Melk - en global styrkedrikk

Råvaren melk foredles i dag til et enormt mangfold av produkter, og industrien sysselsetter et stort antall mennesker. Til sammen er nå opp mot en milliard mennesker over hele verden involvert i produksjon, distribusjon og salg av melk og meieriprodukter, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
Melkeproduksjonen øker på verdensbasis
Totalt ble det produsert mer enn 800 milliarder liter melk på verdensbasis i 2014, en vekst på 3,3 % fra året før. Av dette var hele 83 % kumelk, 13 % bøffelmelk, 3 % geitemelk og 1 % sauemelk. Fra 2000 til 2016 er det estimert en vekst i melkeproduksjonen på hele 43 %.
Asia er den verdensdelen som topper listen over kumelkproduksjonen med hele 28 % av totalvolumet. India og Kina er de to største melkeprodusentene i regionen med henholdsvis
65 og 37 milliarder liter melk. Europa ved EU-landene ligger på en god annenplass med 24 % av totalen, mens Oceania og Afrika ligger nederst på listen med 5 % hver. USA er det enkeltlandet i verden som produserer aller mest melk; hele 93,5 milliarder liter melk.
Familiekuer vs stordrift
- Det er store forskjeller i antall kyr per melkebonde rundt i verden, sier Hauge. India med sine 77 millioner bønder har faktisk mindre enn ei ku per bonde, men mange bønder har andre dyr i tillegg, som for eksempel bøfler. I nabolandet Kina har 1,8 millioner melkebønder bare 8 kuer hver i snitt, mens de 12 000 bøndene i New Zealand har enorme gårder med i gjennomsnitt 417 kuer hver. Her i Norge har våre 9 400 melkebønder gjennomsnittlig 24 kyr hver i fjøset. Disse produserer 1,5 milliarder liter melk i året, som skal dekke behovet til fem millioner nordmenn. Det plasserer oss i 2014 som nummer 56 i verden når det gjelder melkeproduksjon.
Alle de nordiske land er på topp 10-listen over melkedrikkere
Ser vi på hvor mye melk vi drikker per innbygger, blir bildet imidlertid et helt annet. Her kommer vi i Norge på en god 10. plass i verden. Helt i tet troner våre finske naboer som får i seg hele 129 liter melk hver i året, fulgt av Irland som nummer 2 med 120 liter, tett fulgt av Estland på tredjeplass med 119 liter. Våre andre nordiske naboland Island, Danmark og Sverige ligger rett foran oss på listen på henholdsvis 7., 8. og 9. plass. Blant landene der de drikker minst melk, finner vi Mongolia og Zimbabwe med henholdsvis 10 og 3 liter melk per person.
- Vi ser en tendens til at urbanisering og globalisering i verden fører til endring i melkekonsummønsteret og en økning i mangfoldet av melkeprodukter, sier Ida Berg Hauge. Vi er nå 7,2 milliarder mennesker i verden, og bare siste året ble det født 100 millioner potensielle nye melkedrikkere.
Fakta:
Kilde: The World Dairy Situation 2015, IDF (Bulletin of the International Dairy Federation)
Topp 10: Melkedrikking per innbygger i 2014
- Finland: 129 liter
- Irland: 120 liter
- Estland: 119 liter
- Australia: 111 liter
- New Zealand: 109 liter
- Storbritannia: 108 liter
- Island: 93 liter
- Danmark: 89 liter
- Sverige: 86 liter
- Norge: 84 liter
Kontakter
Ida Berg HaugeDaglig leder
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12Ane Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom