Hjemmelaget og fristende: Smoothies – perfekt sommerfrokost!
- En frokost rik på magre meieriprodukter, grove kornprodukter, variert pålegg, frukt og grønnsaker gir kroppen en god start på dagen. Frokost er like viktig uansett årstid, og undersøkelser viser at hele 80 % spiser frokost hver dag, forteller Marianne i Melk.no.
Hun mener at smoothies-trenden kan bidra positivt til at frokosten opprettholdes også i sommermånedene. En av årsakene er at det er mer fristende med drikke fremfor mat i sommervarmen. I tillegg har det også blitt velkjent at smoothies er enkelt å lage og er full av næringsstoffer.
- Ved å tilsette frokostblanding blir det en god frokost for de som er litt småspiste på morgenen. En smoothie laget på bare frukt eller bær inneholder vitamin C, antioksidanter og fiber. Ved å tilsette yoghurt eller andre meieriprodukter vil kroppen i tillegg få proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod, forteller Marianne videre.
Her kan du teste innholdet i din frokost .
Smoothies ble først laget i California på slutten av 1980-tallet og fikk raskt gjennomslag i surfe- og beachkulturen. Det enkelt å lage sine egne favoritter. Den originale smoothien består av yoghurt, litt banan og frossen frukt eller bær, men det geniale med smoothies er at man kan variere innholdet etter eget ønske og behov.
- Du kan for eksempel tilsette litt syrnet eller vanlig melk om du ønsker en mer flytende konsistens, eller friske urter som sitronmelisse eller mynte om du ønsker en ekstra spiss på smaken. Du vil da få en næringsrik bombe som inneholder mye protein, kalsium, antioksidanter og mange andre næringsstoffer, forteller Marianne videre.
- Lag litt ekstra om morgenen og frys ned restene i små saftsisformer som du kan servere utover dagen, avslutter Marianne i Melk.no, som her deler sine beste smoothies oppskrifter.
Tropisk smoothie
2 porsjoner
5 dl fruktyoghurt 0,1% eller syrnet melk med aprikos
2 bananer
1 mango
170 g frisk ananas
noen isbiter
Hell yoghurt/syrnet melk i en blender/foodprosessor.
Del frukten i biter og tilsett i blenderen.
Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.
Serveres i høye glass med tykt sugerør eller skje.
Jordbær-smoothie
1 porsjon
2 dl fruktyoghurt med jordbær
2 dl jordbær, dypfryst
½ banan
Hell yoghurt i en blender/foodprosessor.
Tilsett dypfryst jordbær og banan. Har du ikke dypfryste bær/frukt, tilsett noen isbiter.
Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.
Server i høyt glass med tykt sugerør eller skje.
Grønn og frisk smoothie
2 porsjoner
3 dl vaniljeyoghurt
3 dl appelsinjuice
1 dl grovhakket frisk mynte
3 dl tropisk fruktblanding, dypfryst
Hell juice og yoghurt i en blender/foodprosessor.
Tilsett mynte og dypfryst fruktblanding.
Kjør blandingen i ca 40 sekunder, eller til alt er blandet og blitt en "smooth" drikk.
Server straks i to store glass.
For å få inspirasjon til å lage hjemmelagete smoothies, eller prøve nye varianter med spennende smaker gå inn på www.melk.no
og bli inspirert!
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder
Klikk på linken for å se hvordan man lager smoothies: Melk.tv
Tabell fra Norsk spisefakta 2010 (Synovate)
Drikker smoothies 2g pr måned eller mer (prosentvis av alle i fylket). |
|
Oslo |
21, 4 % |
Rogaland |
20 % |
Vest-Agder |
19,9 % |
Akershus |
15,8 % |
Buskerud |
15,5 % |
Vestfold |
15,2 % |
Sør-Trøndelag |
14 % |
Hedmark |
13,8 % |
Telemark |
13,5 % |
Østfold |
13,4 % |
Sogn og Fjordane |
13,2 % |
Oppland |
12 % |
Troms |
11,9 % |
Nord-Trøndelag |
11,2 % |
Aust-Agder |
11,1 % |
Møre og Romsdal |
10,8 % |
Hordaland |
10,6 % |
Nordland |
10 % |
Finnmark |
8,4 % |
% vis av hele befolkningen |
14,9 % |
For mer informasjon, tips eller bilder, vennligst ta kontakt med:
Marianne Hayes Antonsen, Matfaglig konsulent Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: mariannea@melk.no
tlf: 90 04 5407
Kine Camilla Tøften, Kommunikasjonssjef Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no),
e-post: kine@melk.no
tlf: 41 61 93 46
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt kompetansesenter med fokus på norsk melk og meieriprodukter. Vi bidrar til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring basert på solid markedsinnsikt og ernæringsfaglig kunnskap. For mer informasjon, se www.melk.no
Bilder






Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
Melk med smak tar av – 37 % økning siden 202021.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Nordmenn elsker melk med smak! Salget har økt med 37 % på fire år, ifølge Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Den tradisjonelle sjokolademelken er fortsatt den store favoritten, men bransjen har vært rask til å følge nye trender og skape flere smakfulle alternativer.
Brunosten er tilbake – flere får smaken på nasjonalosten7.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Etter flere år med nedgang gjør brunosten comeback. Tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) viser at salget har økt med 9,2 % de siste to årene. Nasjonalosten er igjen en favoritt på nordmenns brødskiver.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom