Coop Norge

Coop regner med å selge 300 tonn gresskar til Halloween

Del
Før årets skumleste helg forventer Coop å selge over 50.000 norske gresskar i sine butikker. Men ikke kast fyllet - det er nemlig en nifst god råvare.
Butikkmedarbeider Hannah Stålborg Elverum ved Coop Extra Grålum er klar for årets Halloween-feiring. Foto: John Terje Pedersen
Butikkmedarbeider Hannah Stålborg Elverum ved Coop Extra Grålum er klar for årets Halloween-feiring. Foto: John Terje Pedersen

Halloween-feiringen har de siste årene for alvor etablert seg i Norge, og det merker Coop på gresskarsalget. I løpet av noen hektiske dager regner Coop med at kundene, som også er Coops medeiere, vil bære ut 300 tonn av den oransje frukten. 

– Kundene ønsker å pynte opp til Halloween og vi merker det på gresskarsalget som øker kraftig hvert eneste år. Med et forventet salg på 300 tonn i år, vil det tilsvare mer enn 50.000 gresskar. Alle disse er dyrket i Norge, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef for Coop Norge.

I mange av Coops butikker selges også utskjæringssett med sjablonger og spesialkniver som gjør det enkelt å la proffe utskjæringer. Kristiansen håper derfor Coop-kundenes naboer ikke er lettskremte, og oppfordrer samtidig til å ta godt vare på råvaren.

 – Dessverre havner ofte den næringsrike innmaten i avfallsdunken. Det er synd, fordi den kan brukes til sunn og god mat. Derfor oppfordrer vi alle til å bruke innmaten til å lage gode matretter, eksempelvis gresskarscones eller gresskarsuppe – veldig gjerne sammen med barna etter at den er ferdig utgravd, anbefaler Kristiansen.

 Gresskar kan nemlig både stekes, kokes og dampes, samt brukes i alt fra supper, salater, marmelade, pai og scones til kaker. Det egner seg også ypperlig for de som i disse dager ønsker å prøve seg på kjøttfrie varianter.


***SE SKUMMELT GOD GRESSKAR-OPPSKRIFT UNDER***

Slik bruker du Halloween-restene

**Både innmaten og gresskarkjernene kan brukes.

** Kjernene skylles og ristes. De er gode i en nøtteblanding, til snaks og i bakverk.

**Gresskarkjøttet er aller best varmebehandlet.

**Innmaten som blir igjen etter pynte-gresskarene er gjerne trevlete. Det kan være en idé å kjøre det i blenderen til det blir en puré.

**Pureen kan brukes i alt fra supper, marmelade, pai og scones til kaker.


Skummelt god gresskarscone

Opplysningskontoret for frukt og grønt har mange gresskar-oppskrifter med innmaten som ingrediens. Hva med gresskarscones?

Du trenger:

250 g skrelt og renset gresskar

5 dl hvetemel

2 ts bakepulver

1 ss smør

1 stk egg

3 ss melk (søt eller sur)

Skjær gresskaret i terninger og kok dem møre. Hell av overflødig vann og mos dem. Avkjøl mosen.

Bland mel og bakepulver, smuldre i smøret, rør inn sammenpisket egg og gresskarmos og nok melk til en myk deig. Sett deigen i tolv topper med skje på bakepapir på et stekebrett.

Stek sconsene midt i ovnen på 200 °C til de er gylne og gjennomstekt - 15 - 20 minutter. Server dem med smør og syltetøy. 

Gulrot- og gresskarsuppe

Ingredienser:

  • 500 g gulrot
  • 1 stk løk
  • 500 g gresskar - kun kjøtt
  • 75 g smør
  • 1,2 l vann
  • 1,2 dl hvitvin
  • 3 stk kyllingbuljongterning
  • 1 ss flytende honning
  • 3 dl matfløte
  • smak til med salt og pepper
  • litt finhakket kruspersille

Fremgangsmåte

Skrell gulrøtter og løk og del det i biter.

Ta kjøttet ut av et gresskar og rens det for frø. (Dette kan være litt sølete, så bruk engangshansker). Spar på frøene - disse kan brukes. Skjær kjøttet i terninger og kjør det til puré i en foodprosessor.

Ha smør i en stor kjele og stek grønnsakene og gresskarpureen på middels varme i ca. 5 minutter. Tilsett vann, hvitvin, smuldret kyllingbuljong (du kan bruke grønnsaksbuljong om ønskelig) og honning. La suppen få et oppkok. Sett deretter ned varmen til middels og la den småkoke i ca. 30 minutter eller til gulrøttene er møre.

Bruk en stavmikser, e.l. til suppen har en jevn og fin konsistens.

Tilsett fløte og la suppen småkoke videre i ca. 7 minutter.

Synes du suppen er for tykk, kan du tilsette mer væske.

Smak til suppen med salt og pepper og server den med litt finhakket kruspersille, toast eller annet godt brød til.

Bilder

Butikkmedarbeider Hannah Stålborg Elverum ved Coop Extra Grålum er klar for årets Halloween-feiring. Foto: John Terje Pedersen
Butikkmedarbeider Hannah Stålborg Elverum ved Coop Extra Grålum er klar for årets Halloween-feiring. Foto: John Terje Pedersen
Last ned bilde

Om Coop Norge

Coop Norge
Coop Norge
Østre Aker vei 264
0915 Oslo

https://www.coop.no

Coop er Norges nest største dagligvareaktør og har i dag ca. 1 250 dagligvarebutikker og byggevarehus innenfor kjedekonseptene Obs, Extra, Coop Prix, Coop Mega, Coop Marked, Matkroken, Obs BYGG og Coop Byggmix. Coop eies av kundene gjennom medlemskap i deres lokale samvirkelag. Samvirkelagene har i dag til sammen over 2,5 millioner medlemmer og familiemedlemmer. Samvirkelagene eier fellesorganisasjonen Coop Norge SA som ivaretar sentrale fellesoppgaver for samvirkelagene.

Følg pressemeldinger fra Coop Norge

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Coop Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Coop Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye