Flere kvinner går foran

De aller fleste forbinder kvinnedagen med Kvinnefronten på 1970-tallet. Det var da kvinnedagen hadde sin topp. Etter 70-tallet og 80-tallet sank mye av engasjementet for kvinnedagen. På 1990-tallet ble 8.mars mer en markeringsdag, og en dag hvor kvinners situasjon og posisjon ble satt på dagsorden, i motsetning til den kampdagen det var tidligere. Mange assosierer kvinnedagen og 8.mars med feminister og brennende BH-er.
- Kvinnedagen har overlevd mye, både krig, klassekamp og interne splittelser. Kvinnedagen lever videre med nye saker og i nye former. Fjorårets kvinnedag er et godt eksempel på dette, mener Spjeld By.
I fjor var det den mye omtalte reservasjonsretten som gjorde at kvinnedagen fikk en revitalisering. Over 10.000 personer gikk i 8. mars-toget i Oslo i 2014.
- Dette var en sak som var viktig for mange. Ikke bare kvinner, men også mange menn. Man merker langt ut over kvinnebevegelsen at hele befolkningen reagerte når rettigheter ble forsøkt innskrenket. Det gjør noe med folk, sier Spjeld By.
Sultne på lederstillinger
Videre tror Spjeld By at den nye generasjonen med kvinner er med på å revitalisere arbeidslivet generelt. I følge en undersøkelse gjort av AFF (2011) viser tall at kvinner i større grad enn tidligere går inn i lederstillinger.
– De har mer passende utdanninger enn kvinner hadde tidligere, og de ser ut til å ha mer lyst på lederjobbene. Dette støtter de som har ment at vi må være litt tålmodige og la kvinner som kommer fra lederrelevante utdanninger som økonomi- og ingeniørutdanninger få etablere seg i arbeidslivet. Deretter vil økningen i kvinneandelen gradvis komme. Jeg tror dette nå er i ferd med å skje, forteller Spjeld By.
Videre ser man at de yngste kvinnene har i følge undersøkelsen en positiv sult når det kommer til å kunne påvirke avgjørelser.
- De er sultne på lederposisjoner, og de har skjønt at makt ikke er noe man får, men noe man tar. Det offentlige gjort en rekke tiltak for å fremme likestilling opp igjennom årene. Derfor er det på tide at virksomhetene følger etter om de ønsker seg de beste hodene. Og med tanke på at 60 prosent av de som i dag tar høyere utdanning er kvinner, gjør virksomhetene lurt i å tilrettelegge – ikke for å følge regler, men for å få påvirke bunnlinjen, sier Spjeld By.
Kvinner heier på hverandre.
De siste ti årene har man også sett en økende trend med kvinneforaer som for eksempel arrangementer som «Kvinner i Tiden», På høye hæler og Geek Girls Dinner (GGD). Man ser også eksempler på kvinnelige foraer på sosiale medier. Et av de største kvinneforeane på Facebook er gruppen «Women Speakers». En gjenganger på de ulike foraene er at det er kvinner i lederposisjoner som heier hverandre frem med ros og komplimenter.
- Dette er en måte å fremsnakke og løfte frem kvinnelige kolleger og andre kvinner på. Ofte tilhører de samme nettverk eller kjenner hverandre indirekte. I vårt samfunn kan det være viktig å støtte andre i samme situasjon. Også menn støtter menn og danner nettverk. Forskjellen er at kvinner i større grad gjør det på sosiale medier enn det menn gjør. Dermed blir det mer synlig at kvinner heier på hverandre, mener Spjeld By.
Med mer fokus på lekenhet, vennlighet og åpenhet i det vi driver med er det vanskeligere å sitte i et rom og være suveren leder.
- Det er tydelig at det gamle leder- og mannsidealet er under press. Det er mer fokus på åpenhet, lekenhet og vennlighet i det vi driver med – på tvers av bransjer og ledernivå. Dette gjør at det er plass til en ny ledertype: den lekne kvinnen, avslutter Spjeld By.
FAKTA OM KVINNER I LEDERNE
- Det er 3838 kvinnelige medlemmer i Lederne. Av disse er 3388 yrkesaktive.
- Snittalderen på kvinnelige medlemmer i Lederne er 47,9 år.
- Fra 1910 og frem til 1950-tallet var det flere kvinneklubber i Lederne. Disse besto av konene til mannlige medlemmer, og bidro med innsamling av penger og planlegging av arrangementer.
FAKTA OM KVINNEDAGEN
- Den internasjonale kvinnedagen 8. mars ble innstiftet i København i 1910 på Den annen internasjonales sosialistiske kvinnekongress.
- I utgangspunktet skulle dagen fungere som en agitasjonsdag for kvinnestemmeretten (jfr. kvinnebevegelsen).
- I Norge ble kvinnedagen markert for første gang 1915
- Bakgrunnen til markeringen i 1915 var da den russiske feministen Aleksandra Kollontaj var hovedtaler ved et stort fredsmøte for kvinner i Oslo. I 1923 ble Kollontaj utnevnt som sovjetisk ambassadør i Norge, og ble dermed verdens første kvinnelige ambassadør.
- Etter krigen er dagen blitt markert av Norsk Kvinneforbund.
- Etter at Kvinnefronten i 1972 tok initiativ til en større demonstrasjon i Oslo, fikk Kvinnedagen et nytt oppsving og møtte stor oppmerksomhet og interesse. Toppen ble nådd i 1976, da antallet arrangementer ble fordoblet fra året før.
- Etter Kvinnetiårets slutt og resten av 1980-årene sank mye av engasjementet.
Nøkkelord
Kontakter
Sverre Simen HovKommunikasjonsleder Mediakontakt og intern og ekstern kommunikasjon/markedsføring
Tel:915 95 055sverre@lederne.noBilder
Om Lederne
Vi bygger gode ledere
Lederne er en partipolitisk uavhengig organisasjon for ledere i norsk arbeidsliv. Vi tilbyr trygghet, lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå.
God ledelse skaper verdier for Norge og trivsel på små og store arbeidsplasser. Med gode ledere får vi færre konflikter. Gode ledere bygger et bedre samfunn.
Lederne tilbyr lederutvikling og tilhørighet for ledere på tvers av bransjer og på alle nivå. Lederne skal bygge bro og fremme lederes interesser i arbeidslivet. Sammen skal vi bidra til mangfold og skape rammer for god ledelse.
Følg pressemeldinger fra Lederne
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Lederne på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Lederne
Et gufs fra fortiden29.4.2025 14:12:22 CEST | Kronikk
KrFs vedtak om å forby Pride-flagget i norske skoler er et gufs fra en tid da annerledeshet skulle ties i hjel, og kjærlighet som brøt med normen, skulle skjules. Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn et tydelig valg mot mangfold, toleranse og inkludering.
Lederne støtter krav om en upartisk Rikslønnsnemnd24.2.2025 13:27:36 CET | Pressemelding
Lederne stiller seg bak Akademikerne, Unio og YS i deres krav om en lovendring for å sikre en mer upartisk og tillitsskapende Rikslønnsnemnd. Dagens praksis med ikke-nøytrale medlemmer i nemnda er utdatert og svekker tilliten til prosessene og avgjørelsene som tas.
Etablerer snarest en rettferdig kompensasjonsordning for oljepionerene1.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Fagforeningen Lederne krever på sitt landsmøte 2024 fortgang i arbeidet med å etablere en kompensasjonsordning for oljepionerene. Dette er arbeidere som har fått sin helse ødelagt gjennom å jobbe i oljeindustrien.
Enighet oppnådd i sokkeloppgjøret8.5.2024 06:14:46 CEST | Pressemelding
Over seks timer på overtid, på morgenen onsdag 8. mai, ble det endelig oppnådd enighet i årets sokkelforhandlinger med Offshore Norge.
Lederne kritiske til regjerningens foreslåtte endringer for barnehagesektoren1.2.2024 15:46:19 CET | Pressemelding
Lederne mener Norge er best tjent med både et offentlig og et privat barnehagetilbud, og mener bestemt at de nasjonale kravene sektoren er underlagt, fortsatt bør finansieres gjennom et nasjonalt regelverk.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom