Opplysningskontoret for Meieriprodukter

9 av 10 mener at hjemmelaget suppe er sunt

Del
Kun 5 prosent av oss spiser hjemmelaget suppe hver uke viser en ny representativ undersøkelse. – Selv om vi ikke spiser suppe så ofte, tyder mye på at de fleste gjerne skulle spist mer suppe. Nær 9 av ti mener nemlig at hjemmelaget suppe er sunt. Suppe er verken tidkrevende eller komplisert, sier matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) Marianne Antonsen.

Sunn poseskepsis
Hele 90 prosent anser hjemmelaget suppe som sunt, mens kun 19 prosent ser på posesupper som sunn mat. Det viser en ny undersøkelse gjennomført av Synovate for Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

- Blant dem som ikke spiser hjemmelaget suppe oppgis det at det tar for lang tid hyppigst som årsak. Det er synd når hjemmelaget suppe er enkel og god hverdagsmat. Lærer man seg å lage noen suppebaser kan de dessuten varieres slik at næringsinnholdet øker med få grep, sier matfaglig konsulent Marianne Antonsen.  

Ferdiglagde supper har foreløpig ikke slått an. Hele 70 prosent av de spurte spiser sjelden eller aldri ferdigsupper. Den lille andelen som spiser fiks ferdig suppe et par ganger i måneden eller oftere består nesten utelukkende av menn. Posesupper som man selv blander ut er derimot mer populære. I en travel hverdag spiser 48 prosent av de spurte posesuppe en gang i måneden eller oftere.  

Undersøkelsen viser ikke uventet at tomatsuppen er Norges mest populære suppe. Men det finnes også mange andre supper som både smaker godt og er fulle av næringsstoffer når man lager de fra bunn.

- Lager du for eksempel en hjemmelaget gulrotsuppe i stedet for tomatsuppe fra pose, får du i deg omtrent fire ganger så mye proteiner, i tillegg til både vitamin E, kalsium og vitamin A. Du får bedre kontroll på inntaket av salt ettersom posematen ofte inneholder større mengder enn anbefalt, forteller hun.

Gulrotsuppen inneholder også linser som gir kroppen ekstra tilskudd av fiber og jern. Gulrot er naturlig rik på betakaroten som omdannes til vitamin A i kroppen. Mange vet at dette er et viktig vitamin for synet, men det er også nødvendig for reproduksjon og immunforsvaret vårt. I tillegg gir betaakroten deg et lite ”boost” på brunfargen på denne tiden av året, avslutter Marianne i Melk.no.

Hever smaken med meieriprodukter
Undersøkelsen viser at de som spiser suppe jevnlig bruker meieriprodukter for å heve smaken på suppen. Fløte og melk er de mest vanlige meieriproduktene å tilsette suppe, fulgt av rømme og crème frâiche.

Mange kjenner også til triksene med å gjøre supper mildere eller tykkere ved å tilsette melk, rømme eller andre meieriprodukter. 

I følge undersøkelsen er hjemmelaget suppe mest populært hos dem over 46 år.

Gode supperåd og -triks:
■ Lag suppebaser og varier med enkle grep som forskjellige grønnsaker og krydder.
■ Hvis det tilsettes grønnsaker i suppen, bruk små blomkål- eller brokkolibuketter som pynt.
■ Ønskes det en jevnet suppe, bruk en stavmikser og mos grønnsakene. Da blir suppen glattere og uten biter. Denne går ned på høykant hos barna.
■ Supper kan tyknes eller mildnes på smak ved å tilsette kraft, melk eller andre meieriprodukter

Melk : Man kan erstatte deler eller hele vannmengden med melk.

Kremfløte
: Gir suppen en rund og mild smak. Ønsker du å knipe inn på fettet og kaloriene, kan du benytte matfløte eller kaffefløte. Matfløte tåler småkoking, mens kaffefløte kun tåler et raskt oppkok. Kremfløte kan koke og reduseres uten at den sprekker.

Crème frâiche : Gir en anelse syrlig frisk smak og kan kokes uten at den skiller seg. Finnes i to lettere varianter med 18 og 10 % fett, som også tåler småkoking.

Sæterrømme : Har en rik og frisk smak, og perfekt å tilsette i suppen like før servering. Tåler et raskt oppkok, men vil sprekke hvis den står og småkoker.

Lettrømme : Ypperlig i kalde supper. Ikke kokestabil og må derfor kun tilsettes varme supper like før servering.

Kesam : En mager ferskost (kvarg) med rund og fyldig smak. Egner seg å tilsette i suppen når den er servert.

Matyoghurt eller Skyr naturell : Ikke kokestabil og bør tilsettes i varme supper like før servering. Hvis man rører inn 1 ss hvetemel per beger matyoghurt før man tilsetter den i suppen blir den litt mer kokestabil.

Yoghurt naturell : Har en syrlig og frisk aroma og egner seg best å tilsette når suppen er servert.

Jordskokksuppe film

Fiskesuppe film

Tomatsuppe film

Middelhavssuppe

Fyldig ost og grønnsakssuppe

Kremet grønnsakssuppe

Brokkolisuppe med ostetoast

Indisk kyllingsuppe

Søtpotetsuppe med ost

Krydret gulrotsuppe med linser

Filmene kan også legges ut på deres nettsider.
Playeren har en størrelse på 530 bred og 298 cm høy

Emdedkode:

Jordskokksuppe:

<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="530" height="298" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/swflash.cab"><param value="http://icecube.cc/WebTVPlayer.swf" /><param value="high" /><param value="true" /><param value="#000000" /><param value="player=519ffb01-02b9-4bee-b05c-8a824559117f&video=bed284d6-803d-4bc6-bd0f-792ca9f73ecb&station=" /><param value="sameDomain" /><embed src="http://icecube.cc/WebTVPlayer.swf" quality="high" bgcolor="#000000" width="530" height="298" align="middle" play="true" loop="false" quality="high" allowFullScreen="true" FlashVars="player=519ffb01-02b9-4bee-b05c-8a824559117f&video=bed284d6-803d-4bc6-bd0f-792ca9f73ecb&station=" allowScriptAccess="sameDomain" allowFullScreen="true" pluginspage="http://www.adobe.com/go/getflashplayer"></embed></object>

Fiskesuppe:

<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" width="530" height="298" codebase="http://fpdownload.macromedia.com/get/flashplayer/current/swflash.cab"><param value="http://icecube.cc/WebTVPlayer.swf" /><param value="high" /><param value="true" /><param value="#000000" /><param value="player=519ffb01-02b9-4bee-b05c-8a824559117f&video=586e131e-7df4-422c-a744-4a5380b7931a&station=" /><param value="sameDomain" /><embed src="http://icecube.cc/WebTVPlayer.swf" quality="high" bgcolor="#000000" width="530" height="298" align="middle" play="true" loop="false" quality="high" allowFullScreen="true" FlashVars="player=519ffb01-02b9-4bee-b05c-8a824559117f&video=586e131e-7df4-422c-a744-4a5380b7931a&station=" allowScriptAccess="sameDomain" allowFullScreen="true" pluginspage="http://www.adobe.com/go/getflashplayer"></embed></object>

Klikk på linken for høytoppløselige bilder til trykk: Bilder                          

Følg melk.no på facebook.
For mer informasjon, vennligst ta kontakt med:
Marianne Hayes Antonsen, Matfaglig konsulent Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), e-post: marianne.a@melk.no tlf: tlf: 23 30 20 17 / 90 04 5407
Kine Camilla Tøften, Kommunikasjonssjef Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), e-post: kine@melk.no tlf: 23 30 20 15 / 41 61 93 46

Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt opplysningskontor med fokus på melk og meieriprodukter. Vi ønsker å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring, samtidig som vi skal være en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen. For mer informasjon, se www.melk.no

Bilder

kremet grønnsakssuppe
kremet grønnsakssuppe
Last ned bilde
søtpotetsuppe
søtpotetsuppe
Last ned bilde
fiskesuppe
fiskesuppe
Last ned bilde
krydret gulrotsuppe
krydret gulrotsuppe
Last ned bilde
kyllingsuppe
kyllingsuppe
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Opplysningskontoret for Meieriprodukter
Borggt. 1
0650 Oslo

+47 23 30 20 10http://www.melk.no

Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vår oppgave er å øke kunnskapen om disse matvarene basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. MELK besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for Meieriprodukter

Smør og helmelk i vinden: Norske forbrukere søker ekte smak30.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemelding

Nordmenn vender seg mot mer naturlige råvarer: Salget av smør økte med 5,8 % i første kvartal 2025 sammenlignet med samme periode året før, viser nye tall fra Opplysningskontoret for melk og meieriprodukter (MELK). Helmelk følger samme trend med en økning på 4,5 %. Økningen peker mot en bredere bevegelse der flere ønsker mat laget fra bunnen av – basert på rene og tradisjonelle ingredienser.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye