Mandelpotet er nordmenns julefavoritt

I en fersk undersøkelse gjennomført av Epinion på oppdrag fra Opplysningskontoret for frukt og grønt kan vi se at mandelpotet dominerer til julemiddagene. Av de som er bevisste på potetsort til julemiddagen er det hele 70 % som velger mandelpotet.
- Det er hyggelig at så mange er bevisste når de velger potet. Vi har jo lange og gode tradisjoner for både å dyrke og spise poteter i Norge, og nå ser vi at utvalget øker og interessen for å velge «riktig» potet blir større, sier Gerd Byermoen, kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Det finnes mange ulike sorter poteter med ulike egenskaper. De er store og små, kokefaste eller melne. Melne poteter inneholder mye tørrstoff og mer stivelse. Disse egner seg for eksempel veldig godt til å lage potetmos. Noen ganger ønsker vi oss hele og pene poteter som skal kombineres med andre smaker, andre ganger skal potetsmaken spille en større rolle.
Fortsatt er vi svært tradisjonelle når julemiddagen skal lages. Halvparten av oss spiser ribbe på julaften, etterfulgt av pinnekjøtt som foretrekkes av 34 %. Bare 2 % spiser kalkun eller lutefisk.
65 % gjør et bevisst valg når de velger poteter til julemiddagen, og 70 % av disse velger mandelpotet.
Fire på topp til julemiddagen:
Mandelpotet foretrekkes av 70 %
Mandelpotet er en delikatessepotet som dyrkes over store deler av landet. Knollene er små og avlange og oftest litt bøyd. Skallet er hvitt og jevnt og kjøttet er gult med karakteristisk smak.
Beate foretrekkes av 9 %
Poteten har lange og ovale knoller. Den er lys rød utenpå og hvit inni. Beate har en nøytral smak, koker ikke i stykker og egner seg derfor godt når du vil servere ferdig skrelte poteter.
Kerrs pink foretrekkes av 8 %
Er en potet med oval og litt uregelmessig form. Den har hvitt kjøtt med god smak og konsistensen er melen, derfor kan den lett sprekke under koking. Kok den forsiktig med skallet på i ca. 15 min og ta kjelen av platen for videre trekking.
Pimpernel velges av 4 %
Kjøttet er gult og fast og litt melent. Poteten har kraftig smak og gode kokeegenskaper. Pimpernel egner seg best til koking med skallet på og må kokes forsiktig.
Ringerikspotet og Gulløye er potetsorter som dyrkes bare i svært begrensede områder av landet. Disse sortene er derfor ikke store på vår statistikk. Ringerikspoteten dyrkes i området rundt Tyrifjorden og Gulløye dyrkes nord for polarsirkelen. Begge regnes som gourmetpoteter sammen med mandelpoteten. Jordsmonn og klima, altså produktets terroir, er avgjørende for potens smak. Mange mener at Gulløye og Ringerikspotet, med sin kraftige potetsmak og melne konsistens, er det perfekte følget til lutefisk.
Hvordan få perfekt kokte mandelpoteter?
Kunsten er å unngå at potetene sprekker, forteller matfaglig ansvarlig og kokk Toril Gulbrandsen i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Da er det viktig at de ikke fosskoker.
- Vask potetene godt. Vi anbefaler at du koker potetene med skallet på.
- Kok opp vann.
- Du trenger ikke salt i kokevannet – det trenger uansett ikke igjennom skallet.
- Legg potetene i det kokende vannet og la dem småkoke i 6 - 10 minutter.
- Trekk kjelen av platen og la dem trekke i ytterligere noen minutter, avhengig av størrelse.
- Stikk forsiktig med en nål for å kjenne om de er ferdige.
- Hell av vannet og damp litt.
Server og nyt!
Fakta om poteter
Poteten stammer fra Sør-Amerika hvor den har vært dyrket i flere tusen år. De spanske erobrerne brakte poteten til Europa på 1500-tallet, men først på 1700-tallet ble den anerkjent og populær i Europa, hvor det ofte var matmangel om vinteren.
Poteten kom til Europa på 1500-tallet og til Norge på midten av 1700-tallet. I dag dyrkes poteter i hele landet.
I Norge spiser vi i snitt ca. 20 kg. poteter pr. person pr. år. (Kilde: Totaloversikten OFG 2015)
Nøkkelord
Kontakter
Kommunikasjonssjef Gerd Byermoen, tlf. 952 83 171, e-post: gerd.byermoen@frukt.no
Analysesjef Tore Angelsen, tlf. 477 51 787, e-post: tore.angelsen@frukt.no
Matfaglig rådgiver Toril Gulbrandsen, tlf. 957 32 919, e-post: toril.gulbrandsen@frukt.no
Bilder

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom