Når julematen setter halsen i brann
- Å spise mye av de klassiske julemåltidene våre er som å «be» om å få plager med halsbrann, forteller klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Måltidene i julen kjennetegnes gjerne av ribbe og pinnekjøtt som serveres med ribbefett eller bacon og noe godt i glasset, som avsluttes med en tung dessert. Deretter synker vi mette og fornøyde ned i godstolen med en kopp kaffe og en bit sjokolade. Enda verre blir plagene dersom måltidet i tillegg avsluttes med en sigarett.
Melk er en «brannslukker»
Ubehaget kommer gjerne i løpet av en times tid etter måltidet og varer helt til kroppen er ferdig med å fordøye maten. Dersom magesyren nøytraliseres vil plagene lindres. En enkel måte å gjøre dette på finnes i de fleste kjøleskap, nemlig melk. Dette er et gammelt kjerringråd som faktisk har effekt dersom vi skal tro ernæringsfysiologen.
-Vanlig melk har nøytral pH, som nøytraliserer det syrlige mageinnholdet. Drikk et glass melk og du vil kjenne at plagene lindres umiddelbart, tipser Hovland.
Hva kommer halsbrann av?
- Nederst i spiserøret sitter det en muskel som hindrer at magesyren kommer opp i spiserøret, forklarer ernæringsfysiologen. Dersom den blir strukket hardere enn normalt eller vi spiser mat som får den til å slappe av, kan mageinnholdet lettere komme opp i spiserøret. Mye syrlig mat kan også gi halsbrann. Dette oppleves som en brennende eller sviende fornemmelse øverst i magen, i halsen eller bak brystbeinet.
Hva kan gi halsbrann og sure oppstøt?
Store måltider gjør at magesekken og lukkemuskelen strekkes og øker faren for at maten presses opp i spiserøret igjen. Dersom det i tillegg er mye fett i maten, tar det lenger tid å fordøye maten, og det kan forverre plagene.
- Matvarer som får lukkemuskelen til å slappe av er for eksempel fet mat, alkohol, peppermynte og spearmint. Noen matvarer øker utskillelsen av magesyre, som kaffe, øl og vin. Sterkt krydret mat og syrlige matvarer som sitrusfrukt, appelsinjuice, tomater og brus kan også fremkalle plagene, forteller Ellen videre.
Plagene forverres ofte dersom mange store, tunge måltider følger tett på hverandre, noe som er typisk for de røde juledagene. I tillegg inneholder julematen ofte lite fiber, som kan gi forstoppelse som igjen øker faren for halsbrann.
Råd for å forebygge halsbrann
- Forsøk å unngå å overspise til måltidene. Spis til du er passe mett.
- Ikke gå fra matbord til matbord i jula, men la det gå litt tid mellom måltidene.
- Ikke spis senere enn 2-3 timer før leggetid.
- Unngå klær som strammer over magen.
- Vær forsiktig med å bøye deg fremover eller legge deg ned rett etter et stort måltid.
- Har halsbrannen først kommet, demp plagene med et glass melk.
- Forebygg forstoppelse. Benytte den ekstra fritiden de røde dagene gir til å være i aktivitet minst en halvtime hver dag! Gå på ski- eller skøyteturer der hvor værgudene legger til rette for den slags aktiviteter, og uansett hvor du bor kan du gå tur på beina!
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder
Les mer om kosthold, hele og ernæring på http://www.melk.no
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)
e-post: ellen@melk.no
tlf 41 22 30 03 / 23 30 20 19
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), e-post: kine@melk.no
tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt opplysningskontor med fokus på melk og meieriprodukter. Vi ønsker å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring, samtidig som vi skal være en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen. For mer informasjon, se www.melk.no
Bilder

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom