5 tips for å forhindre at sommerfesten blir klein
Tips 1; Snakk på forhånd om hvordan dere vil ha det
Det er mye hygge forbundet med alkohol men det er nok ingen hemmelighet at det skjenkes godt utover det hele land på festene som avvikles i sommermånedene. Dette er et syn som deles av både ledere og medarbeidere. I en undersøkelse som ble gjennomført av Akan kompetansesenter i 2015, kom det frem at så mange som én av to ledere synes noen blir for beruset når jobben inviterer inn til sosiale sammenkomster. I samme undersøkelse sier like mange ansatte det samme. Med andre ord synes altså både ledere og medarbeidere at folk blir for fulle. Det er derfor underlig at dette fortsetter år etter år. Snakk sammen på forkant om hvordan dere ønsker å ha det for å sørge for at festen blir en morsom affære for alle.
Tips 2; Sørg for at tilbudet om alkoholfri drikke er like tilgjengelig som alkoholholdig drikke
For mange er sommerfesten svært morsom, mens andre opplever den kanskje som krevende. Noe av grunnen til at ansatte opplever sommerfesten ulikt kan være alkoholbruken og overdreven skjenking. Sørg derfor for at de alkoholfrie alternativene er vel så gode, og tilgjengelige, som de alkoholholdige. Det øker sannsynligheten for at flere vil føle seg inkludert.
Tips 3; La andre ting enn drikken være i sentrum
Sørg for å planlegge morsomme aktiviteter, og mat, som de ansatte har glede av fremfor kun å sette alkoholen på bordet og la festen «ordne seg selv». Vær kreativ med party-planleggingen.
Tips 4; Ikke spør andre om hvorfor de ikke drikker alkohol
Hvorfor i all verden må vi spørre folk om hvorfor de ikke drikker? Hva ønsker vi å avdekke? Mange opplever det som ubehagelig å måtte forsvare hvorfor de ikke drikker. La heller dette være en privatsak og noe enhver bestemmer selv. Dette vil garantert gjøre festen morsommere for samtlige.
Tips 5; Dans mer, drikk mindre
Bruk mer tid på dansegulvet enn i baren. Kanskje vil kvaliteten på dansen bli bedre også?
Nøkkelord
Kontakter
Camilla Lynne BakkengFagansvarlig/Seniorrådgiver
Tel:997 00 415Camilla.bakkeng@akan.noElisabeth EgeDirektør
Tel:481 04 010elisabeth.ege@akan.noPål Henrik KristiansenKommunikasjonsrådgiver
Tel:936 49 264pal@akan.noOm Akan
Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.
Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo
- Gevinsten ligger i åpenheten -
Følg pressemeldinger fra Akan
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akan
Årets Akan-prisvinner er kåret!26.11.2025 12:39:09 CET | Pressemelding
Norske Skog Saugbrugs er årets vinner av Akan-prisen, som deles ut for 30. gang. -Dette er en viktig bekreftelse på at arbeidet vårt for et trygt, inkluderende og ansvarlig arbeidsmiljø gir resultater, sier Tore Østensvig, hovedtillitsvalgt Norske Skog Saugbrugs.
Når jobb og fremtid står på spill17.10.2025 16:00:00 CEST | Kronikk
Av Ine Weum, seniorrådgiver, Akan kompetansesenter NRK med flere har omtalt saken «Unge spiller mer kasinospill enn noen gang», en sak som gir grunn til ettertanke. Vi vet at problematisk pengespill koster samfunnet dyrt. Men vi snakker for lite om hva det koster den enkelte unge, konsekvenser for fremtiden og deres pårørende - og arbeidslivet som skal bære fremtidens velferd.
Siri Gåsemyr Staalesen er ansatt som ny direktør i Akan kompetansesenter23.9.2025 14:09:35 CEST | Pressemelding
Hun tiltrer stillingen 1. november 2025.
Sjefen din er trolig oftere fyllesyk enn deg12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse fra Respons Analyse, gjennomført for Akan kompetansesenter svarer 14 % av norske arbeidstakere at de har vært mindre effektive på jobb, på grunn av alkoholinntak dagen før.
Årets julebord – gode minner eller bare sure oppstøt?19.12.2024 13:15:52 CET | Kronikk
Det var garantert noen som ikke kom på årets julebord. Årsaken kan være noe helt annet enn at man har vaska gølv og børi ved og pynta tre, men rett og slett trenger kvile og puste på ei stund. Det er liksom ikke helt akseptert å takke nei til julebordet, fordi man ikke liker kolleger som blir berusa og fulle. Da byr førjulstiden «heldigvis» på et hav av små unnskyldninger og bortforklaringer.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
