Redaksjonelt vs. sponset: – Når Medietilsynet blir sitt eget case
Av Lars Erik Krogrsud, rådgiver i Medietilsynet
En av Medietilsynets mange viktige oppgaver er å gi råd og veiledning til barn, unge, skole, foreldre og andre om trygg bruk av digitale verktøy. Medietilsynet skal også bidra til å styrke befolkningens mediekompetanse, som er å forstå, evaluere og være kritisk til innhold og uttrykk i mediene, samt kunne skille redaksjonelt fra sponset innhold – og forholde seg kritisk til dette.
Vi er naturligvis opptatt av å nå ut bredt med våre råd. Et oppslag i for eksempel VG når mange og kan bidra til å profilere Medietilsynet som et kompetent myndighetsorgan som gir kvalifiserte råd innenfor et felt i rivende utvikling. Her er et eksempel:
Hvis du vil se dette innholdet fra www.medietilsynet.no, gi ditt samtykke øverst på denne siden.
Skjermbilde fra VG Familielivs nettsider - i en sak der Medietilsynet er intervjuet.
Det er et flott oppslag, presise og gode sitater og mange gode råd til småbarnsforeldre om å engasjere seg i barnas nettbruk.
Det er likevel ikke er et «vanlig» VG-oppslag laget av VGs journalister. Det står «Annonsørinnhold» over oppslaget, og lenken «Hva er dette?» forteller følgende:
«Familieliv publiserer annonsørinnhold for Rema 1000 produsert av VG Partnerstudio AS. Partnerstudio har ingen tilknytning til VGs redaksjon, men innholdet er i likhet med ordinære annonser underlagt VGs kvalitetskrav og redaktøransvar. VGs journalister og redaksjon har ingen rolle i produksjonen og publiseringen av dette innholdet.»
Saken er produsert av VG Partnerstudio og betalt av Rema 1000. Det er innholdsmarkedsføring, greit nok. Kollega Rita, som blir intervjuet, ble godt opplyst om at dette var en sak til Familieliv-seksjonen, som er sponset av Rema 1000, altså annonsørinnhold. Saken er merket med diverse bannere for å klargjøre skillet mellom kommersielt og redaksjonelt innhold.
Som Medietilsynet-ansatt blir jeg likevel litt betenkt. Er det sikkert at de som leser dette får med seg hva merkingen betyr? Tydelig merking er jo én ting, men er det ikke fortsatt mye som er uklart for leseren selv om oppslaget er merket som annonsørinnhold? Kan det misforstås? Er det Rema 1000 som legger premissene for Medietilsynets veiledningsoppdrag? Eller er det slik at de fleste vil tenke at det er Medietilsynet selv som har kjøpt og betalt annonseplassen? Er det i det hele tatt OK at vårt budskap havner på annonseplass? Gjør det noe med folks oppfatning av kvaliteten og uavhengigheten i det Medietilsynet jobber med? Hva med den kritiske vinklingen? Eller er det bare plass til kose-stoff i Familieliv-seksjonen, sponset av Rema 1000?
Det er ingen tvil om at innholdsmarkedsføring er løsningen for mange hardt pressede mediehus, og i mange tilfeller en god måte å finansiere godt innhold på. Det er likevel lett å bli forvirret. Er det i det hele tatt noen som gidder å klikke på tre forskjellige lenker for å finne ut om man leser et redaksjonelt oppslag eller en annonse?
En undersøkelse Statens institutt for forbrukerforskning (SIFO) har gjennomført nylig viser at det nye begrepet «annonsørinnhold» som brukes på innholdsmarkedsføring, virker forvirrende på mange forbrukere. Forbrukerne tror de kommersielle aktørene har påvirket alle delene av slikt innhold, uansett hvilken merking som brukes. Undersøkelsen viser dessuten at forbrukerne som gruppe ikke har en felles forståelse av hvordan de ulike merkingene skal forstås.
Det råder ingen tvil om at fremtiden vil kreve kompetente og kritiske mediebrukere. Fremtiden er her nå. Opplæringen bør starte tidlig. Medietilsynets veiledningsoppdrag overfor barn og unge har sånn sett aldri vært viktigere.
Nøkkelord
Kontakter
Lars Erik KrogsrudRådgiver - konsesjon og tilsyn
Tel:69301254 / 91647665lars.erik.krogsrud@medietilsynet.noOm Medietilsynet
Medietilsynet skal bidra til å realisere statens mediepolitiske mål. Våre hovedoppgaver er å fremme demokrati og ytringsfrihet gjennom mediemangfold og kritisk medieforståelse. Vi veileder om barn og unges bruk av digitale medier, setter aldersgrenser for kinofilm, forvalter støtteordninger, behandler søknader om og fordeler pressestøtte og fører tilsyn med kringkasting. Tilsynet er underlagt Kulturdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Medietilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Medietilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Medietilsynet
Medietilsynet støtter økt aldersgrense og alderskontroll i sosiale medier7.7.2025 10:02:42 CEST | Pressemelding
Medietilsynet støtter regjeringens lovforslag om å øke aldersgrensen for sosiale medier til 15 år og å innføre en reell alderskontroll i disse tjenestene. – Vi vet at mange barn og unge eksponeres for skadelig påvirkning i sosiale medier, og derfor trengs det risikoreduserende tiltak, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
19 nominasjoner til Ibelin-prisen7.7.2025 07:50:00 CEST | Pressemelding
Fristen for å nominere kandidater til den første Ibelin-prisen – årets rollemodell innen gaming – er gått ut. 19 unge forbilder er nominert, og nå starter juryen sitt arbeid mot prisutdelingen i høst.
Medietilsynet får nytt tilsyns-ansvar når lov om digitale tjenester innføres i Norge2.7.2025 16:30:32 CEST | Pressemelding
Medietilsynet får ansvar for flere viktige tilsynsområder gjennom den nye loven om digitale tjenester, som regjeringen nå har sendt på høring. – At EUs forordning om digitale tjenester (DSA) nå blir innført i Norge, er et viktig skritt mot et tryggere internett, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.
Rekord-låge annonseinntekter for norske aviser i fjor27.6.2025 06:50:00 CEST | Pressemelding
Annonseinntektene til norske aviser var på eit historisk lågt nivå i 2024, viser ein ny rapport frå Medietilsynet. Sett under eitt blei fjoråret nok eit svakt driftsøkonomisk år for avisene, sjølv om lønnsemda var noko betre enn året før.
TV 2 oppfylte alle krav som kommersiell allmennkringkastar i 202426.6.2025 06:50:01 CEST | Pressemelding
TV 2 løyste oppdraget som kommersiell allmennkringkastar i 2024 i tråd med krava, viser tilsynsrapporten frå Medietilsynet. Dette er det første året med den nye femårige avtalen mellom TV 2 og staten.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom