10. klassinger fra Ålesund ga kostråd til Erna Solberg og Guri Melby

10. klassingene Thea Kristine Jerstad, Mari Kristin Helgheim og Julie Drønnesund fra Møre Ungdomsskule i Ålesund vant tidligere i år konkurransen «Lag din egen lunsj – oppdrag kostråd» i konkurranse med tusenvis av elever fra 449 skoler landet rundt.
Elevene ble i konkurransen utfordret til å sette seg inn i Helsedirektoratets 12 kostråd og å skrive disse mer relevante til egen hverdag, samt å sette sammen en variert lunsj som er i tråd med kostrådene.
Mandag ble de invitert til å besøke statsminister Erna Solberg (H) og kunnskapsminister Guri Melby (V) i Oslo for å fortelle mer om konkurransen og komme med råd om hvordan politikerne kan legge til rette for et sunnere kosthold blant barn og unge.
- Det var utrolig gøy og spennende å få møte både statsministeren og kunnskapsministeren. Vi hadde aldri trodd at vi skulle vinne konkurransen, det virket heller ikke så spesielt. Nå skjønner vi at vi har vært med på noe stort, sier jentene.
Det har blitt kåret en vinnergruppe for hvert kostråd. Blant de tolv delfinalistene gikk Thea Kristine, Mari Kristin og Julie helt til topps med sin tolkning av kostråd nummer en, som opprinnelig lyder: «Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker»
Jentenes nye tekst til kostrådet lyder «Den som spiser variert blir premiert med en sunn kropp som funker topp!»
Elevene overrakte innrammete versjoner av de omskrevne kostrådene til både statsministeren og kunnskapsministeren.
- Det som gjorde størst inntrykk var jo da Erna fortalte om hvordan hun tenkte da hun laget lunsj til sine barn. Hun er jo bare et vanlig menneske, sånn som oss, selv om hun er statsminister, sier jentene.
Om konkurransen: «Lag din egen lunsj -oppdrag kostråd» er en del av det tre-årige prosjektet «Sunn ungdomsmat». «Sunn ungdomsmat» er finansiert av Gjensidigestiftelsen og styres av Opplysningskontorene i landbruket og Norges sjømatråd.
Les mer om prosjektet her: https://www.sunnungdomsmat.no/
Nøkkelord
Kontakter
Prosjektleder «Lag din egen lunsj – oppdrag kostråd», Silje Thoresen Tandberg
Telefon: 901 75 311, e-post: silje@frukt.no.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom