Mindre matsvinn med bedre veiledning og gjennomtenkt holdbarhetsmerking
Mattilsynet har sammen med Livsmedelsverket i Sverige, Fødevarestyrelsen i Danmark, og Evira i Finland blant annet vurdert regelverket for holdbarhetsmerking av mat i de nordiske landene, og hvordan matens holdbarhet blir påvirket av temperatur, emballasje, og tilbredelsesmetoder. Prosjektet er finansiert av Nordisk Ministerråd, og Østfoldforskning har bidratt i arbeidet med rapporten.
Forbrukerne kan gjøre mer med bedre veiledning
Forbrukerne er de som står for det meste av matsvinnet. I følge prosjektgruppen kan mengden mat som kastes reduseres dersom forbrukernes kunnskap om hvor lenge maten er holdbar og hva man selv kan gjøre blir bedre.
Forbrukerne trenger mer veiledning om hvordan holdbarheten påvirkes når emballasjen er åpnet. For eksempel går det an å helle olje på pesto for å forlenge holdbarheten. Flere må også få kunnskap om forskjellen mellom merkingen «best før» og «siste forbruksdag».
Felles regler for kjøletemperatur i butikk
I matvarebransjen er senket kjøletemperatur det viktigste tiltaket for å redusere matsvinn. Det vil forlenge holdbarheten på matvarene betydelig. Sverige, har i motsetning til de andre nordiske landene, ikke nasjonale regler for kjøletemperatur i butikk. Prosjektet foreslår at samme regler for kjøletemperatur skal gjelde i alle nordiske land.
Matsvinnet kan minske med bedre merking
Matvareprodusentene må bli flinkere til å vurdere, og velge korrekt holdbarhetsmerking. Det kan for eksempel bety at de kun bruker merkingen «siste forbruksdag» på produkter der det er strengt nødvendig, det vil si på mat- og drikke som det kan være en helserisiko å spise eller drikke etter utløpsdatoen.
Per i dag er det spesielle EU-regler for holdbarhetsmerking av egg. Merkingen tar utgangspunkt i at eggene oppbevares i romtemperatur. Men, i de fleste nordiske land oppbevares egg i kjøleskap og da har egg betydelig lenger holdbarhet. Prosjektet foreslår at holdbarhetsmerking av egg skal følge de samme retningslinjene som tilsvarende matvarer.
Rett pakkegass forlenger holdbarheten
Gassen som brukes i emballasje hemmer oppblomstring av mikroorganismer og øker holdbarheten på mange matvarer. Hvilken gass som brukes har for eksempel stor betydning for holdbarhet på et produkt som kjøttdeig av storfe. Blandingen av CO2 og N2 som brukes på de fleste typer ferskt, rått kjøtt i Norge gir betydelig lenger holdbarhet sammenlignet med høyoksygen emballasjegass som er vanlig i de øvrige nordiske landene.
For ytterligere informasjon kontakt: Pressevakten i Mattilsynet, mobil 46912910 eller kommunikasjon@mattilsynet.no.
Nøkkelord
Kontakter
Mattilsynets pressevaktTlf.: 469 12 910 (08.00 - 22.00)
kommunikasjon@mattilsynet.noLenker
Om Mattilsynet
Mattilsynet er eit statleg, landsdekkjande forvaltingsorgan som er med på å sikre forbrukarane trygg mat og trygt drikkevatn. Vi skal fremje folke-, plante- , fiske- og dyrehelse, miljøvennleg produksjon og etisk forsvarleg hald av fisk og dyr. Mattilsynet har også oppgåver i høve til kosmetikk og legemiddel og fører tilsyn med dyrehelsepersonell.
Mattilsynet sine roller er å utarbeide framlegg til, forvalte og rettleie om regelverk, føre eit risikobasert tilsyn, formidle informasjon og kunnskap og ha beredskap. Mattilsynet skal gi faglege råd til Landbruks- og matdepartementet, Nærings-og fiskeridepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.
Følg pressemeldinger fra Mattilsynet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Mattilsynet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Mattilsynet
Helgeland er friskmeldt for PD3.12.2025 12:45:13 CET | Pressemelding
Etter solid innsats fra næringen og fiskehelsetjenestene er Helgeland nå fri for PD (pankreassykdom), og Mattilsynet har opphevet restriksjonssonen. Dette viser at strenge tiltak er nødvendige for å bekjempe smitte, og at samarbeid gir resultater.
16-års aldersgrense for kjøp av energidrikk fra 1. januar1.12.2025 08:15:05 CET | Pressemelding
Fra 1. januar 2026 blir det forbudt å selge energidrikk til barn under 16 år. Aldersgrensen skal beskytte barn mot negative helsekonsekvenser ved inntak av energidrikk.
Mattilsynet skal vurdere plantevernmidler som brytes ned til trifluoreddiksyre (TFA)21.11.2025 10:01:27 CET | Pressemelding
Flere godkjente plantevernmidler på det norske markedet inneholder stoffer som kan brytes ned til trifluoreddiksyre (TFA) i miljøet. Det må nå dokumenteres at TFA fra plantevernmidlene ikke lekker ut i grunnvannet over grenseverdi.
Innfører restriksjoner for fjørfehold i Rogaland6.11.2025 16:25:20 CET | Pressemelding
For å begrense spredning av fugleinfluensa, innfører Mattilsynet en infisert sone i sju kommuner i Rogaland. I sonen gjelder blant annet portforbud for fjørfe og forbud mot dyreansamlinger, jakt og fangst av fugl.
Mattilsynet styrker overvåkingen av tuberkulose hos storfe17.9.2025 09:00:02 CEST | Pressemelding
Norge regnes i dag som fritt for storfetuberkulose (bovin tuberkulose). For å sikre at vi fortsetter å være det, utvider Mattilsynet det nasjonale overvåkings- og kontrollprogrammet for storfetuberkulose.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
