10. klassinger fra Ålesund ga kostråd til Erna Solberg og Guri Melby
Venninnene fra Møre Ungdomsskule ble bedt på storfint besøk etter at de vant den nasjonale elevkonkurransen «Lag din egen lunsj – oppdrag kostråd».

10. klassingene Thea Kristine Jerstad, Mari Kristin Helgheim og Julie Drønnesund fra Møre Ungdomsskule i Ålesund vant tidligere i år konkurransen «Lag din egen lunsj – oppdrag kostråd» i konkurranse med tusenvis av elever fra 449 skoler landet rundt.
Elevene ble i konkurransen utfordret til å sette seg inn i Helsedirektoratets 12 kostråd og å skrive disse mer relevante til egen hverdag, samt å sette sammen en variert lunsj som er i tråd med kostrådene.
Mandag ble de invitert til å besøke statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V) i Oslo for å fortelle mer om konkurransen og komme med råd om hvordan politikerne kan legge til rette for et sunnere kosthold blant barn og unge.
- Det var utrolig gøy og spennende å få møte både statsministeren og kunnskapsministeren. Vi hadde aldri trodd at vi skulle vinne konkurransen, det virket heller ikke så spesielt. Nå skjønner vi at vi har vært med på noe stort, sier jentene.
Det har blitt kåret en vinnergruppe for hvert kostråd. Blant de tolv delfinalistene gikk Thea Kristine, Mari Kristin og Julie helt til topps med sin tolkning av kostråd nummer en, som opprinnelig lyder: «Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker»
Jentenes nye tekst til kostrådet lyder «Den som spiser variert blir premiert med en sunn kropp som funker topp!»
Elevene overrakte innrammete versjoner av de omskrevne kostrådene til både statsministeren og kunnskapsministeren.
- Det som gjorde størst inntrykk var jo da Erna fortalte om hvordan hun tenkte da hun laget lunsj til sine barn. Hun er jo bare et vanlig menneske, sånn som oss, selv om hun er statsminister, sier jentene.
Om konkurransen: «Lag din egen lunsj -oppdrag kostråd» er en del av det tre-årige prosjektet «Sunn ungdomsmat». «Sunn ungdomsmat» er finansiert av Gjensidigestiftelsen og styres av Opplysningskontorene i landbruket og Norges sjømatråd.
Les mer om prosjektet her: https://www.sunnungdomsmat.no/
Nøkkelord
Kontakter
Prosjektleder «Lag din egen lunsj – oppdrag kostråd», Silje Thoresen Tandberg
Telefon: 901 75 311, e-post: silje@frukt.no.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Nordmenn sverger til brødskivene på hjemmekontoret20.1.2021 11:52:19 CET | Pressemelding
De folkekjære brødskivene står sterkt hos nordmenn, og er uten tvil veldig raske og enkle å lage. Hele 37 % av dem som har hjemmekontor svarer at de spiser mer brødmat på hjemmekontor sammenliknet med dager på vanlig arbeidsplass.
To av tre har et ønske om å endre kostholdet4.1.2021 11:51:10 CET | Pressemelding
Etter et år med mange forandringer og nye rutiner er det mange som ønsker å endre litt på egne matvaner. Noen på grunn av egen helse, andre har også miljøet i tankene, og stadig flere har et bevisst forhold til å velge norsk.
Bruk opp julerestene og lag deilig julebord16.12.2020 09:19:41 CET | Pressemelding
Det har lett for å bli overskudd av mat i løpet av julen. Vi kjøper gjerne inn litt ekstra til helligdagene og det er fort gjort at noe blir glemt i kjøleskapet. Legg en plan for en deilig buffet med mange gode julesmaker en av dagene. Det kan bli både variert og smakelig på så mange måter.
Nordmenn spiser lite karbohydrater11.12.2020 11:21:37 CET | Pressemelding
Helsedirektoratets gjennomgang av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2020 viser at nordmenn ligger helt i nederste sjiktet av hva som er et anbefalt inntak av karbohydrater og fiber. Forbruket av frukt viser en negativ utvikling og mye tyder på at dette forsterkes under korona-perioden.
Imponer med hjemmelaget surkål3.12.2020 08:52:33 CET | Pressemelding
Julens dufter vekker mange minner. Barndomsminner vekkes til live og kanskje vil vi også etablere noen nye tradisjoner selv. Hvert år er det noen som skal holde julen hjemme for første gang, og i år skal de fleste av oss skal ikke være så mange rundt bordet som vi kanskje kunne ønske. Uansett vil vi at maten skal smake godt.
De beste julepotetene26.11.2020 08:53:49 CET | Pressemelding
Jul er tradisjoner – også når det gjelder mat. Selv om selskapene blir færre og mindre i år skal vi kose oss med julefeiring og julemat i våre små kohorter. I en undersøkelse gjennomført for Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2017 oppga 1 av 3 at de synes det er forskjell på smaken på ulike poteter, og halvparten sa de valgte andre poteter til fest enn til hverdags.
Slik spiser du sunnere på hjemmekontoret18.11.2020 08:00:00 CET | Pressemelding
Ifølge Norsk koronamonitor fra Opinion sier tre av ti arbeidstakere at de hovedsakelig sitter på hjemmekontor. Mange kjenner seg nok igjen i at lunsjen som tilberedes hjemme blir nokså enkel, med langt mindre frukt og grønt enn de pleier å spise i kantinen på jobb.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom