Norske moreller er naturens beste konfekt

Helsegevinstene er store og de får du på kjøpet. Moreller er nemlig proppfulle av kostfiber og en god kilde til vitaminer som A og C, samt jern, fosfor og kalsium. Den fine rødfargen i skallet og i kjøttet viser at moreller inneholder en del antioksidanter.
Moreller er en steinfrukt i rosefamilien. Moreller og kirsebær omtales ofte om hverandre, men kirsebær er egentlig en betegnelse som omfatter to hovedgrupper: Søtkirsebær, som i Norge blir kalt for moreller, og surkirsebær, som vi ofte kaller kirsebær. Navnet stammer fra navnet på en gammel kirsebærsort fra Chateau de Moreilles i Frankrike.
Moreller kommer opprinnelig fra Kaukasus/Svartehavsområdet. Her i landet har moreller vært dyrket i flere hundre år. I dag dyrkes det mest moreller i Sogn og Fjordane, Hordaland, Telemark, Buskerud og Vestfold. Morelltrærne trives best på lune plasser. Stadig flere morelltrær blir dyrket i plasttunneler, men det meste av norsk produksjon foregår fortsatt under åpen himmel med plasttak under modning og innhøsting. Det er sorten Lapins og Van det dyrkes mest av, men etter hvert vil vi høre om Sweatheart og Sylvia for å nevne noen vakre navn på denne konfekten.
Kokkens beste morelltips
Moreller er svært anvendelige med sin nydelige smak og vakre utseende. Toril Gulbrandsen, matfaglig rådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt, anbefaler å prøve moreller til frokostblandingen. Da får du en fin og fargerik start på dagen.
Toril tipser også om å bruke morellene i friske grønne salater, gjerne til grillmaten og de er nydelige i kaker. Moreller og sjokolade er en fantastisk smakskombinasjon som er verd å prøve. Varme eller lune moreller til iskrem er en sikker vinner, og morellsyltetøy til f.eks. en godt modnet gorgonzola må prøves. Moreller hører selvsagt også hjemme i sesongens fruktsalat. Det er et hav av muligheter, avslutter kokken ivrig.
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Stiftelsen Opplysningskontoret for frukt og grønt har som formål å spre matglede og øke folks kunnskap om frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge. Vårt mål er "5 om dagen" til alle, som vil bidra til en sunnere og friskere befolkning.
Vi tilbyr et stort utvalg av bilder av frukt og grønnsaker og retter der disse er brukt i vår billedbank.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom