Nye eplesorter testes i Norge
I 2012 vil det avgjøres hvilke av de nye sortene som skal lanseres på det norske markedet.
Spenningen var stor da representanter fra presse og norsk epleindustri var med på prøvesmaking av åtte nye eplesorter hos Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) i deres lokaler på Økern i Oslo denne uken.
- Hele Eple-Norge har samlet seg bak dette prosjektet, og vi har tro på at to til fem av sortene vil kunne dyrkes frem og selges på det kommersielle markedet i Norge, forteller leder av styringsgruppen for prosjektet, Terje Larssen.
De nye eplesortene med navn som Raud Aroma, Delcorf, Elan, NA 46-49, Rubinola, Rubinstep, Sunrise og NA 15-65, er utviklet både i Norge og utlandet.
- Testingen avsluttes i 2012, men det er først i 2015 vi kan forvente å se eplesortene i butikken, sier epleforedler Dag Roen i Graminor. Han er ansvarlig for forskning og utvikling av de nye eplesortene.
Hele næringen satser
Det skal plantes i alt ti nye eplesorter i de fire største fruktmiljøene i Hardanger, Sogn og Fjordane, Telemark og på Østlandet.
- En slik omfattende utprøving av de nye eplesortene viser at næringen tør å tenke ekspansivt. Kravet til sortene er at de må gjøre det godt i markedet, være rasjonelle å dyrke, smake godt og se bra ut, understreker Terje Larssen.
- Vi synes dette er et kjempeinteressant og viktig prosjekt. Skal norsk epleproduksjon være med i konkurransen, er de nødt til å komme med nye norske sorter, sier informasjonssjef i OFG Britt Kåsin, som ser frem til resultatet av satsningen.
En epleelskende nasjon
- Epler er en viktig kilde til vitaminer, mineraler, fiber og antioksidanter. De renser kroppen og gir deg flott hud, sier Britt Kåsin.
Vi spiser gjennomsnittlig 13 kg epler per person i Norge hvert år, og etterspørselen øker stadig. Fra 2006 til 2007 økte forbruket med 4,44 prosent, viser tall fra Totaloversikten for Frukt og grønnsaker for perioden 1997-2007.
Nasjonal Epledag 17.oktober
- Eplet er et av de eldste kulturproduktene vi har. Det ble brukt som mat i steinalderen, romerne drev aktivt med epleforedling og her i Norge har vi funnet eplerester i Osebergskipet. Både i mytologi og i religioner har eplet stått for noe av det viktigste for mennesker, nemlig ungdom. Videre har eplet fått status av å gi mulighet for kjærlighet, for ekteskap, for erotikk og for solens livgivende varme. Derfor er det helt naturlig at vi feirer eplet med en egen Epledag, sier Britt Kåsin.
I anledning den norske Epledagen fredag 17.oktober anbefaler OFG å servere følgende deilige desserter:
Tilslørte bondepiker
7 sukker kavringer
3 ss sukker
2 ss smør
½ ts malt kanel
2 ½ dl kremfløte
Lag eplemos av:
½ kg epler
2 ss sukker
3 ss vann
Rens og skjær eplene i biter som kokes i vann og sukker til de er møre. Moses og avkjøles. Bland knust kavring, sukker, smør og kanel i en stekepanne. Rør hele tiden over svak varme til blandingen får en gylden farge og blir sprø. Pisk kremfløte. Legg eplemos, kavring og krem lagvis i porsjonsglass.
Eplekake
Ingredienser:
125gram smør
125 gram sukker
125 gram hvetemel
2 egg
1 ts bakepulver
ca 4 epler
12 mandler
2 ss sukker
½ ts malt kanel
Smør, sukker, mel og bakepulver smuldres sammen. Rør i sammenpiskede egg. Deigen fordeles over i en smurt, rund kakeform. Del eplene i båter som legges tett over deigen. Dryss over hakkede mandler, sukker og evt. kanel.
Stekes i ovn ved 200 C i ca. 30 min. Eplekaken serveres varm eller lun. Pisket krem, rømme eller is er deilig ved siden av.
For ytterligere informasjon, vennligst kontakt:
Britt Kåsin, Informasjonssjef i OFG
Mob: 23 24 94 02
E-post:
britt.kasin@frukt.no
Bilder



Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Glem alt du har hørt: Mikro gir mer næring, ikke mindre!25.4.2025 09:49:42 CEST | Pressemelding
Har du hørt at mikrobølgeovnen ødelegger vitaminene i maten? Sannheten er faktisk det motsatte: Når du damper grønnsakene i mikroen, bevarer du mer av næringsstoffene enn om du koker dem på vanlig måte.
Bålforbud i påsken? Dette kan du lage på tur uten å bryte reglene15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Hyttekos og uteliv hører påsken til for mange, men i år faller påsken så sent at det ikke er lov å tenne bål hvor som helst. Husk at det fra 15. april er generelt bålforbud i hele landet, men det betyr ikke at du må droppe turmat og gode smaker i friluft- tvert imot, oppfordrer matfaglig rådgiver Torjus Bredvold Lunder fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).
Kritisk til priskrig på påskegodt: – Vent med egget!11.4.2025 11:41:15 CEST | Pressemelding
Priskrig på smågodt og påskesnop i kiloesker – det er et tydelig tegn at påsken nærmer seg. Men hvor mye kos er egentlig passe? Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) mener vi kan nyte påskegodt – uten at det tar helt av.
Nesten halvparten av oss tar feil om frosne grønnsaker8.4.2025 11:14:45 CEST | Pressemelding
Det er en myte at frosne grønnsaker er mindre næringsrike enn ferske. Salget har også gått ned de siste årene. Det er synd, mener ernæringsrådgiver i Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG), for frosne grønnsaker kan være både praktisk og økonomisk for mange. Dessuten er det norsk sesong i frysedisken året rundt.
Årets Grønne Kokk 2025 er kåret19.3.2025 15:51:01 CET | Pressemelding
Den prestisjefylte kokkekonkurransen Årets Grønne Kokk 2025 ble avholdt 19. mars på UMAMI Arena i NOVA Spektrum, Lillestrøm. Etter timer med intens kokkelering og kreativ matlaging gikk lag 4 med Aleksander Næss Strand (fra Arakataka) og Felix Dalen ( fra Vaaghals) seirende ut av konkurransen, til stor jubel fra publikum.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom