Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Frokost hjelper deg å holde vekten nede

Del
Ikke dropp frokosten i sommer om du er opptatt av å holde vekten. Undersøkelser viser nemlig at personer som spiser frokost, har et sunnere kosthold resten av dagen sammenlignet med de som ikke spiser frokost, - Det er vist i flere studier at de som ikke spiser frokost spiser mer utover dagen. Å kutte ut frokosten resulterer ofte i økt småspising og et høyere inntak av snacks og kaloririk mat i løpet av dagen, forteller klinisk ernæringsfysiolog Ellen-Margrethe Hovland i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Om sommeren og i ferietiden er man kanskje mer opptatt av å komme seg ut på aktiviteter og dropper dermed frokosten oftere enn vanlig. I ferien skeier man ofte ut på andre måter, men det er ingen grunn til å droppe frokosten, nettopp fordi den gir deg helsegevinster, forteller Ellen i Melk.no.

En undersøkelse gjort av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) viser at blant de som spiser frokost hver dag, er det færre overvektige, sammenlignet med de som ikke spiser frokost hver dag.

- Det er vist i flere studier at de som ikke spiser frokost spiser mer utover dagen. Å kutte ut frokosten er vist å resultere i økt småspising og et høyere inntak av snacks og kaloririk mat i løpet av dagen, påpeker Ellen. 

Selv om kroppen gjør sitt beste for å unngå et for stort blodsukkerfall i løpet av natten, er det vanlig å ha et relativt lavt blodsukker om morgenen. Lavt blodsukker gjør at hjernen ikke er helt opplagt før du har fått litt mat i magen.

-Mange tror de kan spare kalorier ved å hoppe over frokosten eller andre måltider. Da er det lett at man narrer seg selv, for kroppen oppfatter nemlig mangelen på energi som en form for krisesituasjon og svarer med å skru forbrenningen ned på sparebluss. Dermed øker sjansen for at man på sikt legger på seg.

Det er flere studier som har sett på dette, forklarer ernæringsfysiologen, blant annet en studie på 25 000 nederlandske ungdommer som viste at det å hoppe over frokosten hadde en sterkere sammenheng med overvekt enn lavt fysisk aktivitetsnivå.

- Blodsukkeret bestemmes av hvilke karbohydrater du spiser og jeg vil anbefale en frokost med varierte og langsomme karbohydrater, tipser Ellen videre.  

Velger du pålegg som lettere ost, magert kjøttpålegg eller alle typer fiskepålegg, får du også i deg kvalitetsprotein, som er de viktige byggesteinene i musklene. Et glass melk til frokosten gir deg kalsium som holder skjelettet ved like.

-Melk har proteiner og andre næringsstoffer som utfyller proteinene og næringsstoffene i brød, så derfor er melk en smart drikk til brødmåltider. Sett gjerne litt ekstra farge på måltidet med frukt og grønt. Smoothies er også et alternativ til sommerfrokosten, den kan du lage med friske bær og yoghurt som basis og tilsetter du litt korn i får du også i deg fiber, avslutter Ellen i Melk.no.

-----------------------------------

5 viktige grunner til å spise frokost:

1. Frokost er dagens viktigste måltid fordi forskning viser at frokostspisere har bedre kvalitet på hele kostholdet sitt og spiser sunnere enn frokostskulkere.

2. Frokostspisere har lavere vekt. Undersøkelser viser blant annet at personer som dropper frokosten spiser mer snacks og kaloririk mat i løpet av dagen.

3. Melk og meieriprodukter gjør frokosten sunnere. Tre glass melk gir deg ti viktige næringsstoffer, og frokost er et av de enkleste tidspunktene å få i seg melk på.

4. Barn som spiser frokost har lettere for å konsentrere seg og lære. Å gi gode frokostvaner til barna er en investering i helsen deres. Som voksen er du deres frokostrollemodell.

5. Det er hyggelig! Frokostbordet kan være et sosialt samlingssted for hele familien før alle forsvinner hver til sitt.

Norske tall på frokostspising

  • Den store frokostundersøkelsen ble gjennomført av Synovate på vegne av Opplysningskontoret for Meieriprodukter våren 2011.
  • Den viste at 8 av 10 spiser frokost hver dag.
  • De fleste frokostspiserne oppgir at de gjør det fordi de er sultne (47 %) eller fordi det gir dem en god start på dagen (29 %) og energipåfyll (25 %).
  • De som sjelden eller aldri spiser frokost oppgir at det er fordi de ikke er sultne om morgenen (54 %) har for dårlig tid (37 %)
  • Undersøkelsen viste også at blant de som droppet frokost var det flere som hadde høy BMI (body mass indeks / kroppsmasseindeks) enn blant dem som spiste frokost.

Referanse til studien på ungdommer og frokost:
Croezen S, et al. A. Skipping breakfast, alcohol consumption and physical inactivity as risk factors for overweight and obesity in adolescents: results of the E-MOVO project. Eur J Clin Nutr 2009; 63: 405-12.

Lurer du på hvor sunn frokosten din er? Test den i Melk.no sin frokostkalkulator.
Test ut din BMI på Melk.no sin BMI kalkulator
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder    
Les mer om kosthold, hele og ernæring på http://www.melk.no

For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) 
e-post: ellen@melk.no tlf 41 22 30 03 / 23 30 20 19
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), e-post: kine@melk.no tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt opplysningskontor med fokus på melk og meieriprodukter. Vi ønsker å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring, samtidig som vi skal være en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen. For mer informasjon, se www.melk.no

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding

Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye