Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Frokosttips for en aktiv vinterferie

Del
Vinterferien er kanskje den ferien vi nordmenn er mest aktive. Ski og føre skal testes og man skal kombinere ferie med familietid og utendørsaktiviteter. –Om du får i deg en god frokost, så orker du mer i løpet av formiddagen og det er jo optimalt å få mest mulig ut av den korte ferieuken. Derfor vil jeg dele noen gode frokosttips, forteller matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter, Marianne Hayes Antonsen.

Frokost som en samlende start på dagen i vinterferien er ikke bare sosialt og hyggelig, undersøkelser viser at en riktig sammensatt frokost gir kroppen viktige næringsstoffer og bidrar til både yte- og konsentrasjonsevne hos barn og unge.

I tillegg til at det er sosialt og hyggelig samlingspunkt for familien i ferietiden har også frokosten andre viktige funksjoner. Det kan nemlig bidra til at barna i familien viderefører gode frokostvaner senere i livet. Det kom frem i en omfattende frokostundersøkelse Melk.no gjorde i samarbeid med Synovate i 2011.

- Å gi gode frokostvaner til barna sine er en investering i helsen deres. Voksne er rollemodeller for barn, både når det gjelder om de spiser frokost, men også hva som spises til frokost, forteller Marianne i Melk.no.

-Havregrøten er en favoritt blant mange, den gir kroppen tilskudd av langsomme karbohydrater og fiber som sikrer musklene dine god og stabil tilførsel av energi. Er ikke havregrøt din favoritt, kan du jo sette sammen en frokost av for eksempel sunne frokostblandinger med melk eller yoghurt, frukt, grove brødskiver med proteinrikt pålegg, som ost, egg, kjøtt- eller fiskepålegg, forteller Marianne som anbefaler smoothies dersom man ikke er sulten på morgenen, men likevel ser verdien i å få i seg en enkel og rask frokost.

Er du usikker på om dine frokostvaner holder mål kan du enkelt teste næringsinnholdet i Melk.no sin frokostkalkulator.

Ta testen her: Frokostkalkulator

- Nærmere 150.000 har allerede tatt testen, det viser at folk er opptatt av om de får i seg riktig og næringsrik frokost, forteller Marianne i Melk.no

Tips til din frokost i vinterferien (last opp bilder på denne linken )

Frokosttips for den aktive familien:

Frokostblanding
Ca 6 porsjoner

  • 2 ½ dl store havregryn
  • 3 dl 4−korn
  • ½ dl solsikkekjerner
  • ½ dl linfrø
  • ½ dl sesamfrø med skall
  • 30 gram valnøtter, hakkede
  • 3−4 ss flytende honning
  • 3 ss varmt vann
  • 1 dl rosiner
  • ½ ss kanel
  1. Ha gryn, korn, frø og nøtter i en bolle.
  2. Bland sammen vann og honning og rør dette inn i blandingen.
  3. Fordel blandingen i en langpanne med bakepapir. Stek ved 180 C° i ca 20 minutter. Rør i blandingen av og til.
  4. Tilsett kanel og rosiner etter at blandingen er tatt ut av ovnen. La blandingen bli kald før du har den over i en tett boks. 

Havregrøt
1 porsjon

  • 2 dl lettmelk
  • 1 dl havregryn, lettkokte
  • litt salt
  • 30 g hakkede mandler
  • 30 g rosiner
  1. Kok opp lettmelk og havregryn og la det småkoke under omrøring i noen minutter.
  2. Ha i salt og la grøten koke til passe konsistens.
  3. Server grøten med rosiner, hakkede mandler, kanel og eventuelt litt sukker. Alternativt kan du ha på eplemost, eplebiter eller annen frukt eller bær.  

Tropisk Smoothie
1 porsjon

  • 2 dl syrnet melk med aprikos
  • 1 beger skyr mango
  • 1 dl appelsinjuice
  • 2 dl tropisk blanding, dypfryst
  1. Hell syrnet melk, skyr og juice i en blender/food-prosessor.
  2. Tilsett dypfryst frukt.
  3. Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en «smooth» drikk.

 
Her finner du flere oppskrifter og informasjon: http://www.melk.no   

For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: marianne.a@melk.no tlf: 23 30 20 17 / 90 04 5407
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: kine@melk.no tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt kompetansesenter med fokus på norsk melk og meieriprodukter. Vi bidrar til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring basert på solid markedsinnsikt og ernæringsfaglig kunnskap.  For mer informasjon, se www.melk.no

Bilder

frokostbilde
frokostbilde
Last ned bilde
frokostbilde2
frokostbilde2
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding

Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye