Flomsonekart for Drammenselva overlevert
Det oppdaterte kartet viser konsekvensene av 20-, 200- og 1000-årsflom langs Drammenselva, fra Hellefoss kraftverk og videre ut til Drammensfjorden. De nye kartene erstatter flomsonekart delprosjekt Drammen, nr 2/2005.
Framskrivning av flommer i Drammenselva som følge av et endret klima fram mot år 2100 viser ingen endring. Et høyere havnivå i Drammensfjorden i framtida vil derimot medføre at større områder oversvømmes i utløpsområdet.
De nye kartene viser om lag 50 centimeter lavere flomvannstand for de ulike flommene. Årsaken er blant annet at analysen er kjørt i en bedre modell hvor flere målte vannstander og vannføring er anvendt.
- Etter flere flommer i vassdraget de senere årene kjenner kommunene godt til flomutfordringer i nedre del av Drammenselva. Med de oppdaterte flomsonekartene, har de nå fått et godt grunnlag for arealforvaltning, byggesaksbehandling og lokal flomberedskap, sier regionsjef Anne Cathrine Sverdrup.
Flomsonekartene gir informasjon om hvilke områder som oversvømmes og allerede ved 20-årsflom er store områder flomutsatt i Øvre og Nedre Eiker. Stormflo i Drammensfjorden er også inkludert på flomsonekartene og gir de største oversvømmelsene i elvas utløpsområde i Drammen.
- Kommunene langs nedre del av Drammenselva er de første kommunene i Buskerud som får flomsonekart der en 200-årsflom i et endret klima i år 2100 er vist, legger hun til.
Se det oppdaterte flomsonekartet her
Om flomsonekartene
Med bakgrunn i erfaringene fra storflommen på Østlandet i 1995, blir flomsonekartlegging i dag sett på som det viktigste verktøyet for å redusere flomskader i framtiden.
Sikkerhetskrav for byggverk i forhold til flom er gitt i Forskrift om tekniske krav til byggverk (TEK 10) gjeldende fra 1. juli 2010.
NVE har laget retningslinjer som beskriver hvilke flomfarer som er akseptabel for ulike typer byggverk og infrastruktur: NVEs retningslinjer nr. 2-2011 Flaum- og skredfare i arealplanar.
Kontaktpersoner
Regionsjef Anne Cathrine Sverdrup, mobil: 907 52 061
Senioringeniør Turid Bakken Pedersen, mobil: 976 81 312
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Overvåker ustabilt fjellparti i Sunndal kommune15.7.2025 09:48:20 CEST | Pressemelding
NVE forventer ikke store konsekvenser av et eventuelt skred fra Skarfjellet.
NVE gir løyve til å bygga ein testturbin i Gulen3.7.2025 13:27:41 CEST | Pressemelding
Selskapet Georgine Wind AS får løyve til å sette opp ein vindturbin i eit industriområde i Gulen kommune. Dette er eit testprosjekt der målet er å bidra til teknologiutvikling for havvind.
NVE har fastsett utgreiingskrav for ny kraftleidning mellom Blåfalli, Mauranger og Samnanger2.7.2025 15:16:17 CEST | Pressemelding
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har fastsett utgreiingsprogram for ny kraftleidning i Kvinnherad, Ullensvang og Kvam kommunar. Programmet beskriv krav til tema og trasear, som må utgreiast før Statnett kan søkje om konsesjon.
NVE anbefaler tillatelse til nytt kraftverk i Sarpsfossen27.6.2025 14:00:50 CEST | Pressemelding
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) anbefaler at Hafslund Produksjon AS og Sarpsfoss Limited får tillatelse til å bygge Sarp 2 kraftverk i Sarpsfossen, med strenge krav til å håndtere naturfare.
NVE tilrår tiltak for å ivareta fisken i Finndølavassdraget26.6.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
NVE tilrår minstevassføring heile året i Bondøla. Bondøla er eit viktig sidevassdrag til Finndøla, med potensielle gyte- og oppvekstområde for storaure og sik frå Fyresdalsvatnet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom