
– Utbedring av norske veier kan spare liv

Forsommeren er preget av flere alvorlige trafikkulykker. Året 2022 startet bra, men utover våren og frem til nå, har det vært tre ganger så mange dødsulykker sammenlignet med samme periode i fjor.
Så langt viser Vegvesenets foreløpige tall at det er 60 personer som har omkommet på norske veier. Til sammenligning var det i første halvår i fjor – til og med juni – nede på 31.
Mandag,forrige uke, tok vegdirektør, Ingrid Dahl Hovland, initiativ til å samle flere aktører innen trafikksikkerhetsfeltet til et krisemøte.Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård, Statens vegvesen (SVV), politiet, Trygg Trafikk og flere av landets fylkeskommuner var derfor samlet i et krisemøte om trafikksikkerhetsutviklingen.
– Bør inkludere alle
Noen av de tiltakene de ble enig om, for å få ned antall trafikkulykker, var justerte fartsgrenser, økt bruk av fotobokser, økt tilstedeværelse av politi og forsterket informasjonsarbeid.
Administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund (NLF), Geir A. Mo, oppfordrer SVV til å gå bredere ut for å finne de beste løsningene.
– Det er godt at Samferdselsdepartementet tar dette på alvor, men de bør gå bredere ut og inkludere alle oss veibrukere for å finne passende tiltak. Vi vet hvor skoen trykker og hva som må til for å nå den viktige 0-visjonen, sier Mo.
Han mener at det har vært en skremmende utvikling i antall trafikkulykker dette halvåret.
– Norge er på god vei mot 0-visjonen på drepte i trafikken, og vi må bare fortsette den viktige jobben med trafikksikkerhet. Veien er lastebilsjåførenes arbeidsplass og vi trenger en trygg arbeidshverdag, sier Mo.
Hendene på rattet, og blikket på veien
Sommerferien er i gang, og det kan koke litt ekstra i ferietrafikken.
– Min viktigste oppfordring til både medlemmene våre og trafikanter generelt, er å ha hendene på rattet, og blikket på veien. Det viktigste er at alle kommer trygt fram. Ha litt is i magen og unngå farlige forbikjøringer. Mobilen kan skrus på lydløs og sjekkes når man har kommet seg fram på hytta, sier Mo.
Videre peker han på at de kuttene som Samferdselsdepartementet allerede har varslet, er dårlig nytt i så måte.
– Det offentlige må være villig til å fortsette å investere i infrastruktur for å ivareta trafikksikkerheten, påpeker Mo.
Trenger solid satsing
Tall fra samferdselsdepartementet viser at det per 21. juni kun var to dødsulykker på vei med midtdeler, mens det var 44 dødsulykker på vei uten midtdeler.
– Den beste måten å spare liv i trafikken på er å bygge trygge motorveier med flere felt og midtdeler. Vi har sett fantastiske resultater på ulykkesstatistikken tidligere når motorveier med gul midtstripe oppgraderes med midtrabatt, som for eksempel E6 gjennom Østfold. Før ble den kalt dødsveien, men nå har den blitt en av de tryggeste veiene å kjøre på. Skal vi nå 0-visjonen trenger vi altså en solid satsing på utbedring og oppgradering av norske veier, avslutter Mo.
TRYKK HER og vis at vi i transportnæringen tar ansvar og går foran som gode forbilder i trafikken!
Nøkkelord
Kontakter
Elisabeth NodlandJournalistMarked og kommunikasjonsavdeling
Tel:991 55 949en@lastebil.noBilder


Om Norges Lastebileier-Forbund

St. Olavsgt. 25
0166 Oslo
Følg pressemeldinger fra Norges Lastebileier-Forbund
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Lastebileier-Forbund på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Norges Lastebileier-Forbund
Advarer mot gjenåpning av kollektivfelt for elbiler på E1811.11.2024 15:59:59 CET | Pressemelding
– Vi er overrasket over at SV og Venstre slår seg sammen med FrP og Høyre for å legge til rette for økt privatbilisme. De stemmer altså for at kollektivfeltene på ny skal fylles med «matpakkesjåfører», mens yrkessjåførene som er på veien for å fylle hyllene med matvarer skal henvises til å stå i kø, sier administrerende direktør i Norges Lastebileier-Forbund, Knut Gravråk.
Kollegahjelpens dag: – En hjelpende hånd når det trengs som mest11.11.2024 12:35:21 CET | Pressemelding
Yrkessjåførene har veien som sitt fabrikkgulv, og hver dag transporterer de varer som er viktige for oss alle. De fleste lastebilsjåfører setter stor pris på friheten i hverdagen og den unike «kontorutsikten» fra førerhuset. Men tanken på å havne i en ulykke er deres største frykt. Når du tilbringer hver dag på veien, utsetter du deg også for betydelig risiko i arbeidshverdagen. Dersom ulykken skulle skje, kan Kollegahjelpen være avgjørende for at man kommer seg tilbake bak rattet.
Jubel for tungtrafikkfelt: – Vil lette hverdagen19.6.2024 17:02:28 CEST | Pressemelding
Nyheten om at lastebiler nå kan ta i bruk kollektivfeltet på flere strekninger inn og ut av Oslo blir tatt godt imot av transportnæringen. – Vi i transportbransjen er ikke akkurat bortskjemte med slike gode tiltak, så dette er svært positivt, sier administrerende direktør i Toten Transport, Maarten Beck.
Tungtrafikkfelt: – Bedre fremkommelighet for alle19.6.2024 10:14:56 CEST | Pressemelding
I dag kom nyheten alle veibrukere i Stor-Oslo bør være glade for: Lastebiler, som for øvrig forsyner samfunnet med kritiske varer, slipper til i kollektivfeltene. Hvam-Tangerud og Taraldrud-Klemetsrud er første strekk ut, men prosessen med å vurdere en lignende løsning på E18 vestgående er allerede i gang.
Fergekø skaper frustrasjon: Livsviktig last forsinkes av bobiler18.6.2024 10:15:11 CEST | Pressemelding
Fellesferien står for døren, og til Norge strømmer turistene på. I mange områder er det innført gratis ferger, noe som øker trykket på fergeavgangene. I tillegg fører mannskapsmangel til stadig flere kanselleringer av fergeavgangene. Dette resulterer i at godstransporten sliter med å få plass på fergene.