– Tidsskrifter og kritikk er et satsingsområde for Kulturrådet

– Tidsskrifter og kritikk er et satsingsområde for Kulturrådet, sa Anne Oterholm, nestleder i Kulturrådet, og leder for fagutvalget for litteratur, da hun presenterte den nye støtteordningen.
Samler midlene
Nå samles alle midlene til tidsskrifter og kritikk i Norsk kulturfond i én permanent ordning, med et eget tverrfaglig utvalg. Midlene skal ikke bare gå til produksjon av tidsskrift men også til prosjekt- og arrangørstøtte. Både redaktører, kritikere, utgivere og arrangører kan søke.
– Den nye ordningen rommer en åpenhet for et mangfold av publiseringsformer og -plattformer, fortsetter Oterholm.
Oterholm deltok 30. april i en paneldebatt sammen med Samtiden-redaktør Christian Kjelstrup, Kultursjef i Lillehammer kommune Olav Brostrup Müller og artist Monica Ifejilika. Diskusjonen ble ledet av Danby Choi, redaktør i Subjekt.
Etablerer nytt fagmiljø
Anne Oterholm refererte til Kulturrådets utredning Kulturtidsskriftene fra 2018, som slo fast at tidsskriftene har hatt dårlige økonomiske vilkår over mange år. Mens inntektene har holdt seg stabile har kostnadene økt, og mange redaksjoner går dermed rundt på dugnadsånd og gratisarbeid.
Tidsskriftene faller stadig mellom to stoler når mediepolitikken og bokpolitikken skal diskuteres, konkluderer utredningen. Det har ikke hjulpet at Kulturrådets støtte til tidsskrifter og kunstkritikk tidligere har vært fragmentert og uoversiktlig. Derfor er det nå viktig at det etableres et nytt fagmiljø, mener Oterholm.
– Det skal være en tverrfaglig støtteordning med ett utvalg, hvor medlemmene samlet skal ha kompetanse fra ulike kunstfelt, fra kritikerarbeid, og besitte publikasjonsfaglig kunnskap og forståelse.
Lang prosess
Den nye tilskuddsordningen for tidsskrifter og kritikk kommer som et resultat av Kulturrådets langvarige engasjement for kunstkritikk og kulturtidsskrifter. En forsøksordning med prosjektstøtte til kunst- og kulturkritikk ble etablert i 2016. Den ga støtte til nærmere 70 ulike prosjekter, fordelt på flere landsdeler og kunstneriske sjangre. Nå blir forsøksordningen del av den nye ordningen, som også vil erstatte Kulturrådets ordninger for støtte til tidsskrifter.
En av de største endringene er at innkjøpsordningen for allmenne tidsskrifter har forsvunnet. I stedet kan man søke om subsidiering av abonnementer, for eksempel til folkebibliotekene, slik at flere har råd til å prioritere faste abonnement.
Første søknadsfrist til den nye støtteordningen er 3. september 2019.
Nøkkelord
Kontakter
Frida RusnakKommunikasjonsrådgiver
Tel:997 72 534frida.rusnak@kulturradet.noBilder


Lenker
Om Kulturdirektoratet
Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet
50 000 nye elevar får no bøker frå Kulturrådet på skulebiblioteket sitt9.5.2025 08:45:00 CEST | Pressemelding
Talet på skular som deltek i Kulturrådets skulebibliotekordning aukar frå 380 til 540 dei neste to åra. Alle biblioteka som no er inne på ordninga vil få endå fleire bøker enn før. Dette er eit resultat av styrkinga til regjeringa av ordninga med over 13 millionar kroner.
1 090 kunstnere får Statens kunstnerstipend18.3.2025 10:20:14 CET | Pressemelding
5 207 kunstnere søkte Statens kunstnerstipend i 2025. Nå er det klart hvem som får.
Ny undersøkelse: Folk flest mener det er riktig å bruke offentlige penger på kunst og kultur31.1.2025 09:00:09 CET | Pressemelding
Samtidig ønsker 7 av 10 nordmenn å øke eller beholde den offentlige finansieringen til kunst og kultur.
Kulturdirektoratet starter klima- og miljøprogram for kultursektoren29.1.2025 14:02:58 CET | Pressemelding
Kulturdirektoratet er klare med et nytt klima- og miljøprogram for kultursektoren. Fem prioriterte tiltak skal få fart på det grønne skiftet i kulturlivet.
Ny rapport: Konsertinntektene falt i 202327.1.2025 10:19:12 CET | Pressemelding
Inntektene i den norske musikkbransjen gikk ned med 10 prosent i 2023, etter et rekordår i 2022. Den største årsaken er en kraftig nedgang i inntekter fra store konserter.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom