Q-Meieriene

Må Q-Meierienes ”godt for magen”- melk skifte navn?

Del
Q-Meieriene hadde det ikke ”godt i magen” da Mattilsynet i april i år fattet vedtak om at Q-Meieriene, fra og med 30. september i år, ikke lenger kunne benytte ”bio” i varenavnet BioQ. Nå har Mattilsynet i Rogaland innsett at de ikke har myndighet til å kreve dette. I tillegg har de fått en kjent språkprofessor på nakken.

Mattilsynet mente at ”bio” innebærer en økologisk produksjonsmåte og at bruken derved villeder forbrukerne. BioQs søster Biola fikk også beskjed om at navnebytte måtte finne sted.


Ingen klager registrert

- Vi ble forundret over Mattilsynets påstander og konklusjoner, sier Bent Myrdahl, administrerende direktør i Q-meieriene. – Vi har ikke fått en eneste klage fra forbrukerne om forvirring i forhold til om BioQ var økologisk fremstilt eller ikke. Dermed har vi ikke hatt noen holdepunkter for å tro at forbrukerne oppfattet ”bio” som økologisk fremstilt, sier Myrdahl. - Ettersom vi ser på enhver klage som en mulighet til forbedring og ønsker å være et lite, forbrukerdrevet meieri, gikk vi likevel ut og spurte forbrukerne om Mattilsynet kunne ha et poeng.


Mattilsynet i utakt med forbrukerne

Undersøkelsen viser at det er svært få nordmenn som umiddelbart assosierer ”bio” med økologiske produkter. Det er nok ikke overraskende at den umiddelbare assosiasjonen heller går på ”biologisk”. Dette kan være fordi bio er forkortelse for biologi, men kan også henspille på den biologiske effekten til produkter som Biola og BioQ.

Selv når vi i undersøkelsen ba dem ”grave dypere” i hukommelsen er det kun 1 av 8 som assosierer ”bio” med økologiske produkter. De assosiasjonene som kommer opp dreier seg i større grad om forventninger til at produktet er naturlig og sunt, enn at det skal være økologisk. Kun 1 av 8 synes at ”laget av økologiske råvarer” passer til produkter som Biola og BioQ, og igjen er det helseeffekter nordmenn først og fremst forbinder med disse produktene. (Kommentar fra Norstat ukentlige forbrukerundersøkelse, hvor 1000 personer over 18 år blir spurt).


Språkprofessor støtter Q-meieriene

- Ettersom vi liker å basere våre beslutninger på sunt bondevett; fakta og erfaring, spurte vi også professor i moderne nordiske språk Finn-Erik Vinje ved Universitet i Oslo om råd, sier Myrdahl.

- Vår oppfatning av saken blir også støttet av Finn Erik Vinje, sier Myrdahl. - Han er skeptisk til at Mattilsynet prøver å begrense det norske språket. I sin uttalelse forklarer Vinje at bio- har en lang historikk i språket vårt:

- Det greske ordet ”bios” betyr ”liv”, og sammensatte ord med ”bio-” har forekommet i flere hundre år i nordiske språk. Allerede på 1700-tallet brukte Ludvig Holberg ”Biographie”, og på 1800-tallet fikk vi ”Biologi”. Men det er først i 1960-årene at sammensetninger med ”bio-” virkelig begynner å yngle; ”forleddet ”bio-” blir formelig et moteord: biomasse, biomateriale, bioenergi, biogass, bioanlegg, biomedisin, bioteknikk, biodynamisk, biodiversitet, biocid og flere, forklarer Vinje

- Ordelementet bio- har i løpet av de siste 50 år fått økende anvendelse, og dets betydningsfelt er utvidet. Dette er naturligvis bakgrunnen for at alminnelige forbrukere ikke oppfatter saken slik at et produktnavn som BioQ nødvendigvis må referere til en økologisk produksjonsmåte, skriver Vinje i sin uttalelse.

- Noen forbrukere trekker kanskje en slik slutning, men ettersom forordningen i sin unntaksbestemmelse åpner for en videre eller mer liberal tolkning, burde man etter min mening ha holdt seg til den. Og så vidt jeg kan forstå, er bruken av ”bio-” i produktnavnet altså ikke noen tilsnikelse, men en korrekt anvisning av produktets innhold, fortsetter språkprofessoren.

Finn Erik Vinje avslutter sin uttalelse med å understreke at det fra et språklig synspunkt er ingenting å innvende mot at BioQ får beholde sitt navn.


Vil la kundene bestemme

- Vi har fått mange hyggelige forbrukermeldinger i denne saken, til støtte for fortsatt bruk av BioQ, sier Bent Myrdahl. Den 3. juni trakk også Mattilsynet i Rogaland tilbake sitt vedtak om at BioQ og Biola måtte skifte navn, fordi de ikke hadde fullmakt til å pålegge et navneskifte.

- I øyeblikket er vi derfor fornøyd, ettersom vi har brukt betydelige midler for å bygge opp BioQ; mange penger for en liten aktør, sier Myrdahl. - Vi håper derfor at saken er ferdig, men vi frykter likevel at saken vil leve videre i den store offentlige papirmøllen. Om dette får negative konsekvenser for BioQ som merkevare, så vil vi gi kontrollen til kundene våre, og be om hjelp til å finne et nytt navn, avslutter Myrdahl.



Bilder

Må Q-Meierienes ”godt for magen”- melk skifte navn?
Må Q-Meierienes ”godt for magen”- melk skifte navn?
Last ned bilde

Om Q-Meieriene

Q-Meieriene
Q-Meieriene
Sandbrekkveien
5224 Nesttun

+47 55 10 00 00http://www.q-meieriene.no

I Q-Meieriene er forbruker sjefen! Sammen med forbruker skaper vi de beste smaksopplevelsene og de smarteste løsningene. Januar 2019 trykket Q-sjef Bent Myrdahl mobilnummeret på millioner av melkekartongen med ønske om å forsterke dialogen med forbrukerne. Hittil har over 1000 forbrukere har tatt kontakt direkte på telefon til Q-sjefen. Q-Meieriene eies av Kavlifondet, som deler ut midler til allmennyttige formål innenfor forskning, kultur og humanitært arbeid

Følg pressemeldinger fra Q-Meieriene

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Q-Meieriene på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Q-Meieriene

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye