Mistet huset rett før jul

Del
For to år siden opplevde stortingsrepresentant Laila Reiertsen alle huseieres mareritt: Et par uker før jul ble hjemmet totalskadet i brann.

Det ble en fortvilet høytid i 2014, men Laila trøstet seg med at ingen ble skadet. Huset de hadde bodd i de siste 28 årene var heldigvis tomt da brannen startet.

- Etter brannen fikk jeg problemer med søvnen og kunne våkne midt på natten av å kjenne røyklukt. Vi ble litt mer stille og fort slitne. Det viktigste for oss voksne var å se at barna hadde det bra. Så det ble litt ekstra beskyttelse, noe som sikkert opplevdes som litt masete, sier FrP-politikeren fra Os i Hordaland.

Flest branner i desember
- Årsaken til at det brenner så ofte i desember er at vi driver med mer matlaging, skaper stemning med levende lys, overbelaster det elektriske nettverket, og skal være vertskap og kokk samtidig, sier Geir Grønsholt, skadeforebygger i KLP Skadeforsikring.

Mange kjøkken er rene brannbomber fordi kjøkkenviftene er fulle av fett. Glemmer du å skru av kokeplata eller driver bakst med olje, blir temperaturen fort høy. Varmen gjør at fettet i kjøkkenvifta smelter og drypper ned på komfyren. Brann kan da oppstå i løpet av kort tid.
- Å rengjøre vifta er derfor kanskje den viktigste delen av julerengjøringen, sier Grønsholt.

Kjenner ikke brannårsaken
Brannårsaken hjemme hos familien Reiertsen er fortsatt ikke fastslått med 100 prosent sikkerhet, men Laila hørte et smell og dro ut støpselet til TV-en før hun forlot det julepyntede hjemmet for å hente sønnen på skolen. Trolig var det lynet som slo ned i huset. Da de kom tilbake sto hun der i bare tøflene og holdt rundt sønnen mens flammene slikket seg oppover husveggen.

Samme dag som familien ble husløse, ble de innlosjert i et lite hus i nærheten. Familien består foruten mor og far av fire barn, der to av barna er voksne og har stiftet egne familier. Det var hos disse den tunge julen 2014 ble tilbragt.

- Det har til tider vært tøffe tak. Spesielt rett etter. Du opplever på en måte å stå ved siden av deg selv, sier Laila.

Siden brannen har familien flyttet tre ganger, noe som i seg selv har vært svært slitsomt. Nå satser politikeren på at den lange ventetiden snart er over. Grunnmuren er på plass i deres fremtidige hjem.

Sju brannråd i julestria
Grønsholt i KLP anbefaler å ta disse enkle grepene hjemme for å forebygge brann: 

  • Sjekk at alle røykvarslerne virker.
  • Sjekk at slokkeutstyr er i orden og lett tilgjengelig.
  • Installer en komfyrvakt.
  • Rengjør kjøkkenvifta.
  • Blås alltid ut levende lys i de rommene du ikke oppholder deg i.
  • Bytt ut levende lys med batteridrevne lys.
  • Kos deg i jula, men vær streng med familien når det gjelder brannsikkerhet. Det er lett å glemme når det er mange gjester i huset og mye som skjer. 

Han minner om at en av tre som omkommer i brann, er over 70 år. Han oppfordrer derfor til litt ekstra omsorg i førjulstida for de eldre du er glad i. Noen enkle tiltak for brannsikkerhet kan redde liv.

Fakta om brann i Norge:

  • Det har omkommet 979 personer i brann siden år 2000.
  • I samme periode har det vært 56 000 bygningsbranner.
  • Eldre og pleietrengende, personer med nedsatt funksjonsevne og rusmisbrukere er spesielt utsatt. 75 prosent av de som omkommer i brann er i disse gruppene.

    (Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap)

Nøkkelord

Kontakter

Geir Grønsholt, skadeforebygger i KLP Skadeforsikring
Mobil: 901 04 461
E-post: geir.gronsholt@klp.no

Bilder

Om KLP

KLP
KLP
Postboks 400 Sentrum
0103 Oslo

55 54 85 00http://www.klp.no

KLP er Norges største pensjonsselskap. Cirka 900.000 yrkesaktive og pensjonister har pensjonen sin i KLP. Selskapet eies av kommuner, fylkeskommuner, helseforetak og bedrifter som gir sine ansatte offentlig tjenestepensjon. I KLP er det å tenke samfunn, miljø og ansvarlige investeringer en del av den daglige driften.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye