Tilbake til normaltid søndag 31. oktober
Stille klokka fram eller tilbake
?
Mange husker ikke om klokka skal stilles fram eller tilbake ved overgangen sommertid/normaltid. En huskeregel er denne: På høsten lengter du tilbake til sommerferien og stiller klokka tilbake. Om våren ser man fram til sommerferien, og stiller derfor klokka en time fram.
De aller fleste nøyer seg med å stille klokka i løpet av søndagen, men vil du holde klokka nøyaktig oppdatert stilles tiden tilbake en time, fra klokka 0300 til klokka 0200 natt til søndag 31. oktober.
Hva er sommertid?
Sommertid er den delen av året hvor klokkene stilles 60 minutter (en time) fram i forhold til normaltid. For land i EU/EØS-sonen starter sommertiden kl. 0200 siste søndag i mars og slutter kl. 0300 siste søndag i oktober. Andre land, som for eksempel USA og Canada, har andre start- og stoppdatoer for sommertid. Dette gjelder ikke minst land på den sørlige halvkule som har sommertid i perioden oktober til februar/mars.
Normaltid og koordinert universaltid (UTC)
I lov om målenheter, måling og normaltid er det bestemt at normaltiden i Norge er én time foran koordinert universaltid (UTC), som er verdens ’offisielle tid’. UTC er ikke basert på én bestemt klokke, men regnes ut som et gjennomsnitt av tiden fra ca. 350 atomklokker i 50 land.
Justervesenets nasjonale laboratorium har flere atomur og deltar i det internasjonale systemet for å bestemme verdens tid. Laboratoriet leverer sin tidsverdi regelmessig hvert femte døgn til ”hovedtidssentralen” – det internasjonale byrået for mål og vekt i Paris, og mottar månedlige rapporter med ørsmå avvik mellom Justervesenets atomklokker og UTC.
Atomklokker og bruk av presis tid
Moderne tidsmåling baserer seg på veldefinerte svingninger i atomer. Den offisielle definisjonen av sekundet er det tidsintervallet som tilsvarer 9 192 631 770 svingninger av mikrobølgestrålingen til den såkalte hyperfinovergangen i cesium-atomet (Cs). En atomklokke består derfor av en presis mikrobølgekilde som styres til å best mulig treffe hyperfinovergangen i en stråle av Cs. I tillegg kommer ett telleverk som legger til et sekund i tidsdisplayet for hver 9 192 631 770ende svingning av mikrobølgestrålingen. Kommersielle atomklokker vil avvike fra riktig tid med typisk 10 milliarddels sekund per døgn eller ett sekund på 300 000 år. En slik presisjon kan virke unødvendig i dagliglivet, men i virkeligheten er samfunnet i stor grad avhengig av presis tid og stabile frekvensreferanser for formål som GPS-posisjonering og synkronisering av høyhastighets datanettverk.
Referanser:
http://no.wikipedia.org/wiki/Sommertid
Lov om målenheter, måling og normaltid, § 6: http://www.lovdata.no/all/hl-20070126-004.html#6
Forskrift om sommertid: http://www.lovdata.no/for/sf/nh/xh-20071214-1420.html
Bilder

Om Justervesenet
Justervesenet er et direktorat for måleteknikk underlagt Nærings- og Fiskeridepartementet. Justervesenet har ansvaret for at Norge har en måleteknisk infrastruktur som både har nasjonal og internasjonal tillit.
Følg pressemeldinger fra Justervesenet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Justervesenet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Justervesenet
Derfor er denne 150 år gamle avtalen viktig for deg2.5.2025 07:45:00 CEST | Aktuelt
Den 20.mai 1875 signerte Norge og 16 andre land Meterkonvensjonen i Paris – så skulle man ikke lenger bruke alen, tomme eller favn. Avtalen fikk betydning for hele verden, og ikke minst Justervesenet, som jobber med måling og målestandarder i Norge. Datoen for signeringen ble senere etablert som verdens metrologidag, og i år markeres 150-årsjubileet.
Tid for å stille klokka: søndag er det sommertid27.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
Selv om tiden tikker og går, må man noen ganger gi klokka en dytt i riktig retning. Justervesenet minner om at det igjen er tid for overgang til sommertid. Natt til søndag 30. mars skal klokken stilles én time frem, fra kl. 02:00 til kl. 03:00.
Det norske kilogrammet har lagt på seg17.1.2025 08:00:00 CET | Aktuelt
Kan eit lodd verkeleg leggja på seg? Til og med den norske prototypen? Og påverkar det alle dei andre lodda i Noreg som ser opp til akkurat dette loddet?
Jenter på 5.trinn utforsker teknologi for fremtiden25.10.2024 11:25:47 CEST | Pressemelding
Fredag 25. oktober bidrar flere lokale teknologibedrifter til Girl Tech Fest, en workshop for jenter fra 5. trinn i Lillestrøm kommune. Hele 153 jenter er påmeldt!
Sommertiden er over: husk å stille klokka22.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemelding
Natt til søndag 27.oktober går vi over til vintertid, også kjent som normaltid. Klokka skal stilles én time tilbake, fra klokken 03:00 til 02:00. Det betyr at du får en ekstra time denne helgen, som ikke er mindre enn 3 600 000 000 000 (tretusenseksundre milliarder) nanosekunder.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom