Spis riktig under Ramadan

Helsedirektoratet har laget egne kostråd i forbindelse med Ramadan, for at de som faster skal unngå blant annet lavt blodtrykk, dehydrering og forstoppelse. Rådene fokuserer på inntak av vann og annen væske for å unngå dehydrering, og gir en del tips og råd for sykdomstilstander og ulike plager som kan oppstå.
– En plage som kan oppstå ved faste er treg mage, som blant annet skyldes et lavt væskeinntak. Fiberrik mat som nøtter, grønnsaker og frukt, anbefales, samt å drikke nok og å være litt i aktivitet. Syrnede meieriprodukter kan også ha en effekt, sier ernæringsfysiolog Terese Glemminge Arnesen i Melk.no.
Helsedirektoratet anbefaler blant annet å spise svisker og yoghurt for å unngå forstoppelse.
– Yoghurt gir flere næringsstoffer som kroppen trenger daglig, som proteiner, kalsium, vitamin B2 og B12, jod og fosfor. I tillegg til å spise yoghurt alene, prøv for eksempel yoghurt med frukt, en god saus basert på yoghurt, en forfriskende smoothie med frukt og havregryn, eller en deilig yoghurtdessert, sier Terese Glemminge Arnesen.
For dem som har laktoseintoleranse finnes det både laktoseredusert og laktosefri yoghurt, både naturell yoghurt og med smak av vanilje og blåbær. I tillegg tåler de med laktoseintoleranse som regel yoghurt og syrnede meieriprodukter bedre enn andre meieriprodukter fordi bakteriene i produktene kan hjelpe med å fordøye laktose.
I år begynte Ramadan søndag 29. juni og siste dag av fasten forventes å være søndag 27. juli. Når Ramadan faller på sommeren, blir det mange timer å faste for dem som bor i Norden. I Oslo i dag, 4. juli, står solen opp klokken 04.03 og går ned klokken 22.38. Dette tilsvarer faste i nesten 19 av døgnets 24 timer, og det blir ekstra viktig med et fornuftig mat- og væskeinntak i tiden det er tillatt.
Når det er få timer i løpet av døgnet man har anledning til å innta mat og drikke, er det viktig at maten man velger er næringstett, det vil si at maten inneholder mange av de næringsstoffene kroppen trenger. Melk og meieriprodukter er matvarer med høy næringstetthet. Opplysningskontoret for Meieriprodukter anbefaler at man får i seg tre meieriprodukter daglig for å bidra til å sikre det daglige inntaket av kalsium.
Tall fra islamske trossamfunn estimerer at det er rett over 100 000 muslimer her i landet, og fasten er obligatorisk for de fleste muslimer fra puberteten og oppover. De som er unntatt fasten er blant annet små barn, syke, gamle, gravide, ammende og reisende.
God Ramadan fra oss i Opplysningskontoret for Meieriprodukter!
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDaglig leder
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12Ane Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom