Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Når julematen setter halsen i brann

Del
Mange, store, tunge måltider med fet og røkt mat er noen av kjennetegnene på den tradisjonelle julematen. Med andre ord oppskriften på å få halsbrann og sure oppstøt. - Opplever du at halsbrannen legger seg som en demper over julegleden kan hjelpen finnes i et kjøleskap nær deg. Et glass melk vil nøytralisere syren og umiddelbart lindre plagene, forteller klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland.

- Å spise mye av de klassiske julemåltidene våre er som å «be» om å få plager med halsbrann, forteller klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Måltidene i julen kjennetegnes gjerne av ribbe og pinnekjøtt som serveres med ribbefett eller bacon og noe godt i glasset, som avsluttes med en tung dessert. Deretter synker vi mette og fornøyde ned i godstolen med en kopp kaffe og en bit sjokolade. Enda verre blir plagene dersom måltidet i tillegg avsluttes med en sigarett.

Melk er en «brannslukker»
Ubehaget kommer gjerne i løpet av en times tid etter måltidet og varer helt til kroppen er ferdig med å fordøye maten. Dersom magesyren nøytraliseres vil plagene lindres. En enkel måte å gjøre dette på finnes i de fleste kjøleskap, nemlig melk. Dette er et gammelt kjerringråd som faktisk har effekt dersom vi skal tro ernæringsfysiologen.

-Vanlig melk har nøytral pH, som nøytraliserer det syrlige mageinnholdet. Drikk et glass melk og du vil kjenne at plagene lindres umiddelbart, tipser Hovland.

 Hva kommer halsbrann av?
- Nederst i spiserøret sitter det en muskel som hindrer at magesyren kommer opp i spiserøret, forklarer ernæringsfysiologen. Dersom den blir strukket hardere enn normalt eller vi spiser mat som får den til å slappe av, kan mageinnholdet lettere komme opp i spiserøret. Mye syrlig mat kan også gi halsbrann. Dette oppleves som en brennende eller sviende fornemmelse øverst i magen, i halsen eller bak brystbeinet.

 Hva kan gi halsbrann og sure oppstøt?
Store måltider gjør at magesekken og lukkemuskelen strekkes og øker faren for at maten presses opp i spiserøret igjen. Dersom det i tillegg er mye fett i maten, tar det lenger tid å fordøye maten, og det kan forverre plagene.
- Matvarer som får lukkemuskelen til å slappe av er for eksempel fet mat, alkohol, peppermynte og spearmint. Noen matvarer øker utskillelsen av magesyre, som kaffe, øl og vin. Sterkt krydret mat og syrlige matvarer som sitrusfrukt, appelsinjuice, tomater og brus kan også fremkalle plagene, forteller Ellen videre.

Plagene forverres ofte dersom mange store, tunge måltider følger tett på hverandre, noe som er typisk for de røde juledagene. I tillegg inneholder julematen ofte lite fiber, som kan gi forstoppelse som igjen øker faren for halsbrann.

Råd for å forebygge halsbrann

- Forsøk å unngå å overspise til måltidene. Spis til du er passe mett.

- Ikke gå fra matbord til matbord i jula, men la det gå litt tid mellom måltidene.

- Ikke spis senere enn 2-3 timer før leggetid.

- Unngå klær som strammer over magen.

- Vær forsiktig med å bøye deg fremover eller legge deg ned rett etter et stort måltid.

- Har halsbrannen først kommet, demp plagene med et glass melk.

- Forebygg forstoppelse. Benytte den ekstra fritiden de røde dagene gir til å være i aktivitet minst en halvtime hver dag! Gå på ski- eller skøyteturer der hvor værgudene legger til rette for den slags aktiviteter, og uansett hvor du bor kan du gå tur på beina!



Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder    
Les mer om kosthold, hele og ernæring på http://www.melk.no

For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) 
e-post: ellen@melk.no tlf 41 22 30 03 / 23 30 20 19
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), e-post: kine@melk.no tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt opplysningskontor med fokus på melk og meieriprodukter. Vi ønsker å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring, samtidig som vi skal være en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen. For mer informasjon, se www.melk.no

Bilder

Melk mot halsbrann
Melk mot halsbrann
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye