Lavkarbo danker ut myndighetenes kostholdsråd: 1 av 4 kvinner på diett
En ny landsdekkende undersøkelse gjennomført av Synovate for melk.no viser at 640.000 nordmenn har gått på eller går på en eller annen form for diett nå. Dette er 17 % av befolkningen på over 18 år. Kostholdsundersøkelsen forteller blant annet hvor mange nordmenn som går på diett, hvilke matvarer vi spiser mer og mindre av og hvilke holdninger vi har til lavkarbo.
- Det er ikke overraskende flere kvinner enn menn som går på diett, totalt er det 23 % av norske kvinner som har gått eller går på diett nå. I tillegg vet vi at 14 %, uavhengig av kjønn, planlegger å begynne på en diett de neste tre månedene, forteller klinisk ernæringsfysiolog Heidi Kathrine Ruud i Melk.no.
Det er først og fremst de som går på diett som kutter ned eller øker inntaket av ulike matvarer. Pasta og poteter er matvarer de som har gått på diett eller går på diett nå har kuttet mest ned på: hele 60 % har kuttet ned på pasta og 58 % på poteter, mens hvitt mel følger hakk i hæl med 55 % og brød med 49 %. Både de som går på lavkarbo og andre dietter kutter ned på disse matvarene.
- Blant nordmenn som verken går på eller har gått på diett, er det omtrent 8 av 10 som ikke har endret forbruket av ulike matvarer. Det kan se ut som om nordmenn må følge en eller annen form for diett for at de skal gjøre reelle endringer i sitt forbruk, forteller Heidi.
- Det er viktig at de som velger å følge en diett gjør dette i tett samarbeid med helsepersonell. Jeg vil ikke anbefale noen å kutte viktige matvarer i sitt kosthold dersom det ikke er medisinske eller helsemessige årsaker til dette, oppfordrer Heidi i Melk.no.
Endring i mye av forbruket kan ses i sammenheng med at lavkarbo nå er blitt nordmenns foretrukne diett. Av de som har gått på eller går på diett nå, er det hele 44 % som har gått på lavkarbo. Dette tilsvarer ca. 278 000 nordmenn. Kun 15 % velger myndighetenes kostråd for vektreduksjon, 8 % følger Roede- metoden (Grete Roede), 7 % velger lav GI/Fedon, 7 % benytter pulverdiett og 5 % kutter ned på enkelte matvarer uten å gå på noen spesiell diett.
22 % av de som har gått på eller går på diett nå har økt sitt forbruk av smør og creme frâiche, 24 % har økt forbruket av bacon og 13 % rødt kjøtt. Samtidig er det en del som også kutter ned på disse produktene, avhengig av hva slags diett de følger. Det er eksempelvis like mange av de som har gått eller går på diett nå som har redusert forbruket av fløte, som de som har økt dette forbruket. Fisk, hvitt kjøtt og frukt og grønt øker i forbruk uavhengig av type diett man går på.
– Vi får stadig høre at lavkarbo må være midt i blinken for oss som skal fremme produkter som smør, fløte og rømme. Men det er de norske myndighetenes kostråd som ligger til grunn for våre anbefalinger, ikke enkelte dietter eller kostholdsfilosofier som for eksempel lavkarbo. Melk.no stiller seg derfor bak helsemyndighetenes anbefalinger om at magre meieriprodukter skal være en del av det daglige kostholdet. Et sunt og variert kosthold vil ha rom for de fete og smaksrike meieriproduktene av og til. Men det er avhengig av mengde, avslutter klinisk ernæringsfysiolog og leder for fagteamet i Melk.no, Heidi Kathrine Ruud.
Flere funn fra undersøkelsen
- 17 prosent av deltakerne i den landsrepresentative undersøkelsen oppgir å gå på eller ha gått på diett i løpet av de siste 12 månedene. 2/3 av de som har gått på eller går på diett nå er kvinner, dette utgjør 23 % av alle kvinner i Norge. Det er flest 40-59-åringer går på eller har gått på diett siste året – 223 000 - dette utgjør 17 % av denne aldersgruppen. Det er likevel langt flere i alderen 30-39 år som har gått eller går på diett enn gjennomsnittet i befolkningen ellers - 23 %.
- Det er flest kvinner som planlegger å starte på en diett de neste tre månedene (17 %) og aldersgruppen 18-29 år (24 %). 3 % planlegger å begynne på lavkarbodiett.
- Mange av de som går på diett er også bevisste på hvilke næringsstoffer de har økt eller redusert: 50 % av de som går på eller har gått på diett har økt forbruket av proteiner, spesielt gjelder dette de yngre. 70 % har økt forbruket av langsomme karbohydrater, mens 85 % har redusert forbruket av raske karbohydrater. Endringen i fettforbruket fordeler seg med 1/3 på henholdsvis økt, uendret og redusert. 30 % reduserer også alkoholinntaket. Over halvparten av de som har gått på eller går på diett har økt fysisk aktivitet.
- Lavkarbotrenden fører til at nordmenn blir mer positive til fett. Mer enn hver femte nordmann (22 prosent) er blitt mer positive til fett i kostholdet, 10 prosent er blitt mer negative, mens 66 prosent ikke har endret syn. Ser vi på den som går på lavkarbodietter er hele 64 % av disse blitt mer positive til fett de siste årene og 28 % av disse blitt mer positive til mettet fett. Tilsvarende tall for hele befolkningen er 9 %.
- De viktigste kildene til informasjon om dietter henter de som går eller har gått på diett fra kostholdseksperter, venner og familie. 1/3 av de som har gått eller går på diett svarer at de henter informasjon herfra. Etter dette, følger artikler i magasiner og aviser, mens tv og fastlege kommer likt ut med 20 % som mener de henter i svært eller ganske stor grad informasjon herfra.
- 57 prosent av alle nordmenn mener lavkarbo er en motediett, 29 prosent at den også kan være skadelig for helsen. Denne oppfatningen står sterkest blant kvinner, de under 40 år og de med høyere utdanning. Av de som har gått på eller går på diett er det langt færre som mener det er en motediett og er helseskadelig. Nesten 40 % av disse mener det er en diett som hjelper mot en rekke helseplager, og 36 % mener at lavkarbo er en varig livsstilsendring.
Om undersøkelsen:
- Gjennomført på Synovates WebOmnibus uke 47-48 2011
- 1028 intervjuer netto
- Representativ for Norges befolkning i alderen 18 år og eldre
Lurer du på hvor sunn frokosten din er? Test den i Melk.no sin frokostkalkulator.
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder
Klikk på linken for høytoppløselig bilder av klinisk ernæringsfysiolog, Heidi Kathrine Ruud
Les mer om kosthold, hele og ernæring på http://www.melk.no
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Heidi Kathrine Ruud, klinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), e-post: heidi@melk.no
tlf: 95 94 85 97
Kine Camilla Tøften, kommunikasjonssjef, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), e-post: kine@melk.no
tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt opplysningskontor med fokus på melk og meieriprodukter. Vi ønsker å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring, samtidig som vi skal være en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen. For mer informasjon, se www.melk.no
Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom