Frokosttips for en aktiv vinterferie
Frokost som en samlende start på dagen i vinterferien er ikke bare sosialt og hyggelig, undersøkelser viser at en riktig sammensatt frokost gir kroppen viktige næringsstoffer og bidrar til både yte- og konsentrasjonsevne hos barn og unge.
I tillegg til at det er sosialt og hyggelig samlingspunkt for familien i ferietiden har også frokosten andre viktige funksjoner. Det kan nemlig bidra til at barna i familien viderefører gode frokostvaner senere i livet. Det kom frem i en omfattende frokostundersøkelse Melk.no gjorde i samarbeid med Synovate i 2011.
- Å gi gode frokostvaner til barna sine er en investering i helsen deres. Voksne er rollemodeller for barn, både når det gjelder om de spiser frokost, men også hva som spises til frokost, forteller Marianne i Melk.no.
-Havregrøten er en favoritt blant mange, den gir kroppen tilskudd av langsomme karbohydrater og fiber som sikrer musklene dine god og stabil tilførsel av energi. Er ikke havregrøt din favoritt, kan du jo sette sammen en frokost av for eksempel sunne frokostblandinger med melk eller yoghurt, frukt, grove brødskiver med proteinrikt pålegg, som ost, egg, kjøtt- eller fiskepålegg, forteller Marianne som anbefaler smoothies dersom man ikke er sulten på morgenen, men likevel ser verdien i å få i seg en enkel og rask frokost.
Er du usikker på om dine frokostvaner holder mål kan du enkelt teste næringsinnholdet i Melk.no sin frokostkalkulator.
Ta testen her: Frokostkalkulator
- Nærmere 150.000 har allerede tatt testen, det viser at folk er opptatt av om de får i seg riktig og næringsrik frokost, forteller Marianne i Melk.no
Tips til din frokost i vinterferien (last opp bilder på denne linken )
Frokosttips for den aktive familien:
Frokostblanding
Ca 6 porsjoner
- 2 ½ dl store havregryn
- 3 dl 4−korn
- ½ dl solsikkekjerner
- ½ dl linfrø
- ½ dl sesamfrø med skall
- 30 gram valnøtter, hakkede
- 3−4 ss flytende honning
- 3 ss varmt vann
- 1 dl rosiner
- ½ ss kanel
- Ha gryn, korn, frø og nøtter i en bolle.
- Bland sammen vann og honning og rør dette inn i blandingen.
- Fordel blandingen i en langpanne med bakepapir. Stek ved 180 C° i ca 20 minutter. Rør i blandingen av og til.
- Tilsett kanel og rosiner etter at blandingen er tatt ut av ovnen. La blandingen bli kald før du har den over i en tett boks.
Havregrøt
1 porsjon
- 2 dl lettmelk
- 1 dl havregryn, lettkokte
- litt salt
- 30 g hakkede mandler
- 30 g rosiner
- Kok opp lettmelk og havregryn og la det småkoke under omrøring i noen minutter.
- Ha i salt og la grøten koke til passe konsistens.
- Server grøten med rosiner, hakkede mandler, kanel og eventuelt litt sukker. Alternativt kan du ha på eplemost, eplebiter eller annen frukt eller bær.
Tropisk Smoothie
1 porsjon
- 2 dl syrnet melk med aprikos
- 1 beger skyr mango
- 1 dl appelsinjuice
- 2 dl tropisk blanding, dypfryst
- Hell syrnet melk, skyr og juice i en blender/food-prosessor.
- Tilsett dypfryst frukt.
- Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en «smooth» drikk.
Her finner du flere oppskrifter og informasjon: http://www.melk.no
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: marianne.a@melk.no tlf: 23 30 20 17 / 90 04 5407
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: kine@melk.no tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt kompetansesenter med fokus på norsk melk og meieriprodukter. Vi bidrar til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring basert på solid markedsinnsikt og ernæringsfaglig kunnskap. For mer informasjon, se www.melk.no
Bilder


Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom