Unngå elgkrasj – Ta fareskiltene på alvor!

Tusenvis av elg, hjort og rådyr krysser landets veier hvert døgn, og de kommer alltid brått på trafikantene. Over 5000 hjortedyr blir drept i trafikken hvert år.
- I snitt dør femten hjortedyr hver eneste dag i møte med bil, buss eller tog. De fleste blir drept når de beveger seg mellom hvile- og beiteplass rett før soloppgang og i skumringen om ettermiddagen, sier Engebretsen.
Et varselskilt er satt opp for en grunn, nemlig at det er en reell fare for at et dyr kan komme ut i veien. Men alt for få roer ned farta og skjerper oppmerksomheten når de passerer et fareskilt.
Kampanjen «Vilt på ville veier»: Skal få viltpåkjørslene ned
- Du setter deg selv og andre i fare når du ikke følger skiltingen. I tillegg er det ille at flere tusen hjortedyr må bøte med livet hvert eneste år, bare fordi vi skal komme to-tre minutter raskere frem til målet, mener Engebretsen.
Elgen er det største hjortedyret og er derfor den verste å kollidere med. Elgpåkjørsler får ofte store konsekvenser og kan gjøre stor skade på både bil, sjåfør og passasjer.
- Når du ser et fareskilt som viser stor elgfare, er det like viktig å se på underskiltet. Der står det hvor lang strekning du skal være ekstra påpasselig. Skulle en ulykke inntreffe, plikter du å varsle om påkjørsel av dyr - selv om du tror det er uskadd, avslutter Engebretsen.
NAF har følgende tips til landets sjåfører:
• Vær oppmerksom – la GPS og mobiltelefon hvile mens du kjører.
• Sveip med blikket slik at du får med deg eventuelle bevegelser i veikanten og refleksjon fra dyreøyne.
• Viltet er generelt mer på vandring i skumringen om ettermiddagen og grålysningen om morgenen, og mer på natten enn på dagen.
• Hjortevilt går gjerne i små familieflokker på vinteren. Ser du et dyr, brems ned og vær oppmerksom på at det kan komme flere.
• Vær forberedt på at dyret kan begynne å løpe foran bilen, spesielt ved høye brøytekanter. Senk farten og ikke stress dyret.
• Forsøk å varsle andre biler dersom du observerer dyr i eller langs veien.
• Sørg for godt og riktig justerte lys på bilen.
• Hold avstand til bilen foran.
• Dersom sammenstøt synes uunngåelig – sikt bak på dyret og brems ned så mye du kan.
• Om du kjører på et dyr som blir skadet, er det viktig å kontakte politiet. De vil ta kontakt med den lokale viltnemnden som har ansvaret for søk og avlivning av skadde dyr.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Ivar EngebretsenKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 909 18 410jan.ivar.engebretsen@naf.noNils SødalKommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 901 83 276nils.sodal@naf.noBilder

Om NAF
Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 67 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.
Følg pressemeldinger fra NAF
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NAF
Klima og beredskap må hensyntas når veinettet skal vedlikeholdes og bygges ut10.5.2025 09:42:19 CEST | Pressemelding
Resolusjon fra NAFs landsmøte 2025: Klimaendringene og en ny sikkerhetspolitisk situasjon krever kraftigere satsing på samferdsel enn det som ligger inne i dagens planer. Nå må vi bygge for fremtiden.
Det kostbare bilholdet er billigst med elbil8.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Bil er dyrt å kjøpe og koster mye mer enn mange tror å eie. – Drivstoffprisene lyser mot oss langs veien, men det er ikke det som er den største kostnaden ved å eie bil, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
NAF: Vil koste 72 milliarder kroner å fjerne bompengegjelda6.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Bompengeselskapene har nå hele 72,1 milliarder kroner i gjeld. Gjelden har økt fra 64,2 milliarder kroner året før. – Dette må til slutt betales av bilistene, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.
Elbilbatteriene holder seg godt2.5.2025 09:09:58 CEST | Pressemelding
Skjulte skader og svekket batteri er en stor bekymring blant folk som vurderer å kjøpe brukt elbil. Nå kan NAF trygge bilkjøperne: – Vi har testet mer enn 3000 elbilbatterier, og det er liten grunn til å være bekymret for at batteriet ikke holder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Elbilbatteriene holder seg godt2.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Skjulte skader og svekket batteri er en stor bekymring blant folk som vurderer å kjøpe brukt elbil. Nå kan NAF trygge bilkjøperne: – Vi har testet mer enn 3000 elbilbatterier, og det er liten grunn til å være bekymret for at batteriet ikke holder, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom