Norske moreller er naturens beste konfekt

Helsegevinstene er store og de får du på kjøpet. Moreller er nemlig proppfulle av kostfiber og en god kilde til vitaminer som A og C, samt jern, fosfor og kalsium. Den fine rødfargen i skallet og i kjøttet viser at moreller inneholder en del antioksidanter.
Moreller er en steinfrukt i rosefamilien. Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi ofte kaller kirsebær. Navnet stammer fra navnet på en gammel kirsebærsort fra Chateau de Moreilles i Frankrike.
Moreller kommer opprinnelig fra Kaukasus/Svartehavsområdet. Her i landet har moreller vært dyrket i flere hundre år. I dag dyrkes det mest moreller i Sogn og Fjordane, Hordaland, Telemark, Buskerud og Vestfold. Morelltrærne trives best på lune plasser. Stadig flere morelltrær blir dyrket i plasttunneler, men det meste av norsk produksjon foregår fortsatt under åpen himmel med plasttak under modning og innhøsting. Det er sorten Lapins og Van det dyrkes mest av, men etter hvert vil vi høre om Sweatheart og Sylvia for å nevne noen vakre navn på denne konfekten.
Kokkens beste morelltips
Moreller er svært anvendelige med sin nydelige smak og vakre utseende. Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, anbefaler å prøve moreller til frokostblandingen. Da får du en fin og fargerik start på dagen.
Toril tipser også om å bruke morellene i friske grønne salater, gjerne til grillmaten og de er nydelige i kaker. Moreller og sjokolade er en fantastisk smakskombinasjon som er verd å prøve. Varme eller lune moreller til iskrem er en sikker vinner, og morellsyltetøy til f.eks. en godt modnet gorgonzola må prøves. Moreller hører selvsagt også hjemme i sesongens fruktsalat. Det er et hav av muligheter, avslutter kokken ivrig.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår billedbank.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
Ferske tall: «Alle» nordmenn elsker norske jordbær!26.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hele 95 prosent av nordmenn sier de gleder seg til å spise norske jordbær. Her er tipsene som gjør at smaken faktisk blir enda bedre – og som gjør at du unngår bløte og uappetittlige bær.
Dette er lurt å spise i eksamenstiden20.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Eksamenstiden nærmer seg – og mens mange holder seg våkne med energidrikk og smågodt, kan det lønne seg å tenke litt mer på hva du spiser. Kostholdet har nemlig større innvirkning på konsentrasjon, utholdenhet og humør enn du kanskje tror.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom