Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Verdens Skolemelkdag for 12. gang: Riktig kosthold på skolen skaper økt trivsel og prestasjoner

Del
28. september er Verdens Skolemelkdag. Da holder Kari Jaquesson foredrag om motivasjon, kosthold og trivsel i skolen på et seminar i regi av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Hun ønsker å motivere de voksne som jobber med barn, slik at barna igjen blir inspirerte til gode matvanerutiner. – Voksne som jobber med barn har et viktig ansvar i å motivere barna til et riktig kosthold. Det beste utgangspunktet barna får til å yte mest mulig gjennom dagen, er frokost og lunsj, forteller Kari Jaquesson.

-Feil kosthold og lite mosjon er i ferd med å bli en av våre tids største utfordringer for folkehelsen. Det er viktig at barn og voksne er bevisste på den helsemessige gevinsten de får ved gode måltidsrytmer. Mye av rutinene sitter i fra du er barn, så hjelp barna dine til å få en bedre fremtid med riktig kosthold, råder Kari Jaquesson.  

-Det er ikke bare konsentrasjonen dette har en positiv effekt på.  En svensk studie viser blant annet at barn som har spist frokost presterer bedre i gymtimene før lunsjtid, supplerer Jaquesson.  

Undersøkelser viser at barn er flinke til å spise nistemat og drikke melk til nistematen frem til de går i 5 -6. klasse. Deretter går både melk - og matpakkekonsumet jevnt nedover.  

Kari Jaquesson som snart er ferdig utdannet ernæringsfysiolog frykter at unnasluntringen av skolemelk og nistemat fører til at barn og unge får i seg for lite av dagens viktige næringsstoffer.

– Dette kan igjen føre til at de har vanskeligere for å konsentrere seg om læring eller fysisk aktivitet, som er viktig også for barn og unge, forteller hun videre.

87 % av barn mellom 8 og 11 år spiser frokost hver dag. Hele 78 % av disse barna spiser også matpakke hver dag viser Norges største barn- og ungdomsundersøkelse gjennomført av Synovate våren 2011. Dette avtar kraftig når barna blir eldre. 39 % av 12-15 åringene spiser matpakke daglig, mens kun 24 % av de mellom 16-24 år gjør det samme, viser undersøkelsen.

-En matpakke kan gjøres både spennende, god og næringsrik uten at det trenger å være vanskelig eller mye jobb. Sørg alltid for å ha flere påleggssorter som ost, kjøtt- og fiskepålegg i kjøleskapet i tillegg til rikelig med frukt og grønnsaker. Varier også brødet i matpakken - eller overrask med grove vafler av og til. Husk at restemat også kan egne seg for matboksen, tipser Kari Jaquesson.

Hvert år, den siste onsdagen i september markeres Verdens Skolemelkdag i 80 land. Målet er å fokusere på skolemelkordningen. Dette gir elevene mulighet til å reflektere over at millioner av skolebarn rundt omkring i verden drikker skolemelk til skolematen sin. Det er bred enighet i verden om at elever trenger proteinet, vitaminene, mineralene og sporstoffer som melken gir.

-          Unge og voksne bør være bevisste på hva de drikker til matpakken. Om valget faller på vann, melk eller juice har mye å si for hvor mye nyttig næring kroppen får i seg til lunsj.  Enda større forskjell blir det hvis man velger usunne drikker som iste, brus, saft eller lignende, forteller klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ellen-Margrethe Hovland.

Vann er det vanligste for norske barn/ungdom å drikke til lunsj. 784 000 drikker vann til lunsj minst 3-5 ganger per uke, viser undersøkelsen. 44 % av barn i alderen 8-15 år drikker melk til lunsjen/matpakken hver dag, mens tallet er nede i 19 % for gruppen i alderen 16-24 år.

 

-For barn og unge som skal vokse er proteiner viktig, og kombinasjonen av melk og brød gir en veldig god sammensetning av forskjellige proteiner.  I tillegg gir melken omtrent ti ganger så mye kalsium som juice, og kalsium er viktig for skjelett og tenner, forteller Ellen i Melk.no.

Fakta og informasjon:
Tips og oppskrifter, matpakke: Her finner du noen gode tips for enkle og fristende matpakker  
Matpakkens historie: Her finner du informasjon om matpakkens historie

Boken ”Ketsjup er Ålreit” er en kokebok som viser hvordan du uten strev kan lage supersunn, velsmakende og næringsrik mat – også de dagene du er aller mest travel. Her gir Kari Jaquesson gir enkle knep for sunnere hverdagsmat. Boken har blitt anbefalt av lederen i Landsforeningen for Helsesøstre.

Fakta om Verdens Skolemelkdag og skolemelkordningen:
- Verdens Skolemelkdag ble etablert av FNs Food and Agriculture Organization i 2000, og markeres siste onsdagen i september i en rekke land (bl.a i Pakistan, Kina, Australia, Canada, Sverige, Japan, Finland, Russland og England).
-Abonnementsordningen med melk i norske skoler ble innført av Norske Meierier og Statens Ernæringsråd i 1971. Forløperen til ordningen var Oslofrokosten som ble innført på 1920-tallet og Sigdalsmåltidet som ble igangsatt rundt om i landet etter modell av Oslofrokosten. Tanken med disse ordningene var å sikre skolebarna påfyll av næring i løpet av skoledagen. Slik virket tiltakene også sosialt utjevnende.  -Skolemelkordningen fungerer som et abonnement der elevene får utdelt ¼ liter melk på skolen hver dag. Så godt som alle skoler i landet deltar i ordningen (99 prosent).


Oppsummering av funn: Barne og Ungdomsundersøkelsen gjennomført på oppdrag for Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) av Synovate. 

Matpakke/lunsj:
- 78 % av 8-11åringene og 24 % av 16-24-åringene spiser matpakke hver dag.
-35 % av alle barn og unge 8-24 år spiser medtatt matpakke hver dag.
-6 % kjøper mat på skolen daglig, og 20 % oftere enn 3 ganger i uken eller oftere. 12 % kjøper i tillegg mat utenfor skolen 3 ganger i uken eller oftere, og tallene stiger med alder og bosted. Det er flest barn i Oslo som kjøper mat på skolen (14 %) og utenfor skolen (9 %) hver dag, sammenlignet med andre landsdeler.
-Vann er det vanligste for norske barn/ungdom å drikke til lunsj. 784 000 drikker vann til lunsj minst 3-5 ganger per uke. Antall som drikker melk bør også inn?

Frokost:
-
818 000 barn og ungdom mellom 8 og 24 år spiser frokost hver dag. Dette tilsvarer 67 % av alle barn og unge i alderen 8-24 år. 
-
87 % av alle barn 8-11 år spiser frokost daglig, mens 59 % av alle 16-19-åringene gjør det samme.
-Flere gutter enn jenter spiser frokost daglig, og det er større andel blant barn som har foreldre med høyere utdannelse.
-Ytterligere 220 000 spiser frokost 3-5 ganger i uken (18 %) i alderen 8-24 år. 
-42 % av alle barn og unge spiser brødskive/knekkebrød med ost til frokost hver dag. Vann eller melk er den vanligste drikken til frokost.

For mer informasjon og tall fra undersøkelsen kontakt kine@melk.no


Prøv vår frokostkalkulator for å finne hvilke næringsstoffer man får i seg til frokost eller lunsj
Klikk på linken for å lese mer om meieriprodukter
Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: bilder
Klikk på linken for å se frokost og matpakkeoppskrifter fra vår web tv: melk.tv           

For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), mobil 41 22 30 03, ellen@melk.no
Kari Jaquesson, http://www.trimtram.no, mobil: 90542153, kari@trimtram.no

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt kompetansesenter med fokus på norsk melk og meieriprodukter. Vi bidrar til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring basert på solid markedsinnsikt og ernæringsfaglig kunnskap.  For mer informasjon, se www.melk.no

Bilder

Graf over matvaner på skolen matpakke og melk 2011
Graf over matvaner på skolen matpakke og melk 2011
Last ned bilde
nistepakkebilde
nistepakkebilde
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding

Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye