Lading av elbil - vær obs på gamle elektriske anlegg!
De fleste elbileiere kan lade bilen sin hjemme, og de fleste foretrekker å bruke stikkontakten de allerede har. Vanlige stikkontakter i garasjer og eldre elektriske anlegg er ofte ikke konstruert for å lade elbiler - eldre anlegg kan slite om man trekker for mye energi gjennom det over lang tid.
Risiko for varmgang
Når du tar elbilen på hyttebesøk, lønner det seg å lade på ladestasjonene langs veien, ikke på en hytte hvor du ikke kjenner det elektriske anlegget. Dersom du lader elbilen fra vanlig stikkontakt og ikke via godkjent ladeboks, øker risikoen for varmgang og brann, og spesielt på gamle elektriske anlegg.
Først og fremst er det greit å undersøke lademuligheter langs veien, du kan bruke NAFs ruteplanlegger for oversikt over ladestasjoner, og her kan du lese om våre ladetips.
For det andre, sørg for å ha med deg riktig utstyr dersom du har tenkt å lade på hytta. For å lade i vanlig stikkontakt trenger du en ladekabel.
Følg med på stikkontakten
- Vær bevisst på det elektriske anlegget, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Det gjelder å følge med på stikkontakten, dersom den blir brun, eller pinnene på kontaktpluggen er så varme at du ikke kan holde på dem, bør du avslutte ladingen.
- Elbiler brenner ikke oftere enn andre biler, men det er tryggere å lade på et sikkert anlegg med en egen kurs og kontakt som er laget spesielt for dette, avslutter Engebretsen.
- Kjenn på elanlegget om det blir for varmt, sjekk stikkontakter jevnlig for skader og misfarging.
- Sjekk alderen og tilstanden på anlegget du skal bruke.
- Sjekk kapasiteten på det elektriske anlegget.
- Skru ned ladestrømmen på bilen hvis det er mulig.
- Aller best, planlegg godt, og bruk hurtigladere før du kommer frem.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Ivar EngebretsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 909 18 410jan.ivar.engebretsen@naf.noBilder
Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Utrykning på veien: - Behold roen16.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er lett å bli stresset når du ser blålys i bakspeilet. - Stress hjelper ikke. Det viktigste er å beholde roen. Da blir det enklere å gjøre resten riktig, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Slik kommer du deg vel frem med elbil i Europa14.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det blir stadig enklere å dra på elbilferie i Europa. - I de fleste land er det bygget mange ladere, men en ting har dukket opp, nemlig ladekø, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Unngå overvekt på bilferien11.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Sommerferie er bilferie for mange. Pakker du bilen riktig øker du sikkerheten og komforten, men pass på å ikke laste bilen for tungt. Mange biler når maksimal nyttelast lenge før bagasjerommet er fullt.
Så fort blir det glovarmt i bilen10.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Varmen stiger fort i en parkert bil. På bare en halvtime økte temperaturen til 44 grader i en bil parkert i sola i et forsøk NAF har gjort. – Derfor må du aldri forlate barn eller dyr i en parkert bil, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Dette må du vite om trafikkbøter i Norge og utlandet i sommer8.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Trafikkbøtene i Norge er på et rekordhøyt nivå. Flere land i Europa krever oblat for å kjøre på motorveier eller inn i byer. Med rådene fra NAF unngår du bøter i Norge og utlandet i sommer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom