10 år med konflikt i Syria har gjort det livsfarlig å være jente
Barneekteskap har økt i områder berørt av ti år med konflikt i Syria, som markeres 15. mars i år. Nå risikerer også tusenvis av syriske flyktninger og libanesiske barn å miste skolegang på grunn av koronakrisen, ifølge ny undersøkelse fra Plan International.

– Et tiår med krig, krise og konflikt, og nå også koronapandemi, har gjort Syria og de berørte områdene rundt til en av de farligste og vanskeligste plassene å vokse opp i som jente, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Undersøkelsen som er gjort blant foresatte og barn (10-17 år) i områder i Libanon med svært mange syriske flyktninger, viser at 34 prosent av barna og 38 prosent av foreldrene kjenner til barn som har blitt giftet bort før fylte 18 år de siste tre månedene.
– Koronapandemien har gjort situasjonen enda verre for jenter fordi de underliggende årsakene til barneekteskap opprettholdes, som fattigdom, lav grad av likestilling og ingen eller dårlig utdanning, sier Partapuoli.
Jenter i krise mangler beskyttelse
Før konflikten ble 13 prosent av syriske jenter gift før fylte 18 år. Dette tallet er nå oppe i 26 prosent i deler av Syria. Blant syriske flyktninger som bor i Jordan og Libanon har antall barneekteskap steget til 29 prosent, ifølge tall fra Unicef.
Både i Syria og for syriske flyktninger i Libanon mangler jenter beskyttelse hvis de utsettes for vold og overgrep. Jenter vet ikke hvordan eller hvem de skal henvende seg til hvis de blir utsatt for overgrep. Plans undersøkelse viser at 70 prosent av barna og over 60 prosent av de foresatte ikke vet hvordan vold, overgrep og andre risikosituasjoner skal meldes ifra om.
Mange syriske flykninger mangler også juridiske dokumenter, noe som setter dem i større fare for å bli splittet fra familien sin, “trafficking” og statsløshet.
– Jenter og kvinner er hardest rammet av krisen og de er minst beskyttet. Jenter har ikke loven på sin side, de er ikke beskyttet av politiet, de har lite eller ingen tilgang til beskyttende tjenester og opplever diskriminering både sosialt og kulturelt. Jenter og kvinner får ikke rettighetene sine innfridd og er ikke likestilt med menn, sier Partapuoli.
Skolegang for hundrevis av barn uteblir
Nesten 30 prosent av barna i undersøkelsen går ikke på skole. Av disse er nesten 60 prosent jenter.
– Utdanning er nøkkelen ut av fattigdom, men også barneekteskap, og nå har krisen nådd en ny topp, sier Partapuoli.
Av de barna som går på skolen har de aller fleste hjemmeskole på grunn av strenge koronatiltak, men kun litt under halvparten av de spurte barna er fornøyd med dette. Mange mangler skoleutstyr, relevante bøker og tilgang til elektroniske hjelpemidler. Hele 64 prosent melder om dårlig internettilgang, 48 prosent mangler skolemateriell, og 42 prosent av barna sier de ikke lærer noen ting.
– De langsiktige konsekvensene av dette vil være katastrofale. Tiltak for å dekke disse behovene, tilpasset alder, kjønn og nasjonalitet, er livsviktig og helt nødvendig for utvikling. Tusenvis av barn risikerer nå å miste grunnleggende utdanning og ferdigheter, og dermed mister de også muligheten til å få seg en god nok betalt jobb i fremtiden, sier Partapuoli.
Andre funn fra rapporten Adolecent Needs Assesment Mount Lebanon and West Bekaa 2021:
Om rapporten:
341 foresatte og 256 barn 10-17 år i Mount Lebanon og West Bekaa i Libanon, områder for syriske flyktninger og sårbare libanesiske samfunn, ble intervjuet i januar 2021 om deres tilgang til utdanning og beskyttelse, i lys av den syriske flyktningkrisen og koronapandemi.
Skole:
- 27 prosent av de 256 barna som svarte på undersøkelsen går ikke på skolen eller deltar på noen form for undervisning. Av de barna som ikke går på skolen, er flest jenter (57%).
- 11 prosent av de mellom 10-14 år og 13 prosent av de mellom 15-17 år som har droppet ut av skolen, sluttet for ett år siden.
- 8 prosent av de mellom 10-14 år har aldri gått på skolen, og 18 prosent av de mellom 15-17 år droppet ut av skolen for fire eller flere år siden.
- Grunner til at barna ikke går på skolen: har ikke råd (40%), grunnet covid-19 (33%), må jobbe (13%), kan ikke lese eller skrive (10%), for lang avstand til skolen (7%).
- 90 prosent av de som går på skolen nå har hjemmeundervisning, men over halvparten er ikke fornøyd med læringsformen.
Beskyttelse:
- 34 prosent av de spurte barna og 38 prosent av de spurte foresatte kjenner til barn som har blitt giftet bort før fylte 18 år de siste tre månedene.
- 25 prosent av de spurte barna og 33 prosent av de spurte foresatte kjenner til barn som har fått barn før fylte 18 år de siste tre månedene.
- 73 prosent av de spurte barna sier de er svært stresset nå. Nesten halvparten frykter at de ikke kan komme tilbake på skolen og at de må holde seg hjemme. 30 prosent av de som rapporterer om stress sier at de er redd for de økonomiske utfordringene (30%), for lite mat (22%) og ikke penger til å betale for seg (13%).
- 73 prosent av de spurte barna og 62 prosent av de spurte foresatte vet ikke hvordan de skal melde ifra om vold, overgrep og andre risikosituasjoner.
Nødvendigheter:
- 59 prosent av jenter (69% syrere og 31% libanesere) og 60 prosent av mødre (69% syrere og 47 libanesere) har råd til å kjøpe bind.
- 72 prosent av de spurte barna sier de mangler klær (89%), mat (51%), skole (42%) og medisiner (29%).
Nøkkelord
Kontakter
Eilif SwensenKommunikasjonssjef
Tel:+47 416 53 901eilif.swensen@plan-norge.noBilder

Om Plan International Norge
Plan International er en global bistandsorganisasjon som driver utviklingsarbeid for å gi barn en bedre framtid. Vi jobber i mer enn 50 land for å oppfylle barns rettigheter, blant annet til skolegang, helsetjenester og beskyttelse. Plan har et særlig fokus på jenters rettigheter.
Følg saker fra Plan International Norge
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Plan International Norge
Rettelse, navn: Stine Sofies Stiftelse vinner Jenteprisen 20209.10.2020 11:02:26 CEST | Pressemelding
Årets Jentepris går til Stine Sofies Stiftelse som jobber for barn og unge utsatt for vold og overgrep. – De er modige, kompromissløse og alltid på barnas side, og det er særlig viktig i nå, sier juryleder Navjot Sandhu.
Bistandsbudsjettet må ha høyere ambisjoner på vegne av verdens jenter7.10.2020 11:07:22 CEST | Pressemelding
– Gledelig at regjeringen anerkjenner jentenes utsatte situasjon under koronakrisen, men vi skulle gjerne sett en ekstra investering for jenters rettigheter i en krevende tid, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge. Les hele hennes uttalelse om budsjettet her.
Rekordmange nominasjoner til Jenteprisen 202021.9.2020 00:00:00 CEST | Pressemelding
Listen over de nominerte til Jenteprisen 2020 er klar. I år er det nesten 70 nominerte. Det store engasjementet for prisen viser at det fortsatt er behov for å synliggjøre brudd på jenters rettigheter og likestilling.
Nominér til Jenteprisen 202017.8.2020 00:00:00 CEST | Pressemelding
Plan International Norge åpner for nominasjoner til Jenteprisen 2020. – I en tid hvor likestilling og arbeidet for jenters rettigheter skyves bak i køen, er årets Jentepris ekstra viktig, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
TV-aksjonen 2021 Tar opp kampen mot barneekteskap4.6.2020 17:37:20 CEST | Pressemelding
- Vi er utrolig glade og takknemlige for at Norges største dugnad skal handle om kampen mot barneekteskap. Dette er en av vår tids viktigste jentesaker, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Ungdommene hacker koronakrisen3.6.2020 07:00:00 CEST | Pressemelding
OSLO, 3. juni 2020: Ungdommer fra hele verden samles for et digitalt innovasjonsprosjekt ledet av Plan International Norge, Accenture og YSI for å finne løsninger på problemene unge, og særlig jenter, opplever under koronakrisen i Bangladesh, Tanzania, Uganda og Malawi.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom