Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Internasjonale foredragsholdere presenterer nyeste forskning på melk og meieriprodukter

Del
For første gang i Norge arrangerer European Milk Forum (EMF) i samarbeid med Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) seminar om melk og meieriprodukters rolle i et helsefremmende og bærekraftig kosthold.

I forbindelse med seminaret kommer flere internasjonale forskere til Norge for å presentere den nyeste forskning på området. Det er tredje gang at EMF holder et slikt internasjonalt seminar, som er en del av et internasjonalt "scientific roadshow". Brussel, Haag, København og Oslo har gleden av å være vertsbyer i år. Seminaret finner sted på Ullevaal Business Class (UBC) på Ullevål stadion onsdag 29. april fra kl. 9-16.

– Det er en glede å kunne være vert for et stort, internasjonalt seminar. Vi ser også av påmeldingene at dette er noe som interesserer folk. Både i Norge og utlandet foregår det mye forskning på melk og meieriprodukter, og det er viktig for oss å få satt dette på agendaen også her i landet, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

De fire seminarene som blir arrangert i Brussel (23. april), Haag (24. april), København (28. april) og Oslo (29. april) retter seg mot alt fra helsepersonell og akademikere til beslutningstakere. Basert på ekspertisen til fire fremtredende forskere vil seminarene vise hvordan melk og meieriprodukter spiller en viktig rolle i et sunt kosthold. Presentasjonen av forskningsresultatene gir ny innsikt i hvordan meieriprodukter påvirker for eksempel hjerte- og karsykdom. 

Seminaret vil dekke tre emner

Dr. Michelle McKinley fra Queens University i Belfast vil vise til ny forskning om at meieriprodukter kan være gunstig ved vektnedgang og for å forebygge diabetes 2 og benskjørhet. Forskningen hennes viser at samspillet mellom næringsstoffene i melk og meieriprodukter kan gi en positiv helseeffekt i forbindelse med disse tilstandene. Det samme ser man ikke ved tilskudd av de enkelte næringsstoffene hver for seg. Blant annet kan hun vise til hvordan kalsium, fosfor og protein i meieriprodukter arbeider sammen for å ha en positiv effekt på benhelse, og hvordan interaksjonen mellom kalsium, kalium, fosfor og bioaktive peptider i melk kan ha en blodtrykkssenkende effekt.

Dr. Marianne Uhre Jakobsen fra Universitet i Aarhus har vært med på å utvikle kostholdsrådene i Danmark, og hun vil presentere sin forskning på melkefett. Et flertall av studier viser at melk og meieriprodukter ikke er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom, og at det i noen tilfeller kan ha en beskyttende virkning på hjertet og metabolsk helse. Nyere studier viser at melk og meieriprodukter reduserer risikoen for blant annet slag og diabetes 2.

Professor Pieter van ‘t Veer fra Wageningen University i Nederland er en av de få som har forsket på bærekraftig kosthold i et helsefremmende perspektiv, og mener vi må se lenger enn bare CO2-utslipp når vi vurderer bærekraftig matproduksjon. Melk og meieriprodukter har som et eksempel lenge vært en viktig del av det europeiske kostholdet, og er viktig bidragsyter til flere viktige næringsstoffer i et bærekraftig kosthold.

Liv Elin Torheim, leder for Nasjonalt råd for ernæring og professor ved Høyskolen i Oslo og Akershus, vil holde et foredrag om melk og meieriprodukters rolle i det norske kostholdet. I tillegg vil hun presentere sitt nyeste forskningsprosjekt, hvor hun ser på jodmangel hos gravide og små barn. Vi vet at jod er viktig for utvikling av hjernen og nervesystemet hos små barn. De som har et lavt inntak av melk og meieriprodukter risikerer å få i seg for lite jod.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Dokumenter

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye