Stiftelsen Norsk Mat

Vikingenes festdrikk hedret i Flåm

Del
- At noen gjenoppliver en urgammel, norsk tradisjon som mjød fortjener å feires. Mjød var tross alt vikingenes og deres guders selvskrevne festdrikk, sa leder av Spesialitets fagjury Lars Sponheim da Heidrun Vikingmjød fra Ægir Bryggeri fikk Spesialitet-merket under Bryggeri- og drikkevareforeningens årsmøte.
F.v: fylkesmann og jurymedlem Lars Sponheim, gründere Ægir Bryggeri Aud Melås og Evan Lewis, brygger Thomas Schöne og adm. dir. Matmerk Nina Sundqvist
F.v: fylkesmann og jurymedlem Lars Sponheim, gründere Ægir Bryggeri Aud Melås og Evan Lewis, brygger Thomas Schöne og adm. dir. Matmerk Nina Sundqvist

-Vi er et vikinginspirert bryggeri, så vi måtte jo bare lage mjød, sier gründer av Ægir Bryggeri, Evan W. Lewis. – Vi ville lage mjøden så ekte som mulig, og bruker derfor kun norsk lynghonning. Resultatet er et unikt og veldig annerledes produkt som vi er veldig stolte av. Å få Spesialitet-merket er kjempekjekt, og en flott anerkjennelse for oss.

Heidrun Vikingmjød er laget av 100% norsk lynghonning, vann og gjær. Lynghonning og vann varmes opp til maks 70 grader for å beholde honningens komplekse aroma. Honningvannet tilsettes deretter bryggeriets ølgjærstamme og står til gjæring i seks måneder med jevnlig tilsetting av gjær underveis.

Gudenes drikk

Mjød var vikingenes og deres guders selvskrevne festdrikk, som navnet Heidrun henviser til. Heidrun var nemlig en geit som beitet på taket på Valhall i norrøn mytologi. I stedet for melk hadde hun mjød i juret. Også navnet på bryggeriet, Ægir, er hentet fra den norrøne mytologien. Ægir Bryggeri holder til i Flåm og har utmerket seg i flere internasjonale konkurranser med sitt håndverksbryggede øl. Siden 2011 har Ægir også produsert brennevin.

En garanti for unik smak

Spesialitet garanterer deg en unik smaksopplevelse. Hvilke mat- og drikkevarer som kommer gjennom nåløyet bestemmes av en uavhengig fagjury ledet av fylkesmann Lars Sponheim. Fagjuryen vurderer grundig kvalitet og smak før de bestemmer seg for om produktet er verdig hedersbetegnelsen Spesialitet. - Spesialitet er et merke man virkelig må fortjene, og jeg kan si dere at vi i fagjuryen er en gjeng med høye krav og forventninger, sa Lars Sponheim under tildelingen.

Kontakter

Nina Sundqvist, adm. dir Matmerk, tlf: 917 85 620
Evan W. Lewis, gründer av Ægir ølbryggeri, tlf: 994 63 372

Bilder

F.v: fylkesmann og jurymedlem Lars Sponheim, gründere Ægir Bryggeri Aud Melås og Evan Lewis, brygger Thomas Schöne og adm. dir. Matmerk Nina Sundqvist
F.v: fylkesmann og jurymedlem Lars Sponheim, gründere Ægir Bryggeri Aud Melås og Evan Lewis, brygger Thomas Schöne og adm. dir. Matmerk Nina Sundqvist
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Matmerks hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Matmerk eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye