Verdens Skolemelkdag for 12. gang: Riktig kosthold på skolen skaper økt trivsel og prestasjoner
-Feil kosthold og lite mosjon er i ferd med å bli en av våre tids største utfordringer for folkehelsen. Det er viktig at barn og voksne er bevisste på den helsemessige gevinsten de får ved gode måltidsrytmer. Mye av rutinene sitter i fra du er barn, så hjelp barna dine til å få en bedre fremtid med riktig kosthold, råder Kari Jaquesson.
-Det er ikke bare konsentrasjonen dette har en positiv effekt på. En svensk studie viser blant annet at barn som har spist frokost presterer bedre i gymtimene før lunsjtid, supplerer Jaquesson.
Undersøkelser viser at barn er flinke til å spise nistemat og drikke melk til nistematen frem til de går i 5 -6. klasse. Deretter går både melk - og matpakkekonsumet jevnt nedover.
Kari Jaquesson som snart er ferdig utdannet ernæringsfysiolog frykter at unnasluntringen av skolemelk og nistemat fører til at barn og unge får i seg for lite av dagens viktige næringsstoffer.
– Dette kan igjen føre til at de har vanskeligere for å konsentrere seg om læring eller fysisk aktivitet, som er viktig også for barn og unge, forteller hun videre.
87 % av barn mellom 8 og 11 år spiser frokost hver dag. Hele 78 % av disse barna spiser også matpakke hver dag viser Norges største barn- og ungdomsundersøkelse gjennomført av Synovate våren 2011. Dette avtar kraftig når barna blir eldre. 39 % av 12-15 åringene spiser matpakke daglig, mens kun 24 % av de mellom 16-24 år gjør det samme, viser undersøkelsen.
-En matpakke kan gjøres både spennende, god og næringsrik uten at det trenger å være vanskelig eller mye jobb. Sørg alltid for å ha flere påleggssorter som ost, kjøtt- og fiskepålegg i kjøleskapet i tillegg til rikelig med frukt og grønnsaker. Varier også brødet i matpakken - eller overrask med grove vafler av og til. Husk at restemat også kan egne seg for matboksen, tipser Kari Jaquesson.
Hvert år, den siste onsdagen i september markeres Verdens Skolemelkdag i 80 land. Målet er å fokusere på skolemelkordningen. Dette gir elevene mulighet til å reflektere over at millioner av skolebarn rundt omkring i verden drikker skolemelk til skolematen sin. Det er bred enighet i verden om at elever trenger proteinet, vitaminene, mineralene og sporstoffer som melken gir.
- Unge og voksne bør være bevisste på hva de drikker til matpakken. Om valget faller på vann, melk eller juice har mye å si for hvor mye nyttig næring kroppen får i seg til lunsj. Enda større forskjell blir det hvis man velger usunne drikker som iste, brus, saft eller lignende, forteller klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ellen-Margrethe Hovland.
Vann er det vanligste for norske barn/ungdom å drikke til lunsj. 784 000 drikker vann til lunsj minst 3-5 ganger per uke, viser undersøkelsen. 44 % av barn i alderen 8-15 år drikker melk til lunsjen/matpakken hver dag, mens tallet er nede i 19 % for gruppen i alderen 16-24 år.
-For barn og unge som skal vokse er proteiner viktig, og kombinasjonen av melk og brød gir en veldig god sammensetning av forskjellige proteiner. I tillegg gir melken omtrent ti ganger så mye kalsium som juice, og kalsium er viktig for skjelett og tenner, forteller Ellen i Melk.no.
Fakta og informasjon:
Tips og oppskrifter, matpakke: Her finner du noen gode tips for enkle og fristende matpakker
Matpakkens historie: Her finner du informasjon om
matpakkens historie
Boken ”Ketsjup er Ålreit” er en kokebok som viser hvordan du uten strev kan lage supersunn, velsmakende og næringsrik mat – også de dagene du er aller mest travel. Her gir Kari Jaquesson gir enkle knep for sunnere hverdagsmat. Boken har blitt anbefalt av lederen i Landsforeningen for Helsesøstre.
Fakta om Verdens Skolemelkdag og skolemelkordningen:
- Verdens Skolemelkdag ble etablert av FNs Food and Agriculture Organization i 2000, og markeres siste onsdagen i september i en rekke land (bl.a i Pakistan, Kina, Australia, Canada, Sverige, Japan, Finland, Russland og England).
-Abonnementsordningen med melk i norske skoler ble innført av Norske Meierier og Statens Ernæringsråd i 1971. Forløperen til ordningen var Oslofrokosten som ble innført på 1920-tallet og Sigdalsmåltidet som ble igangsatt rundt om i landet etter modell av Oslofrokosten. Tanken med disse ordningene var å sikre skolebarna påfyll av næring i løpet av skoledagen. Slik virket tiltakene også sosialt utjevnende. -Skolemelkordningen fungerer som et abonnement der elevene får utdelt ¼ liter melk på skolen hver dag. Så godt som alle skoler i landet deltar i ordningen (99 prosent).
Oppsummering av funn: Barne og Ungdomsundersøkelsen gjennomført på oppdrag for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) av Synovate.
Matpakke/lunsj:
-
78 % av 8-11åringene og 24 % av 16-24-åringene spiser matpakke hver dag.
-35 % av alle barn og unge 8-24 år spiser medtatt matpakke hver dag.
-6 % kjøper mat på skolen daglig, og 20 % oftere enn 3 ganger i uken eller oftere. 12 % kjøper i tillegg mat utenfor skolen 3 ganger i uken eller oftere, og tallene stiger med alder og bosted. Det er flest barn i Oslo som kjøper mat på skolen (14 %) og utenfor skolen (9 %) hver dag, sammenlignet med andre landsdeler.
-Vann er det vanligste for norske barn/ungdom å drikke til lunsj. 784 000 drikker vann til lunsj minst 3-5 ganger per uke. Antall som drikker melk bør også inn?
Frokost:
-
818 000 barn og ungdom mellom 8 og 24 år spiser frokost hver dag. Dette tilsvarer 67 % av alle barn og unge i alderen 8-24 år.
-
87 % av alle barn 8-11 år spiser frokost daglig, mens 59 % av alle 16-19-åringene gjør det samme.
-Flere gutter enn jenter spiser frokost daglig, og det er større andel blant barn som har foreldre med høyere utdannelse.
-Ytterligere 220 000 spiser frokost 3-5 ganger i uken (18 %) i alderen 8-24 år.
-42 % av alle barn og unge spiser brødskive/knekkebrød med ost til frokost hver dag. Vann eller melk er den vanligste drikken til frokost.
For mer informasjon og tall fra undersøkelsen kontakt kine@melk.no
Prøv vår frokostkalkulator
for å finne hvilke næringsstoffer man får i seg til frokost eller lunsj
Klikk på linken for å lese mer om meieriprodukter
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: bilder
Klikk på linken for å se frokost og matpakkeoppskrifter fra vår web tv: melk.tv
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), mobil 41 22 30 03, ellen@melk.no
Kari Jaquesson, http://www.trimtram.no, mobil: 90542153, kari@trimtram.no
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt kompetansesenter med fokus på norsk melk og meieriprodukter. Vi bidrar til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring basert på solid markedsinnsikt og ernæringsfaglig kunnskap. For mer informasjon, se www.melk.no
Bilder


Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Verdens Melkedag: Melken gjør comeback som trygg motvekt30.5.2025 09:25:18 CEST | Pressemelding
Etter nesten femti år med jevn nedgang, er melken på vei oppover igjen. Nye tall viser at salget av helmelk og smaksatt melk øker – og at stadig flere nordmenn finner tilbake til det kjente og trygge. Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) ser en positiv utvikling i forkant av Verdens Melkedag 1. juni.
Proteinboom på norske kjøkken13.5.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Norske forbrukere fyller kjøleskapene med proteinrike meieriprodukter som aldri før. I første kvartal 2025 økte salget av cottage cheese med hele 40 %, kvarg med 36 % og naturell yoghurt med 24 %, viser ferske tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK).
Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding
Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.
Lag påskens beste vafler – og unngå matsvinn14.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Nystekte vafler bidrar til hyggelig påskestemning – enten du er på fjellet, ved sjøen, i byen eller bare vil gjøre noe koselig sammen med familie og venner. Og når ferien går mot slutten og det fortsatt står melk, yoghurt eller rømme igjen i kjøleskapet, er vaffelrøra en enkel og smakfull redning.
Yoghurt naturell i vinden: Opp 40 % siden 202010.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Yoghurt naturell vokser kraftig i popularitet. Nye tall fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter viser at salget har økt med 40 prosent siden 2020. Bare det siste året steg volumet med 17 prosent. I 2024 ble det solgt over 13 700 tonn yoghurt naturell i Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom