100 millioner til å løse samfunnsutfordringer
Pengene skal dekke utvikling av helt nye løsninger. De nye prosjektene skal blant annet bidra til tryggere og mer effektive sykehus gjennom nye, digitale løsninger, detektering og varsling av skred over veier, sikrere lostjenester ved bruk av sensorer, og gjenbruk av byggematerialer ved hjelp av et digitalt system. Hvert av de åtte prosjektene får mellom åtte og 15 millioner kroner.
Betydelig behov
Offentlig sektor står overfor mange store utfordringer der det er betydelig behov for innovasjon. For næringslivet representerer de nasjonale og globale samfunnsutfordringene et stort mulig marked. Innovasjonspartnerskap bidrar til offentlig-privat samarbeid hvor partene utvikler helt nye løsninger, tar dem i bruk og sprer dem for å sørge for at offentlig sektor er best mulig rustet for dagens og morgendagens utfordringer.
I tillegg skal slike samarbeid skape et attraktivt marked for de nye løsningene.
- Disse prosjektene er gode eksempler på hvordan samarbeid mellom det offentlige og private kan løse samfunnsutfordringer. Dette er viktig for å fremme nyskapning og bidra til en raskere omstilling, sier næringsminister Iselin Nybø.
Innovasjon Norge forvalter Innovasjonspartnerskap på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet, Kommunal og moderniseringsdepartementet og Samferdselsdepartementet.
- Jeg er glad for at Avinor, Kystverket og Troms og Finnmark fylkeskommune tenker i innovative baner når de skal løse utfordringer knyttet til bagasjehåndtering, lostjeneste og skred i distriktene. I stedet for å kjøpe inn tradisjonelle løsninger, går de nå inn i innovative partnerskap med norsk næringsliv. Slik kan de slå to fluer i en smekk – å løse utfordringer i transportsektoren og samtidig bidra til løsninger som kan legge grunnlag for verdiskapning i norsk næringsliv. Jeg ser fram til å høre mer om de innovative løsningene som vil komme ut av disse tre partnerskapene i transportsektoren, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
- Gjennom innovasjonspartnerskap ser vi at kommuner går sammen med næringslivet for å utvikle helt nye løsninger som gjennom digitalisering og innovasjon bidrar til å løse viktige regionale utfordringer, sier distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.
Mange og solide prosjekter
Da fristen for å søke gikk ut i våres lå det 37 skisser til søknader fra hele landet til vurdering. Etter flere runder med evaluering vil åtte av disse prosjektene få finansiering.
- Det var så mange gode prosjekter i år, at vi har valgt å bruke 25 millioner kroner ekstra for å finansiere flere prosjekter enn vi i utgangspunktet hadde lagt opp til, sier administrerende direktør i Innovasjon Norge, Håkon Haugli.
Disse åtte prosjektene får støtte fra Innoasjon Norge til innovasjonspartnerskap:
- Kristiansand kommune: felles løsning for trygghets- og varslingsteknologi, digital hjemmeoppfølging og velferdsteknologi for barn og unge.
- Oslo universitetssykehus: verktøy for sanntidsregistrering av operasjonsvirksomhet, planlegge og styre operasjonsvirksomhet i sykehus.
- St. Olavs hospital: automatisert, kontaktløs, kontinuerlig måling av vitale parametre, for å overvåke pasientene og vurdere hastegrad og prioritering.
- Avinor: løsninger som kan automatisere bagasjehåndtering mellom bagasjehall og fly.
- Forsvarsbygg: innovasjon mellom flyttbare, modulbaserte løsninger og prefabrikasjon. Målet er raskt å tilpasse seg endrede behov, lavere kostnader og miljøgevinst gjennom færre omfattende ombygginger og nybygg, og valg av lavutslippsløsninger.
- Kystverket: øke sjøsikkerheten med portabel sensorteknologi tilpasset Kystverket og Lostjenestens behov.
- Troms og Finnmark fylkeskommune: løsninger for å oppdage skred over vei, sikre umiddelbar stenging og varsling for å redusere risikoen for liv og helse.
- Trøndelag fylkeskommune: plattform for gjenbruk av byggematerialer for å etablere en sirkulær og bærekraftig verdikjede for masser fra bygg- og infrastrukturprosjekter.
I tillegg til pengestøtten vil Innovasjon Norge, Leverandørutviklingsprogrammet og Digitaliseringsdirektoratet følge opp gjennomføringen av innovasjonspartnerskapene.
FAKTABOKS: Innovasjonspartnerskap
- Innovasjonspartnerskap er en arbeidsmodell for dialog og innovasjonssamarbeid mellom offentlig sektor og næringslivet.
- Målet er å utvikle produkter og løsninger som ikke finnes på markedet.
- Et innovasjonspartnerskap har utgangspunkt i offentlige behov, krever topplederforankring og inkluderer næringsliv og offentlig sektor både i å skape en forståelse for behovene og under utformingen av løsningene.
- Finansieringen skal i hovedsak dekke leverandørenes utviklingskostnader. De offentlige aktørene må selv stille med ressurser til å gjennomføre samarbeidet.
Kontaktpersoner:
Seniorrådgiver Sunniva Fjelde, sunniva.fjelde@innovasjonnorge.no, tel. 971 71 013
Rådgiver Jonas Archer, jonas.archer@innovasjonnorge.no, tel. 902 01 740
Nøkkelord
Bilder
Dokumenter
Om Innovasjon Norge
Vi bidrar til nyskaping i næringslivet, bærekraftig vekst og eksport for konkurransedyktige norske bedrifter, og utvikling i distriktene. Vi profilerer norsk næringsliv og Norge som reisemål.
Følg pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Innovasjon Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Innovasjon Norge
Morrow får statlig lån på til sammen 1,5 milliard17.12.2024 16:19:50 CET | Pressemelding
Innovasjon Norges styre innvilger tre lån til Morrow Batteries. Batterifabrikken i Arendal blir dermed det første prosjektet som mottar finansiering gjennom Grønn industrifinansiering.
Smaker fra Øyriket AS vinner landbrukspris i Trøndelag!27.11.2024 13:10:46 CET | Pressemelding
Matnettverket vinner den regionale bedriftutviklingsprisen i Trøndelag 2024.
Innovasjon Norge bidrar til fornying av norsk landbruk15.11.2024 11:35:27 CET | Pressemelding
Norge må satse på nye teknologier i landbruket. Innovasjon Norge lanserer en tilskuddsordning for klima- og miljøvennlig teknologi i det norske landbruket.
Norske bedrifter vil bidra i Ukraina13.11.2024 18:31:28 CET | Pressemelding
Stor interesse blant norske bedrifter for å bidra til gjenoppbygging i Ukraina. Energiminister Terje Aasland åpnet den norske paviljongen på Rebuild Ukraine i Warszawa.
Næringslivsdelegasjon skal bidra med norske løsninger på klimakrisen12.11.2024 09:55:33 CET | Pressemelding
13 norske selskaper og organisasjoner er på plass til det 29. klimatoppmøtet, som ble åpnet i Baku denne uken. De tar med seg kompetanse og teknologiske løsninger som kan bidra i klimakrisen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom