Coop regner med å selge 300 tonn gresskar til Halloween

Halloween-feiringen har de siste årene for alvor etablert seg i Norge, og det merker Coop på gresskarsalget. I løpet av noen hektiske dager regner Coop med at kundene, som også er Coops medeiere, vil bære ut 300 tonn av den oransje frukten.
– Kundene ønsker å pynte opp til Halloween og vi merker det på gresskarsalget som øker kraftig hvert eneste år. Med et forventet salg på 300 tonn i år, vil det tilsvare mer enn 50.000 gresskar. Alle disse er dyrket i Norge, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef for Coop Norge.
I mange av Coops butikker selges også utskjæringssett med sjablonger og spesialkniver som gjør det enkelt å la proffe utskjæringer. Kristiansen håper derfor Coop-kundenes naboer ikke er lettskremte, og oppfordrer samtidig til å ta godt vare på råvaren.
– Dessverre havner ofte den næringsrike innmaten i avfallsdunken. Det er synd, fordi den kan brukes til sunn og god mat. Derfor oppfordrer vi alle til å bruke innmaten til å lage gode matretter, eksempelvis gresskarscones eller gresskarsuppe – veldig gjerne sammen med barna etter at den er ferdig utgravd, anbefaler Kristiansen.
Gresskar kan nemlig både stekes, kokes og dampes, samt brukes i alt fra supper, salater, marmelade, pai og scones til kaker. Det egner seg også ypperlig for de som i disse dager ønsker å prøve seg på kjøttfrie varianter.
***SE SKUMMELT GOD GRESSKAR-OPPSKRIFT UNDER***
Slik bruker du Halloween-restene
**Både innmaten og gresskarkjernene kan brukes.
** Kjernene skylles og ristes. De er gode i en nøtteblanding, til snaks og i bakverk.
**Gresskarkjøttet er aller best varmebehandlet.
**Innmaten som blir igjen etter pynte-gresskarene er gjerne trevlete. Det kan være en idé å kjøre det i blenderen til det blir en puré.
**Pureen kan brukes i alt fra supper, marmelade, pai og scones til kaker.
Skummelt god gresskarscone
Opplysningskontoret for frukt og grønt har mange gresskar-oppskrifter med innmaten som ingrediens. Hva med gresskarscones?
Du trenger:
250 g skrelt og renset gresskar
5 dl hvetemel
2 ts bakepulver
1 ss smør
1 stk egg
3 ss melk (søt eller sur)
Skjær gresskaret i terninger og kok dem møre. Hell av overflødig vann og mos dem. Avkjøl mosen.
Bland mel og bakepulver, smuldre i smøret, rør inn sammenpisket egg og gresskarmos og nok melk til en myk deig. Sett deigen i tolv topper med skje på bakepapir på et stekebrett.
Stek sconsene midt i ovnen på 200 °C til de er gylne og gjennomstekt - 15 - 20 minutter. Server dem med smør og syltetøy.
Gulrot- og gresskarsuppe
Ingredienser:
- 500 g gulrot
- 1 stk løk
- 500 g gresskar - kun kjøtt
- 75 g smør
- 1,2 l vann
- 1,2 dl hvitvin
- 3 stk kyllingbuljongterning
- 1 ss flytende honning
- 3 dl matfløte
- smak til med salt og pepper
- litt finhakket kruspersille
Fremgangsmåte
Skrell gulrøtter og løk og del det i biter.
Ta kjøttet ut av et gresskar og rens det for frø. (Dette kan være litt sølete, så bruk engangshansker). Spar på frøene - disse kan brukes. Skjær kjøttet i terninger og kjør det til puré i en foodprosessor.
Ha smør i en stor kjele og stek grønnsakene og gresskarpureen på middels varme i ca. 5 minutter. Tilsett vann, hvitvin, smuldret kyllingbuljong (du kan bruke grønnsaksbuljong om ønskelig) og honning. La suppen få et oppkok. Sett deretter ned varmen til middels og la den småkoke i ca. 30 minutter eller til gulrøttene er møre.
Bruk en stavmikser, e.l. til suppen har en jevn og fin konsistens.
Tilsett fløte og la suppen småkoke videre i ca. 7 minutter.
Synes du suppen er for tykk, kan du tilsette mer væske.
Smak til suppen med salt og pepper og server den med litt finhakket kruspersille, toast eller annet godt brød til.
Bilder

Om Coop Norge
Coop er Norges nest største dagligvareaktør og har i dag ca. 1 250 dagligvarebutikker og byggevarehus innenfor kjedekonseptene Obs, Extra, Coop Prix, Coop Mega, Coop Marked, Matkroken, Obs BYGG og Coop Byggmix. Coop eies av kundene gjennom medlemskap i deres lokale samvirkelag. Samvirkelagene har i dag til sammen over 2,5 millioner medlemmer og familiemedlemmer. Samvirkelagene eier fellesorganisasjonen Coop Norge SA som ivaretar sentrale fellesoppgaver for samvirkelagene.
Følg pressemeldinger fra Coop Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Coop Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Coop Norge
Grillsesongen er i gang – her er årets grillnyheter fra Coop!25.4.2025 13:24:20 CEST | Pressemelding
Våren er i anmarsj og grillsesongen nærmer seg med stormskritt. Når solen titter frem og grillen endelig skal fyres opp igjen, er det mange som gleder seg til å prøve noe nytt. Coop utvider sitt allerede prisbelønte grillsortiment med en rekke spennende nyheter, utviklet med tanke på norske grillvaner og kundenes smakspreferanser.
Coop har benyttet feil emballasje på et mindre parti reddiker fra Italia. Produktet er fjernet fra butikkene.1.4.2025 18:40:16 CEST | Pressemelding
Et mindre parti italienske reddiker er solgt i emballasje merket Nyt Norge.
Extra: Kutter prisen igjen!31.3.2025 07:04:29 CEST | Pressemelding
Spinnvilt salg etter priskutt hos Extra – nå kommer det nye frukt- og grøntvarer på tilbud.
Extra feirer med 50 prosent priskutt på «Alltid 8»24.3.2025 07:00:55 CET | Pressemelding
Etter å ha mottatt Helse- og omsorgsdepartementets utmerkelse for sunnere kosthold, markerer Extra milepælen med et kraftig priskutt.
Rekordvekst for lavpriskjeden Extra21.3.2025 07:02:00 CET | Pressemelding
Coops lavpriskjede Extra økte markedsandelen med 0,6 prosentpoeng i 2024 og har aldri før hatt høyere omsetning enn i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom