Slik skal ordforrådet til barn med Down syndrom økes

Det vil hjelpe barna til å kunne si «hvordan har du det…», «skal vi…», «jeg vil…/jeg vil ikke …», «jeg er glad i deg…».Tiltaket forskerne jobber med er også forventet å ha effekt for andre elevgrupper som for eksempel barn med språkvansker og tospråklige barn.
The Down syndrome LanguagePlus-project (DSL+) arrangerer 21.mars 2017 seminar og utstilling på Notodden der bildebøker som benyttes for stimulering av elevenes ordforråd presenteres.
- I dagens samfunn er det viktig å avlive myter om syndromet og samtidig spre kunnskap. Seminaret og utstillingen på Notodden denne dagen har til hensikt å spre forskningsbasert kunnskap som er viktig både for de som har Down syndrom, for deres foreldre/pårørende og også deres pedagoger/lærere/barnehagelærere/spesialpedagoger.
Om seminaret: http://www.uv.uio.no/isp/om/aktuelt/arrangementer/dsl-seminar-om-digitale-bildeboker-og-pedagogiske.html
– Godt ordforråd er essensielt
Ordforråd er viktig for å kunne uttrykke egne meninger, ønsker og følelser. Dessuten er det nær sammenheng mellom barns ordforråd og utvikling på andre områder, som f.eks. evnen til å bruke setninger og grammatikk.
Ordforrådet påvirker også tilegnelse av leseferdighet, sosial kompetanse og ikke minst kvaliteten på inkluderingen som elevene opplever i skolen.
– Ordforrådet er svært essensielt både i seg selv og for elevenes opplevelse av mestring og livskvalitet, sier førsteamanuensis Kari-Anne Bottegaard Næss.
Endring i språk- og leseopplæring for barn med Down syndrom
Tidligere trodde man at elever med Down syndrom hadde godt ordforråd, og man prioriterte derfor kanskje annet innhold og andre aktiviteter i opplæringen.
- Forskningen vår viser at rundt 1/3 del av elevene med Down syndrom ikke får stimulert ordforrådet daglig i skolen.
Forskerne har nå utviklet en app skal hjelpe førsteklasseelever med Down syndrom til systematisk arbeid med ordforrådet.
- Målet med tiltaket er å øke antall ord barna kan og øke kvaliteten på ordkunnskapen deres, samt oppnå en overføringseffekt til språkferdigheter generelt og til senere leseferdighet.
Få år tilbake fikk elever med Down syndrom sjelden leseopplæring fordi man ikke hadde forventninger til at de kunne lære å lese. I dag vet vi imidlertid at en stor andel lærer å lese, og at det er eksempler på elver som teknisk leser like godt som medelever i klassen sin.
Om Verdensdagen for Down syndrom
Datoen for Verdensdagen for Down syndrom 21. mars henspiller på triosomi 21, eller 3 av kromosompar 21 og dagen har til hensikt å spre kunnskap om diagnosen. Dagen markeres på ulike måter rundt om i verden. European Down syndrome Association har laget en informasjonsserie bestående av 21 bilder av personer med Down syndrom som forteller hvordan de deltar i samfunnet, hva som er deres håp og drømmer for fremtiden.
Foto vedlagt kan benyttes i saker tilknyttet denne pressemeldingen. Foto: Shane Colvin/Det utdanningsvitenskapelige fakultet, UiO.
Mer informasjon:
Blogg:
Nøkkelord
Kontakter
Kari-Anne Bottegaard NæssFørsteamanuensis
Tel:92240741Bilder
Om UiO - Det utdanningsvitenskapelige fakultet
Det utdanningsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo er landets ledende utdannings- og forskningsmiljø i utdanningsvitenskap. Vi forsker på skole, læring, utdanning på alle nivåer og pedagogikk, og vi utdanner lektorer.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det utdanningsvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det utdanningsvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det utdanningsvitenskapelige fakultet
Hvordan, hvor mye og av hvem bør skolen styres?13.5.2025 14:49:39 CEST | Pressemelding
Har sentrale myndigheter og skoleeiere fått for mye makt over innholdet i skolen?
Algoritmisk tenkning og programmering: Skolene har ennå en vei å gå, viser ny skoleforskning7.4.2025 11:00:07 CEST | Pressemelding
Hva skjer egentlig med algoritmisk tenkning og programmering ute i klasserommene? En ny klasseromsstudie fra Universitetet i Oslo viser at skolene ikke er helt i mål.
— Jeg har alltid følt meg annerledes. Autismediagnosen ga meg en forklaring27.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Olav Helland (37) elsker å spille brettspill, fordi da vet man hvem sin tur det er. Det står jo i reglene. Men hva er reglene for å snakke sammen? Det er ikke alltid så lett å vite, sier han.
– Elevene trenger mer lærerstøtte7.1.2025 12:34:07 CET | Pressemelding
Norske skoler har jobbet iherdig med tverrfaglige temaer de siste årene, men ny forskning viser at elevene trenger hjelp til å navigere komplekse samfunnsspørsmål.
Gutter presterer stadig bedre i engelsk enn jenter. Kan skjermbruk være en del av forklaringen?9.12.2024 10:00:00 CET | Pressemelding
De nasjonale prøvene i engelsk viser en gradvis økning i kompetanse til fordel for guttene siden 2014.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom