Felleskjøpet Agri

150 nye andelsåkere på Fornebu

Del

Stadig flere innbyggere i hovedstaden drømmer om en grønn flekk til å dyrke på, og nå er Felleskjøpet med på å gjøre 7000 kvadratmeter jord om til andelsåkere på Fornebu. Prosjektet har også et eget tilbud til barn under 15 år som ønsker å dyrke «sin egen åker».

Kornsernsjef i Felleskjøpet John Arne Ulvan og administrerende direktør i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, hjalp til med å sette poteter under åpningen av andelslandbruket.
Kornsernsjef i Felleskjøpet John Arne Ulvan og administrerende direktør i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, hjalp til med å sette poteter under åpningen av andelslandbruket.

Sammen med OBOS og U-reist etablerer Felleskjøpet i disse dager Fornebu samdyrkelag, og allerede har det blitt solgt 50 andeler. 

Området på Fornebu har vært i sterk vekst de siste årene og andelslandbruket er en del av en grønn utvikling som fremtidens boligområder satser på. 

- I Oslo-området er det svært mange som ønsker sitt eget sted hvor de kan dyrke selv. Trenden med urbant landbruk har bredt om seg de senere årene og er en del av en internasjonal trend. Bare i Oslo er det nærmere 1500 personer på venteliste for å få parsellhager, noe som sier litt om behovet for slike tilbud. Nå kan drømmen om en egen liten åker bli virkelighet på Fornebu, sier Øyvind Koller som er leder for Felleskjøpets hagesatsing.   

Å skape grønne lunger i byen – om det er i bakgården, på taket, i en parsellhage eller andelsåker har blitt en bærekraftig trend. De som ønsker seg en liten åker å dyrke på kan i dette prosjektet velge mellom ulike løsninger. Det tilbys tre forskjellige pakker til de som ønsker en andel. De forskjellige tilbudene skiller seg fra hverandre på hvor mye andelsbrukeren selv vil jobbe på jorda. 

- Her på Fornebu blir det tilbud for alle. De som vil jobbe mye selv kan gjøre det og de som bare vil høste av sin andelsåker får muligheten til det. Vi har også laget et eget tilbud til barn under 15 år der det ikke kreves egeninnsats.  Mange barn er opptatt av miljø og kortreist mat, og nå kan de få en unik mulighet til å dyrke interessene sine. Hver uke kan du høste dine egne grønnsaker rett fra åkeren. Hver andel er estimert til å tilsvare omtrent en voksens normalforbruk av grønnsaker i sesongen. Barneandelen gir rundt halvparten av dette, forteller Koller.

Bybonden Andreas Capjon leder prosjektet. Han forteller at profesjonelle gartnere kommer til å være ansvarlig for den daglige driften, og sørge for god tilvekst i åkeren. 

-Tanken er at de som bor eller jobber på Fornebu kan gå innom andelsåkeren sin på vei hjem, plukke de grønnsakene som er klare til å spises og dermed få noe av middagen rett fra åkeren, forklarer Capjon. 

Bondens kunnskap

Felleskjøpet hadde i fjor en pop-up butikk på Fornebu i samarbeid med OBOS. Det var en suksess og butikken åpnes igjen for sesongen i år. Butikken på Fornebu skal ha alt av utstyr som trengs for å dyrke, luke og så i andelsåkeren. 

Som en av initiativtakerne bak prosjektet skal Felleskjøpet ikke bare være leverandør av utstyr, men også gi førstehåndskunnskap om landbruk. 

- Felleskjøpet har over 120 års erfaring med norsk landbruk og kan gi råd og tips til andelshaverne om hva som trengs for å få en best mulig vest i andelsåkeren, sier Koller. 

Kontakter

Bilder

Kornsernsjef i Felleskjøpet John Arne Ulvan og administrerende direktør i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, hjalp til med å sette poteter under åpningen av andelslandbruket.
Kornsernsjef i Felleskjøpet John Arne Ulvan og administrerende direktør i OBOS, Daniel Kjørberg Siraj, hjalp til med å sette poteter under åpningen av andelslandbruket.
Last ned bilde
Last ned bilde

Om Felleskjøpet Agri

Felleskjøpet Agri
Felleskjøpet Agri
Depotgata 22
2000 Lillestrøm

72505050https://www.felleskjopet.no

Felleskjøpet har en omsetning på 16,2 milliarder og 3600 ansatte, og er den viktigste leverandøren av driftsmidler og teknologi til norsk landbruk. Felleskjøpets virksomhet omfatter også til sammen 210 butikker i Norge og i Sverige, eiendomsdrift, brød og bakevarer, utstyr til park og anlegg samt fôr og utstyr til kjæledyr. Felleskjøpet er et samvirke eid av 44 000 bønder. Felleskjøpet er markedsregulator for korn, og innkjøps- og salgssamvirke for medlemmene. Felleskjøpets hovedmål er å bidra til å styrke medlemmenes økonomi på kort og lang sikt.

Følg saker fra Felleskjøpet Agri

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Felleskjøpet Agri på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Felleskjøpet Agri

Felleskjøpet Agri: Resultat 1. kvartal 202029.4.2020 10:06:14 CESTPressemelding

Omsetningen i Felleskjøpet øker med 101,8 millioner kroner sammenlignet med samme periode i 2019. Resultat før skatt endte på -159,5 millioner kroner, ned fra -92,2 millioner kroner i første kvartal 2019. Første kvartal er normalt et svakt kvartal for konsernet, og er i år i tillegg negativt påvirket av blant annet svekket norsk krone. Tilnærmet normal drift har så langt blitt opprettholdt også gjennom koronasituasjonen i mars.

Felleskjøpet flytter kraftfôrproduksjonen fra Florø31.1.2020 12:02:29 CETPressemelding

Markedet for kraftfôr i Norge er i endring og forbruket går ned nasjonalt. Styret i Felleskjøpet Agri har som følge av dette vedtatt å flytte produksjonen av kraftfôr fra Florø til fabrikkene på Vestnes og Vaksdal. Felleskjøpet har som samvirke et ansvar for å holde bondens kostnader nede og slik opprettholde landbrukets konkurranseevne. En endring av selskapets fabrikkstruktur er derfor nødvendig, og vil gagne alle bønder i Norge.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom