Verdens skolemelkdag 24.september - stadig færre elever drikker melk på skolen i Norge

Barn trenger et sunt og variert kosthold for å prestere optimalt både fysisk og mentalt gjennom en krevende skoledag og det er bred enighet i verden om at elever trenger skolemelk. I Norge får tilnærmet alle grunnskoler tilbud om skolemelk, og det er skolene selv som velger om de skal være med på ordningen eller ikke. Det er først og fremst barneskolene som velger å være med på ordningen.
Store forskjeller mellom fylkene
Over tid har oppslutning til skolemelkordningen flatet ut. På landsbasis ligger denne i år på 47,8 % og på 9 % for rene ungdomsskoler, mot fjorårets49,9 % og 12,3 %.
-Det er store forskjeller mellom fylkene i andelen elever som deltar i ordningen. Ser vi spesifikt på barneskoler og kombinerte barne- og ungdomsskoler så varierer andelen fra lave 34,5 % i Aust-Agder til 69,4 % i Sogn og Fjordane, forteller Berg Hauge i Melk.no.
Sammenlignet med forrige skoleår har det vært en nedgang i alle fylkene unntatt i Oslo. I Oslo er andelen omtrent uendret, men Oslo er fortsatt blant de dårligste fylkene når det gjelder oppslutning om skolemelken. Størst nedgang har det vært i Finnmark der andelen elever som deltar i skolemelkordningen har gått ned fra 43 til 38,4, en nedgang på hele 10,7 %.
La skolemelk være en av tre om dagen
Erfaringsmessig velger en del skolebarn bort både melk og matpakke fra femte klasse og oppover. Mye annen mat og drikke frister mer, og barna bestemmer også i større grad selv.
-Dette er bekymringsfullt når vi vet at barn og ungdom er i en alder hvor skjelettet vokser raskt, og barna trenger de næringsstoffene som melken bidrar med, spesielt kalsium, forklarer Berg Hauge.
Tre porsjoner med magre meieriprodukter som del av et sunt kosthold bidrar til å sikre det daglige behovet for kalsium og gir kroppen flere viktige næringsstoffer.
-Skolemelk inneholder proteiner, kalsium, fosfor, jod, vitamin B2 og B12. Melk kan sammen med en god matpakke gi barn og unge et verdifullt tilskudd av energi og næringsstoffer i løpet av skoledagen. Skolemelk kan med fordel være en av porsjonene, forteller Berg Hauge i Melk.no.
Tabell: Andel elever i barneskoler og kombinerte barne- og ungdomsskoler som er med på skolemelkordningen – fordelt på fylke. Endringer fra skoleåret 2012/2013 til skoleåret 2013/2014. Kilde: Melk.no
Andel skoleåret 2013/2014 |
Andel skoleåret 2012/2013 |
Endring i prosent |
|
Finnmark |
38,4 |
43,0 |
-10,7 % |
Troms |
48,1 |
49,0 |
-1,8 % |
Nordland |
49,7 |
52,2 |
-4,8 % |
Nord Trøndelag |
63,7 |
65,9 |
-3,3 % |
Sør Trøndelag |
58,2 |
60,2 |
-3,3 % |
Møre og Romsdal |
62,8 |
65,0 |
-3,4 % |
Sogn og Fjordane |
69,4 |
72,2 |
-3,9 % |
Hordaland |
45,6 |
48,4 |
-5,8% |
Rogaland |
49,2 |
51,4 |
-4,5 % |
Vest Agder |
51,9 |
54,6 |
-4,9 % |
Aust Agder |
34,5 |
37,2 |
-7,3 % |
Telemark |
40,2 |
43,7 |
-8,0 % |
Vestfold |
39,7 |
40,6 |
-2,2 % |
Buskerud |
45,6 |
47,0 |
-3,0 % |
Oppland |
51,1 |
53,2 |
-3,9 % |
Hedmark |
47,5 |
50,1 |
-5,2 % |
Østfold |
41,8 |
45,0 |
-7,1 % |
Akershus |
45,3 |
47,5 |
-4,6 % |
Oslo |
40,0 |
39,9 |
+0,3 % |
Hele landet |
47,8 |
49,9 |
-4,2 % |
Fakta om skolemelk
- Alle grunnskoler får tilbud om å være med på skolemelkordningen.
- Høsten 2014 tilbys det til skolen fem varianter av skolemelk, med og uten smak. Begge variantene med smak er spesielt tilpasset skolen og inneholder ikke eller nesten ikke tilsatt sukker (mellom 0 og 0,5 %). Det finnes også laktosefrie alternativer.
- Det valgfritt for skolene å velge hvor mange varianter de vil tilby elevene.
- Skolemelk subsidieres av norske bønder gjennom Omsetningsfondet for melk med 50 øre per kartong (kr 2 per liter).
- På skolemelk.no kan foreldre melde på barna og betale for ordningen. Dette er gjort blant annet for å redusere skolens administrasjon rundt ordningen.
- Helsedirektoratet har retningslinjer for skolemåltidet der skolemelk anbefales som drikke til skolematen.
Om Verdens Skolemelkdag:
Hvert år markeres Verdens skolemelkdag den siste onsdagen i september. Verdens skolemelkdag er dannet på initiativ fra FAO - Food and Agriculture Organization- som er en del av FN, og siden år 2000 er dagen blitt markert i mange land rundt omkring i verden. I år feires dagen i land som England, New Zealand, Malaysia, Kenya, Kroatia, USA, Finland og Norge. FN har valgt en felles markering for å sette fokus på helseeffekten av skolemelkordningene rundt om i verden. Denne dagen gjennomføres det blant annet tegnekonkurranser, sportsleker, gårdsbesøk, kjente personer på skolebesøk og utdeling av gratis melk. I Norge tas skolemelkordningen nærmest som en selvfølge, mens i andre deler av verden er skolemelken i seg selv en grunn til at barna går mange kilometer for å komme på skolen.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDaglig leder
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12Ane Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom