakter
Einar Brekkenproduktsjef i Frende Forsikring
Tel:+47 917 75 357einar.brekken@frende.noBilder





Om Frende Forsikring
Frende Forsikring har noen av Norges mest fornøyde forsikringskunder. Vi bryr oss litt ekstra om deg, ditt og dine!
Helnorske Frende eies av solide sparebanker og brannkasser og har rådgivere landet rundt. Vi har over 330 ansatte ved hovedkontoret i Bergen, og rundt 250.000 privat- og bedriftskunder med forsikringsløsninger innen skadeforsikring og livsforsikring.
Følg pressemeldinger fra Frende Forsikring
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Frende Forsikring på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Frende Forsikring
Unge vet ikke hvor farlig dette kan være24.4.2025 07:55:00 CEST | Aktuelt
Nå blir flere hundre tusen elsparkesykler hentet fram til en ny sesong. En helt fersk undersøkelse viser at mange ikke vet hvordan de lades trygt. - Da vet de ikke hvor galt det kan gå.
Sesongstart på sjøen: Mange får skadesjokk22.4.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
For mange båteiere markerte den sene påska sesongstart på sjøen. - Men mange har ikke sett til båten siden i fjor. Det kan straffe seg.
Skadeskred: 1 av 5 brukte reiseforsikringen sin i fjor15.4.2025 07:57:00 CEST | Aktuelt
I fjor meldte nordmenn inn reiseskader for mer enn 3 milliarder kroner. Det er ny rekord.
Én ulykke i minuttet: Slik krasjer vi på påskeferie14.4.2025 07:55:00 CEST | Aktuelt
De fleste reiser på påskeferie mellom fredagen i palmehelgen og onsdag i påskeuka. I fjor krasjet norske personbiler for mer enn 230 millioner kroner disse seks dagene.
Påskeutfarten: I morgen krasjer vi for 50 millioner10.4.2025 07:52:00 CEST | Aktuelt
Mange reiser på påskeferie allerede fredag i palmehelga. Det gjør dagen til en dyr bulkedag. - Jeg frykter at fredagen kan koste 50 millioner kroner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom