Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Spis riktig under Ramadan

Del
Ramadan er fastemåneden – den niende måneden i den islamske kalenderen. Denne måneden vil de fleste muslimer faste mellom soloppgang og solnedgang. Å faste innebærer at man ikke skal spise, drikke, røyke eller ta medisiner mens solen er oppe. Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) har samlet sammen noen råd for hvordan man kan håndtere denne fastemåneden.

Helsedirektoratet har laget egne kostråd i forbindelse med Ramadan, for at de som faster skal unngå blant annet lavt blodtrykk, dehydrering og forstoppelse. Rådene fokuserer på inntak av vann og annen væske for å unngå dehydrering, og gir en del tips og råd for sykdomstilstander og ulike plager som kan oppstå. 


– En plage som kan oppstå ved faste er treg mage, som blant annet skyldes et lavt væskeinntak. Fiberrik mat som nøtter, grønnsaker og frukt, anbefales, samt å drikke nok og å være litt i aktivitet. Syrnede meieriprodukter kan også ha en effekt, sier ernæringsfysiolog Terese Glemminge Arnesen i Melk.no.


Helsedirektoratet anbefaler blant annet å spise svisker og yoghurt for å unngå forstoppelse.
– Yoghurt gir flere næringsstoffer som kroppen trenger daglig, som proteiner, kalsium, vitamin B2 og B12, jod og fosfor. I tillegg til å spise yoghurt alene, prøv for eksempel yoghurt med frukt, en god saus basert på yoghurt, en forfriskende smoothie med frukt og havregryn, eller en deilig yoghurtdessert, sier Terese Glemminge Arnesen. 


For dem som har laktoseintoleranse finnes det både laktoseredusert og laktosefri yoghurt, både naturell yoghurt og med smak av vanilje og blåbær. I tillegg tåler de med laktoseintoleranse som regel yoghurt og syrnede meieriprodukter bedre enn andre meieriprodukter fordi bakteriene i produktene kan hjelpe med å fordøye laktose.


I år begynte Ramadan søndag 29. juni og siste dag av fasten forventes å være søndag 27. juli. Når Ramadan faller på sommeren, blir det mange timer å faste for dem som bor i Norden. I Oslo i dag, 4. juli, står solen opp klokken 04.03 og går ned klokken 22.38. Dette tilsvarer faste i nesten 19 av døgnets 24 timer, og det blir ekstra viktig med et fornuftig mat- og væskeinntak i tiden det er tillatt.


Når det er få timer i løpet av døgnet man har anledning til å innta mat og drikke, er det viktig at maten man velger er næringstett, det vil si at maten inneholder mange av de næringsstoffene kroppen trenger. Melk og meieriprodukter er matvarer med høy næringstetthet. Opplysningskontoret for Meieriprodukter anbefaler at man får i seg tre meieriprodukter daglig for å bidra til å sikre det daglige inntaket av kalsium. 


Tall fra islamske trossamfunn estimerer at det er rett over 100 000 muslimer her i landet, og fasten er obligatorisk for de fleste muslimer fra puberteten og oppover. De som er unntatt fasten er blant annet små barn, syke, gamle, gravide, ammende og reisende. 


God Ramadan fra oss i Opplysningskontoret for Meieriprodukter!

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding

Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye