Grønn konkurransekraft: - Farten må opp

- Mat- og drikkenæringen er avhengige av gode veier. At regjeringen nå overoppfyller en ambisiøs Nasjonal transportplan (NTP) er veldig bra. De økte drivstoffavgiftene rammer imidlertid våre medlemsbedrifter uten å gi de store effektene på klimagassutslippene, fortsetter Brubakk.
Biøkonomi og grønn konkurransekraft
NHO Mat og Drikke har høye forventninger til regjeringens lenge annonserte strategi for satsing på bioøkonomi. I Statsbudsjettet for 2017 foreslår regjeringen blant annet
- å styrke bevilgningene til Norges forskingsråd med 50 millioner kroner for å legge til rette for en kunnskapsbasert bioøkonomi.
- en handlingsplan for økt innblanding av avansert biodrivstoff, dvs. biodrivstoff produsert av avfall/rester eller skogsråstoff, og satsing på infrastruktur i skogbruket.
- en utvidelse av mandatet til Investinor i tråd med anbefalingen fra SKOG22.
- Dette er skritt i riktig retning for økt verdiskaping med utgangspunkt i biomasse, men samlet sett svarer ikke dette på behovet for å bygge grønn konkurransekraft i overgangen til lavutslippssamfunnet. Det er kun gjennom en helhetlig satsing og samarbeid på tvers av verdikjeden jord, skog og hav at det totale potensialet for bioøkonomi i Norge kan utløses. Vi har høye forventninger til en slik helhetlig satsing når regjeringen presenterer sin strategi for bioøkonomi, sier Brubakk.
Avgifter og skatt
Alle særavgifter på mat og drikke videreføres og indeksreguleres med mellom 1,7 til 2,1 prosent.
- Det er skuffende at Regjeringen fortsetter prisjusteringene av særavgiftene på mat- og drikkeområdet. Særavgiftene på dette området fremstår i hovedsak som rene inntektsposter for staten og bidrar til svekket konkurransekraft og økt grensehandel. Det er behov for en helhetlig gjennomgang av særavgiftene i mat- og drikkesektoren, påpeker Brubakk.
Satsene for kjøttkontroll og veterinær grensekontroll økes med henholdsvis 9 og 20 prosent. Dette medfører en økt kostnad for mat og drikkenæringen på ni millioner kroner, i tillegg til ordinær prisjustering.
Kompetanse og utdanning
Regjeringen bevilger 58 millioner kroner for å gjøre fagskolene bedre i stand til å utvikle kvaliteten og tilbudet i utdanningene. Videre foreslår de en bevilgning på 30 millioner kroner til videreføring av satsningen på kompetansen til yrkesfaglærerne, og utvider tilbudet om etter- og videreutdanning.
- Fagskolen er en nøkkelfaktor i kompetansehevingen av fremtidens fagarbeidere. En økning på 60 prosent til utvikling av fagskolene er derfor positivt og en riktig satsning i påvente av den varslede fagskolemeldingen.
Kvaliteten i fag- og yrkesopplæringen er avgjørende for fremtidens konkurransekraft i mat- og drikkenæringen. 30 millioner til kompetanseheving av yrkesfaglærere kan bidra til dette. At regjeringen ikke har lagt inn midler til en økning av lærlingtilskuddet er skuffende i en situasjon hvor arbeidslivet oppfordres til å øke antall læreplasser, avslutter Brubakk.
Nøkkelord
Kontakter
Nina W. SkarbøKommunikasjonssjef
Tel:+47 481 00 550nws@nhomd.noBilder

Om NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for bedrifter i mat-, drikke- og bionæringen. Foreningen ble etablert i 2015 etter en sammenslåing av de to organisasjonene NHO Mat og Landbruk og tidligere NHO Mat og Drikke.
NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.800 virksomheter over hele Norge. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting.
NHO Mat og Drikke ivaretar medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO. I tillegg ivaretar NHO Mat og Drikke medlemsbedriftenes interesser i de årlige tarifforhandlingene og gjennom det løpende arbeidet med lokale forhandlinger, tvistebehandlinger, juridisk rådgivning, bistand i enkeltsaker og kompetanseutvikling.
Følg pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke
Grensehandelen passerer tre milliarder i tredje kvartal – opp hele 17 prosent11.11.2025 08:08:25 CET | Pressemelding
Handelslekkasjen til nabolandene fortsetter å øke – Den norske avgiftspolitikken er en hovedårsak, mener NHO Mat og Drikke.
NHO Mat og Drikke ber ESA vurdere om markedsføringsforbud er EØS-stridig9.10.2025 21:42:35 CEST | Pressemelding
EFTAs overvåkningsorgan (ESA) har tidligere påpekt at markedsføringsforbudet av en rekke mat- og drikkevarer rettet mot barn kan være for inngripende. Nå ber NHO Mat og Drikke overvåkningsorganet om en avklaring.
Generasjonsskifte truer norsk matberedskap22.8.2025 08:37:32 CEST | Pressemelding
Matbransjen står foran et omfattende generasjonsskifte, men altfor få unge velger utdanning i matproduksjon til å fylle tomrommet. Det truer norsk matberedskap, advarer Bondelaget, NNN og NHO Mat og Drikke.
Grensehandelen fortsetter å vokse – nær en milliard i måneden12.8.2025 08:10:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn bruker i snitt en knapp milliard kroner på grensehandel hver måned. NHO Mat og Drikke fatter ikke hvorfor myndighetene ikke gjør noe for å bremse utviklingen.
-Handlingslammelse gir fortsatt vekst i grensehandelen13.5.2025 08:33:43 CEST | Pressemelding
-Hvordan regjeringen trodde den kunne klare å redusere grensehandelen uten å løfte en finger, er uforståelig. Hurdalsplattformens løfte om å sette inn tiltak for å redusere grensehandelen er ikke fulgt opp. Resultatet ser vi nå i form av stadig økende grensehandel, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
