Hellas: Redningsselskapet styrker frivillig sjøredning med fire redningsbåter

Redningsbåtene «Nansen», «Europa», «Odin» og «Aigaion» skal brukes av frivillige i Redningsselskapets greske søsterorganisasjonen Hellenic Rescue Team (HRT). Båtene er en del av et større samarbeid mellom HRT og Redningsselskapet, som Utenriksdepartementet har støttet med 13 millioner kroner. De to første båtene, «Norway I» og «Norway II», har vært i tjeneste siden henholdsvis 2015 og 2016.
– Det er fantastiske båter med dedikerte frivillige som har fått redningsutdanning med midlene fra UD, sier statssekretær Anette Elseth. Dagen før dåpen møtte hun frivillige fra HRT og fikk prøvekjøre redningsbåten «Nansen».
Redningsselskapet først ute
Da 850 000 flyktninger og migranter kom sjøveien til de greske øyene for to år siden hadde HRT 15 sjøredningsbaser, men bare fem enkle båter. Presset på den frivillige redningstjenesten var stort, og mange frivillige tok i bruk egne fritidsbåter for å forhindre at barn og voksne druknet på veien fra Tyrkia til de greske øyene.
I juni 2015 tok Redningsselskapet som første utenlandske organisasjon initiativ til å hjelpe gresk, frivillig sjøredning.
– Sammen har vi oppnådd mye på kort tid. HRT har nå en mye større tilstedeværelse langs kysten av Hellas. Utstyret og de mange frivillige kan utgjøre forskjellen på liv og død på sjøen framover, sier generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet.
Seks båter og ny kompetanse
Gjennom det UD-støttede prosjektet har HRT fått totalt seks nye redningsbåter. Flere hundre frivillige har fått opplæring i førstehjelp, søk og sjøredning på RS Sjøredningsskolen i Horten og lokalt i Hellas.
– Vi har nå godt utstyr og en helt ny kompetanse på sjøredning. Nå skal vi bruke båtene og alt vi har lært på en god og effektiv måte. Båtene er eller blir stasjonert på strategiske steder over hele Hellas, slik at vi kan bistå alle som trenger hjelp - enten de er flyktninger, greske fiskere, seilere eller utenlandske turister, sier HRT-president George Kalogeropoulos.
Greske og norske dåpstradisjoner
På tradisjonelt vis ble redningsbåtene velsignet med hellig vann av en gresk-ortodoks prest, før gudmødrene og gudfedrene klippet en snor i rødt, hvitt og blått.
– Jeg døper deg «Nansen». Måtte hell og lykke følge deg og ditt mannskap i din ansvarsfulle gjerning, sa gudmor Anette Elseth, som avsluttet dåpen med å helle en flaske champagne over redningsbåten.
Thessalonikis ordfører Giannis Mpoutaris døpte «Europa», commodore Georgios Perdikouris fra gresk kystvakt var gudfar for «Aigaion» («Egeerhavet«), mens Trine Ditlevsen var gudmor for «Odin».
Norges ambassadør i Hellas, Jørn Gjelstad, var også til stede under dåpen sammen med representanter fra Redningsselskapet, Bruce Reed som leder IMRF (International Maritime Rescue Federation), gresk kystvakt, samt lokale og nasjonale greske myndigheter.
Fakta: De greske redningsbåtene
- Merke: Zodiak
- Lengde: 8,5 meter
- Fart: 48 knop
- Motor: Evinrude G2 200 hk x 2
- Mannskap: 3 - 4 personer. Kan ha opptil 20 personer om bord
- Kostnad: 120 000 euro inkludert utstyr som VHF, varmesøkende kamera, GPS-navigasjon, radar, AIS, brannslukkings- og førstehjelpsutstyr
- Stasjonering: Kreta, Korfu, Thessaloniki og Rhodos. Flyttes ved behov.
Fakta: Redningsselskapet (RS) og Hellenic Rescue Team (HRT)
- Har samarbeidet siden juni 2015.
- Utenriksdepartementet har gitt 13 millioner til Redningsselskapet. Støtten er brukt til innkjøp av rednings-RIBer, rednings- og navigasjonsutstyr, førstehjelpsutstyr, driftsutgifter, vedlikehold og kompetanseoverføring til HRT.
- Første båt ble sjøsatt i august 2015 på Kos, andre båt ble sjøsatt på Lesvos i april 2016.
- Opplæringen har foregått både på RS Sjøredningsskolen i Horten og på de greske øyene. Opplæringen i Hellas foretas av sjøansatte og frivillige fra RS, som bruker av fritiden sin på dette.
- HRT har 2 000 frivillige, 700 jobber med sjøredning. Organisasjonen har nå 17 sjøredningsbaser og 18 båter.
- HRT fikk Nansenprisen fra FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) i 2016. Prisen hedrer ekstraordinært humanitært arbeid for flyktninger, internt fordrevne og statsløse mennesker.
Nøkkelord
Kontakter
Tanja KrangnesRedaksjonssjef og kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 907 37 421tanjak@rs.noBilder










Om Redningsselskapet
Redningsselskapet er en frivillig, humanitær organisasjon. Vår visjon er «Ingen skal drukne».
Våre 1 500 redningsmenn og -kvinner bemanner 59 redningsskøyter langs hele kysten og på de to største innsjøene. Vi er som regel de første på stedet når uhellet er ute.
Følg pressemeldinger fra Redningsselskapet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Redningsselskapet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Redningsselskapet
Kraftig nedgang i drukningsulykker første halvår4.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Så langt i år har 15 personer omkommet i drukningsulykker i Norge, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Det er en markant nedgang sammenlignet med samme periode i fjor, da tallet var 41.
Mange er redde i båt25.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Over 40 % av norske båteiere har følt seg utrygge eller redde på sjøen, viser en fersk undersøkelse. Ny teknologi skal gjøre det tryggere for engstelige båtførere.
1 av 3 usikre på egne båtferdigheter11.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Mange norske båteiere mangler grunnleggende båtkompetanse og er usikre på egne ferdigheter, viser en fersk undersøkelse.
Fem personer druknet i mai4.6.2025 09:05:00 CEST | Pressemelding
Fem personer mistet livet i drukningsulykker i Norge i mai, viser Redningsselskapets drukningsstatistikk. Fire av de omkomne var utenlandske fisketurister.
1 av 3 sikrer ikke båten mot tyveri2.6.2025 09:53:46 CEST | Pressemelding
I fjor ble det stjålet båter og båtmotorer for rekordhøye 145 millioner kroner i Norge. Likevel slurver båteierne med sikkerheten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom