1 av 5 jenter frykter vold og trusler når de er politisk aktive
– Vi er rystet over at så mange jenter og unge kvinner i verden ikke kan delta eller engasjere seg i politikk. Konsekvensen er at jenter og unge kvinner verken blir hørt eller tar beslutninger som påvirker deres liv. Beslutninger tatt uten unge kvinner favoriserer interessene til de som sitter med makten og forsterker dermed maktstrukturene. Slik blir det en ond sirkel hvor det kvinnelige kjønn systematisk holdes utenfor. Likestilling starter med representativitet, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
Årets statusrapport for jenters utvikling, State of the World’s Girls, viser at jenter har mange barrierer for å ta del i politiske aktiviteter verden over. Funn fra rapporten viser at 1 av 3 jenter opplever at de ikke kan engasjere seg og delta i politikk (31 %). Og en av fem (19 %) har personlig blitt frarådet fra å engasjere seg, av frykt for represalier når de sier sin mening noe som ikke er forventet av den tradisjonelle kvinnerollen.
19 år gamle Swastika fra Nepal har vært aktiv i politikk og samfunnsliv siden hun var 13. Men hun opplever å bli motarbeidet og hetset på grunn av at hun er jente. Tross alle barrierene hun møter, velger hun å stå på.
– Folk mener at jenter ikke bør engasjere seg i politikk. Mange jenter frykter at det vil bli stilt spørsmål rundt deres ønske om å delta. Dette påvirker jentene og hvilken rolle de tar i samfunnsutviklingen, da deres deltakelse påvirker familiens rykte og ære, sier Swastika.
Rapporten utgis i forkant av den internasjonale jentedagen 11. oktober. Årets rapport er den 15. i rekken fra Plan International om jenters situasjon I verden.
– Vi ser eksempler på at de som ytrer sin mening må bøte med livet, eller opplever andre represalier, noe vi ikke kan akseptere. Derfor må verdenssamfunnet legge til rette for at jenter trygt skal si sin mening og delta der beslutninger tas. På den måten kan vi bryte ned stereotypier og holdninger som begrenser jenter og kvinners deltagelse i politikk. Samtidig må vi anerkjenne at dette dreier seg om å dele makt og derfor må vi tørre å stå sammen med jentene i de tøffe kampene de må kjempe, sier Kari Helene Partapuoli.
Mer om funn i årets rapport:
- Rapporten State of the World’s Girls: Equal Power Now: Girls, Young Women and Political Participation utgis i forkant av den internasjonale jentedagen 11. Oktober, av Plan International. Det 15. året på rad Plan International gir ut en slik status-rapport.
- Funn fra rapporten viser at mange jenter og unge kvinner holdes borte fra politikken i en rekke land, 29 000 jenter er spurt i 29 land.
- Funnene fra årets undersøkelse viser at til tross for at et klart flertall av over 29 000 jenter og unge kvinner i 29 land bryr seg betydelig om politikk (97 % av de spurte som var enige i at deltakelse i politikk er viktig og 83 % sa at de personlig har gjort det) er mange jenter og unge kvinner utestengt fra politiske prosesser på grunn av både alder og kjønn. Mange opplever at de ikke kan engasjere seg og delta i politikk (31 %) mens halvparten (50 %) opplever at det er aksept for jenter og unge kvinner å engasjere seg i politiske aktiviteter. Hele én av fem (19 %) har personlig blitt frarådet fra å gjøre det.
- Hvert år (siden 2007) har Plan International gitt ut State of the World’s Girls, en rapport om jenters utvikling. Temaet for årets rapport er jenter og politisk deltakelse.
Til redaksjonene:
- Her er LINK til årets rapport, kortversjonen, samt bilder og intervju med Swastika.
- Ta kontakt dersom dere ønsker intervju eller ytterligere info.
Kontakter
Silje BudengSenior kommunikasjonsrådgiverPlan International Norge
Tel:+47 48158313silje.budeng@plan-norge.noBilder
Om Plan International Norge
Plan International er en uavhengig barnerettighetsorganisasjon som jobber barns rettigheter, både langsiktig og gjennom nødhjelp. Men der barn ikke har det bra, har jenter det ofte verst. Derfor setter Plan jenter først. Vi jobber i mer enn 80 land og driver prosjekter i 67.000 lokalsamfunn verden over. Vi jobber særlig med å sikre jenters rett til å bestemme over egen kropp, beskytte barn mot vold, sørge for at alle barn får en trygg og god utdanning og bidra til at unge kvinner kan bli økonomisk selvstendige.
Følg pressemeldinger fra Plan International Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Plan International Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Plan International Norge
Gaza: Halvparten av barna ønsker ikke lenger å leve21.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Over én million barn i Gaza trenger akutt psykisk helsehjelp etter halvannet år med krig. Frykten for å dø preger hverdagen deres, og en ny rapport viser at halvparten av barna ikke lenger ønsker å leve.
Klimakrisen presser jenter til å bytte sex mot mat12.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
Klimaendringer forverrer sult og vannmangel i Sahel-regionen i Afrika og tvinger unge jenter til ekstreme valg for å overleve, viser en ny rapport fra Plan International.
50 millioner jenter utsatt for seksuelle overgrep – færre får hjelp7.3.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
En ny rapport lansert i anledning kvinnedagen avdekker en brutal virkelighet for jenter og kvinner. Millioner utsettes for kjønnsbasert vold og står uten beskyttelse, samtidig som livsviktig bistand kuttes.
Tre år med krig i Ukraina: Stadig flere 10-åringer kan verken lese eller skrive23.2.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Millioner av barn har mistet år med skolegang på grunn av krig og pandemi. Mange utvikler talevansker, strever med å lese og skrive og får store psykiske problemer som følge av traumer og isolasjon.
– Minst 18 millioner jenter kan miste skolegang19.2.2025 06:30:00 CET | Pressemelding
USAs bistandsfrys og angrep på jenters rettigheter er dramatisk, men problemet er langt større og begynte lenge før 20. januar, sier Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom