– Uakseptabelt mye ulovlig fiske i Vestland

– Omfanget av ulovlig fiske i Vestland er nå på et uakseptabelt høyt nivå. Dette er tyveri fra fellesskapet som kan få store konsekvenser for de sårbare laksestammene, sier Arnstein Johnsen, seksjonsleder for tilsyn kyst i Statens naturoppsyn (SNO).
I fjor var Vestland et av fylkene med størst økning av inndragninger og anmeldelser for brudd på lakseloven, og så langt i år er det ingen tegn på nedgang.
Følger ikke nedsenkingspåbudet
De aller fleste inndragningene skjer på grunn av brudd på nedsenkingspåbudet. Fram til 30. september skal alle garn i gamle Sogn og Fjordane garn senkes slik at hele fangstdelen står minst tre meter under havoverflaten til enhver tid, og det samme gjelder garn med maskevidde større enn 32 med mer fra knute til knute i gamle Hordaland. Dette er for å unngå fangst av laks og sjøørret.
– Garnene vi finner er ofte satt helt oppe i vannoverflaten, nettopp for å ta laks og sjøørret. Noen av garnene har en størrelse og maskevidde som er egnet til å ta større mengder laks, noe som kan tyde på at fisket er økonomisk motivert, sier Johnsen.
Disse garnene tar fisk som skal opp i sårbare vassdrag for å gyte. Flere vassdrag i Vestland er i år stengt fordi målet om gytebestand ikke er oppfylt. Hvis det ulovlige fisket fortsetter, vil vassdragene kunne bli stengt enda lenger.
Skjerpet regelverk
SNO, politiet og Økokrim gjennomførte denne uka en felles aksjon mot ulovlig laksefiske på Vestland.
Førstestatsadvokat Hans Tore Høviskeland i Økokrim viser til at dette er et miljøkriminalitetsområde, som er viktig å følge opp. Strafferammen for overtredelse av lakse- og innlandsfiskeloven ble fra 1. juli 2020 økt til fem år. Dette vil gi grunnlag for fengselsstraff, ikke bare bøtestraff som tidligere har vært vanlig praksis.
Høviskeland viser videre til at mange av disse sakene har et aspekt av økonomisk motivert kriminalitet, som betydelig vinning ved ulovlig fiske.
– En streng reaksjon synes nødvendig ved omfattende miljøkriminalitet med liten oppdagelsesrisiko, og på miljøkriminalitetsområdet er miljølovgivningen blitt vesentlig skjerpet de senere år og det er fulgt opp av rettspraksis. Vi vil samarbeide nært med SNO og politidistriktene ved oppfølgningen av anmeldelser. Økokrim vil også vurdere å ta inn slike saker for videre etterforskning og iretteføring, sier Høviskeland.
Tips om ulovlig fiske
Johnsen oppfordrer alle til å tipse Miljødirektoratet eller politiet hvis de oppdager mulig ulovlig fiske.
– Vi får flere tips om ulovlige garn i uka, og det er veldig bra. Vi er helt avhengig av tips fra publikum for å beskytte sårbar sjøørrett og laks mot ulovlig fiske, sier Johnsen.
Du kan sende inn tips om ulovlig fiske til politiet eller på Miljødirektoratets nettsider:
Tips Miljødirektoratet om ulovlig fiske
Se statistikk fra lakseoppsyn de siste 5 år fordelt på fylker her
Nøkkelord
Kontakter
PressekontaktPressetelefonen svarer på henvendelser fra pressen mellom klokka 8 og 16 på hverdager.
Vi ringer vi deg raskt tilbake dersom vi ikke får tatt telefonen. Pressetelefonen kan ikke ta imot SMS eller talebeskjeder.
Bilder



Om Miljødirektoratet
Miljødirektoratet jobber for et rent og rikt miljø
Våre hovedoppgaver er å redusere utslipp av klimagasser, forvalte norsk natur og hindre forurensning. Vi er et statlig forvaltningsorgan underlagt Klima- og miljødepartementet. Vi har i underkant av 700 ansatte ved våre to kontorer i Trondheim og Oslo, og ved Statens naturoppsyn (SNO) sine lokalkontor.
Følg pressemeldinger fra Miljødirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Miljødirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Miljødirektoratet
SNO har felt en bjørn i Jarfjord2.7.2025 12:48:11 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet vil nå samle mer informasjon og vurdere kunnskapen som foreligger, og deretter gjøre en helhetlig vurdering av situasjonen.
Følg pukkellaks-fangsten fra dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommer ventes storinvasjon av pukkellaks til norske elver. Du kan følge fangsten av den uønskede fremmedarten på Miljødirektoratets nettside.
Følg pukkellaks-fangsten frå dag til dag1.7.2025 14:57:26 CEST | Pressemelding
I sommar er storinvasjon venta av pukkellaks til norske elvar. Du kan følgje fangsten av den uønskte framandarten på Miljødirektoratets nettside.
Forbereder bjørnefelling i Jarfjord1.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
Miljødirektoratet besluttet i forrige uke å iverksette felling av bjørnen som angrep en person i Jarfjord 23. juni. DNA-prøver viser nå mulig kjent individ og det jobbes videre med å identifisere riktig bjørn. Se oppdatert informasjon om status i saken under.
Fortsatt økt bruk av biodrivstoff i 202427.6.2025 10:44:24 CEST | Pressemelding
Mens salget av fossilt drivstoff faller, øker omsetningen av biodrivstoff. Det har aldri blitt brukt mer biodrivstoff i transportsektoren enn i 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom