Oslo og Akershus må forberede seg på mer nedbør og regnflommer
- I Oslo og Akershus vil klimaendringene særlig føre til behov for tilpasning til kraftig nedbør og økte problemer med overvann, sier Inger Hanssen-Bauer, leder for Norsk Klimaservicesenter (KSS) og klimaforsker ved Meteorologisk Institutt.
Det forventes flere og større regnflommer, og i mindre bekker og elver må man forvente en økning i flomvannføring. Slike hendelser kan oftere føre til problemer med flom- og jordskred.
Fortsetter klimagassutslippene å øke som nå, vil vi ved slutten av århundret få:
- flere og større regnflommer, og i mindre bekker og elver må man forvente en økning i flomvannføringen
- økt fare for jord- og flomskred. Økt erosjon som følge av kraftig nedbør og økt flom i elver og bekker kan utløse flere kvikkleireskred.
- kraftig nedbør: oftere og mer intenst. Dette vil gi større utfordringer med håndtering av overvann
- stormflonivået forventes å øke som følge av havnivåstigning
Kunnskap er nøkkelen
Klimaendringene kan bidra til større ødeleggelser på infrastruktur og eiendom. For å redusere fremtidige skader må kommunene gjennomføre klimatilpasningstiltak.
- Klimakunnskapen må inn i arealplanleggingen. Kommunene må styre arealbruken bort fra fareområder. Dette er det beste og mest effektive virkemidlet for å forebygge skader fra flom og skred på ny bebyggelse, sier NVEs regionsjef Petter Glorvigen
Episoder med kraftig nedbør ventes å øke vesentlig både i intensitet og hyppighet. Det betyr at utfordringene med overvann blir større enn i dag.
- I Oslo og Akershus er det flere forhold som gjør at det er særlig viktig å planlegge for alt vannet. Tettstedene ligger mange steder langs vassdrag, og bysentrene er ofte under arealpress. Vassdragene er påvirket av en rekke inngrep som kan føre til økt fare for oversvømmelse og skader. Det er viktig at man holder avstand til bekker, elver og lavpunkt, og samtidig holder bekker og vannveier åpne – ikke legg dem i rør, forteller Glorvigen.
Klimaprofil Oslo og Akershus
Klimaprofilen gjør kunnskapen om klimaendringer lettere tilgjengelig for planleggere på kommunalt og regionalt nivå.
Klimaprofilen kan du laste ned her:
https://klimaservicesenter.no/faces/desktop/article.xhtml?uri=klimaservicesenteret/klimaprofiler/klimaprofil-oslo-akershus
Overleveringen av klimaprofilene skjer i Akershus fylkesutvalg, mandag 23 januar kl. 14.00, i fylkeskommunens lokaler i Galleri Oslo, Schweigaardsgate 4.
Norsk Klimaservicesenter, et samarbeid mellom Meteorologisk institutt, Norges vassdrags- og energidirektorat, Uni Research og Bjerknessenteret, har utgitt rapporten «Klima i Norge 2100». Basert på rapporten er det nå laget en Klimaprofil for Oslo og Akershus. Klimaprofilen gir et kortfattet sammendrag av klimaet og forventede klimaendringer.
Pressekontakter
Spørsmål knyttet til klimaendringene for Oslo og Akershus:
Inger Hanssen-Bauer, leder for KSS og klimaforsker ved Meteorologisk Institutt. Mobil: 476 28 455
Hege Hisdal, leder NVEs arbeid i Norsk Klimaservicesenter og hydrolog i NVE. Mobil: 934 21 527
Spørsmål om konsekvenser og tiltak for de enkelte kommunene i Oslo og Akershus:
Petter Glorvigen, regionsjef NVE region øst Mobil: 489 94 984
Bilder
Om Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Noregs vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å forvalte Noregs vatn- og energiressursar. NVE varetek også dei statlege forvaltningsoppgåvene innan skredførebygging. NVE skal sikre ei heilskapleg og miljøvennleg forvaltning av vassdraga, fremje ei effektiv kraftomsetning, kostnadseffektive energisystem og hjelpe til ein effektiv energibruk.
Følg pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE)
NVE gir tillatelse til å redusere vannføringen ut av Mjøsa15.5.2025 14:49:29 CEST | Pressemelding
På grunn av lite regn og snøsmelting er vannstanden i Mjøsa svært lav for årstiden. Lav vannstand fører til store utfordringer for landbrukets vannforsyning. NVE har derfor gitt tillatelse til å redusere vannføringen ut av Mjøsa, noe som vil føre til økt vannstand.
RME varsler at Statnett må koble seg til MARI og PICASSO så snart som mulig14.5.2025 08:30:00 CEST | Pressemelding
Reguleringsmyndigheten for energi i NVE (RME) varsler vedtak om at Statnett må koble seg til de europeiske handelsplattformene for balanseenergi, MARI og PICASSO, så snart som mulig. RME varsler også tvangsmulkt dersom Statnett ikke kobler seg til handelsplattformene innen henholdsvis 1. september 2026 og 1. mars 2027.
Mye snø i Nord-Norge, tørt og lite vann i deler av Sør-Norge13.5.2025 15:20:13 CEST | Pressemelding
Kontrastene er store nord og sør i landet. I store deler av Troms og Finnmark har NVE ikke registrert større snømengder enn nå, siden beregningene startet i 1958. Samtidig er Sør-Norge preget av varmt vær og usedvanlig lite nedbør. NVE oppfordrer til å følge med på værutsiktene fremover.
NVE gir løyve til å bygge vasskraftverk i Luster13.5.2025 12:01:00 CEST | Pressemelding
Luster Småkraft AS har fått konsesjon til å bygge Døsjagrovi kraftverk i Luster kommune i Vestland. Vasskraftverket vil produsere 16,8 GWh, som svarer til straumbruken til om lag 840 husstandar. NVE har stilt krav til utbygginga for å redusere dei negative konsekvensane for landskapsoppleving, kulturminne og naturmangfald, og for å sikre at kraftverket kan byggast med tilstrekkeleg tryggleik mot skred.
NVE gir ikkje løyve til å bygge Hundsåna kraftverk i Sunnfjord og Askvoll13.5.2025 12:00:00 CEST | Pressemelding
NVE avslår søknaden frå Hywer AS om løyve til å bygge Hundsåna kraftverk i Askvoll og Sunnfjord kommunar i Vestland fylke. Kraftverket ville ha redusert den regionalt viktige fossen Hundsåna, og ført til at ei sårbar naturtype ved fossen forsvinn.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom