Internasjonale foredragsholdere presenterer nyeste forskning på melk og meieriprodukter

I forbindelse med seminaret kommer flere internasjonale forskere til Norge for å presentere den nyeste forskning på området. Det er tredje gang at EMF holder et slikt internasjonalt seminar, som er en del av et internasjonalt "scientific roadshow". Brussel, Haag, København og Oslo har gleden av å være vertsbyer i år. Seminaret finner sted på Ullevaal Business Class (UBC) på Ullevål stadion onsdag 29. april fra kl. 9-16.
– Det er en glede å kunne være vert for et stort, internasjonalt seminar. Vi ser også av påmeldingene at dette er noe som interesserer folk. Både i Norge og utlandet foregår det mye forskning på melk og meieriprodukter, og det er viktig for oss å få satt dette på agendaen også her i landet, sier Ida Berg Hauge, daglig leder i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).
De fire seminarene som blir arrangert i Brussel (23. april), Haag (24. april), København (28. april) og Oslo (29. april) retter seg mot alt fra helsepersonell og akademikere til beslutningstakere. Basert på ekspertisen til fire fremtredende forskere vil seminarene vise hvordan melk og meieriprodukter spiller en viktig rolle i et sunt kosthold. Presentasjonen av forskningsresultatene gir ny innsikt i hvordan meieriprodukter påvirker for eksempel hjerte- og karsykdom.
Seminaret vil dekke tre emner
Dr. Michelle McKinley fra Queens University i Belfast vil vise til ny forskning om at meieriprodukter kan være gunstig ved vektnedgang og for å forebygge diabetes 2 og benskjørhet. Forskningen hennes viser at samspillet mellom næringsstoffene i melk og meieriprodukter kan gi en positiv helseeffekt i forbindelse med disse tilstandene. Det samme ser man ikke ved tilskudd av de enkelte næringsstoffene hver for seg. Blant annet kan hun vise til hvordan kalsium, fosfor og protein i meieriprodukter arbeider sammen for å ha en positiv effekt på benhelse, og hvordan interaksjonen mellom kalsium, kalium, fosfor og bioaktive peptider i melk kan ha en blodtrykkssenkende effekt.
Dr. Marianne Uhre Jakobsen fra Universitet i Aarhus har vært med på å utvikle kostholdsrådene i Danmark, og hun vil presentere sin forskning på melkefett. Et flertall av studier viser at melk og meieriprodukter ikke er forbundet med økt risiko for hjerte- og karsykdom, og at det i noen tilfeller kan ha en beskyttende virkning på hjertet og metabolsk helse. Nyere studier viser at melk og meieriprodukter reduserer risikoen for blant annet slag og diabetes 2.
Professor Pieter van ‘t Veer fra Wageningen University i Nederland er en av de få som har forsket på bærekraftig kosthold i et helsefremmende perspektiv, og mener vi må se lenger enn bare CO2-utslipp når vi vurderer bærekraftig matproduksjon. Melk og meieriprodukter har som et eksempel lenge vært en viktig del av det europeiske kostholdet, og er viktig bidragsyter til flere viktige næringsstoffer i et bærekraftig kosthold.
Liv Elin Torheim, leder for Nasjonalt råd for ernæring og professor ved Høyskolen i Oslo og Akershus, vil holde et foredrag om melk og meieriprodukters rolle i det norske kostholdet. I tillegg vil hun presentere sitt nyeste forskningsprosjekt, hvor hun ser på jodmangel hos gravide og små barn. Vi vet at jod er viktig for utvikling av hjernen og nervesystemet hos små barn. De som har et lavt inntak av melk og meieriprodukter risikerer å få i seg for lite jod.
Nøkkelord
Kontakter
Ida Berg HaugeDaglig leder
Tel:915 78 410 / 23 30 20 12Ane Køber GuldvikKommunikasjonssjef
Tel:415 06 828ane@melk.noTerese Glemminge ArnesenErnærings- og kommunikasjonsrådgiver
Tel:951 95 129terese@melk.noBilder
Dokumenter
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Matpress gjør mange unge stresset8.10.2025 11:00:41 CEST | Pressemelding
Ungdom kjenner på stadig mer press rundt mat og kropp. En ny landsdekkende undersøkelse, gjennomført av Norstat for Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK), viser at mange mister matgleden og blir stresset av alt fokuset på kosthold.
Økologisk melk skyter fart – opp 20 prosent i første halvår4.9.2025 05:13:00 CEST | Pressemelding
Økologisk hvit søtmelk er på full fart inn i norske kjøleskap. I første halvår 2025 økte salget med hele 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Det viser ferske forbrukstall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Kvarg skyter fart – opp 43 prosent29.8.2025 07:59:19 CEST | Pressemelding
Kvarg er årets store overraskelse i meieridisken. Salget økte med hele 43 prosent i første halvår 2025, viser ferske volumtall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Oppgangen drives av nordmenns appetitt på proteinrike og allsidige meieriprodukter.
Yoghurt, helmelk og smør løfter meierisalget27.8.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn kjøpte merkbart mer yoghurt, helmelk og smør i første halvår 2025. Målt i volum økte yoghurt med nær åtte prosent, helmelk med 4,8 prosent og smør med 4,9 prosent, viser tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Når melk og brød blir kontroversielt – hva gjør kostholdsdebatten med ungdom?11.8.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
En ny landsrepresentativ undersøkelse blant ungdom avslører hvordan råd, trender og påvirkning skaper forvirring om mat og helse. Funnene slippes for første gang under Arendalsuka – etterfulgt av debatt med politikere, fagpersoner og influensere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom