NHO Mat og Drikke

-Regjeringens avgiftspolitikk gjenreiser svensk, ikke norsk, økonomi.

Del
-Med så høy arbeidsledighet er det et kraftig signal når regjeringen ikke tar grep for å trygge de mange tusen nye arbeidsplassene som er skapt etter at koronaen stoppet grensehandelen. Dette er avgiftspolitikk for gjenreising av svensk, ikke norsk, økonomi, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke i forbindelse med regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett.

Brubakk viser til at utfordringene som den enorme grensehandelen medfører, ikke er nevnt med et ord i budsjettforslaget: - Dette er en tydelig beskjed fra regjeringen til de som jobber i varehandelen og næringsmiddelindustrien om at jobbene deres ikke er viktige. Arbeidsledigheten er høyere enn under både finanskrisen og oljekrisen. Da skulle man tro at enhver arbeidsplass er viktig. Slik er det tydeligvis ikke.

- Året med stengte grenser har skapt tusenvis av nye arbeidsplasser. Dessverre er svært mange av disse i praksis midlertidige fordi nordmenn vil gjenoppta grensehandlingen når grensene åpnes igjen. I stedet for å trygge disse arbeidsplassene, velger regjeringen å sitte med hendene i fanget, sier Brubakk.

I 2020 økte statens provenyinntekter med syv milliarder kroner som følge av at nordmenn handlet brus, vin, øl, brennevin, snus og tobakk i Norge i stedet for i utlandet. – Summen av mange nye arbeidsplasser, økt omsetning hos norske produsenter og økte avgiftsinntekter betyr mye for norsk økonomi. Det forundrer meg at regjeringen ikke interessert i dette regnestykket i den situasjonen landet er i, men åpenbart velger å vente til at jobbene, inntektene og verdiskapingen forsvinner over grensen igjen, sier han.

-Det er uklokt av regjeringen å tviholde på høye avgifter på varer som vi vet at nordmenn vil grensehandle for milliarder av kroner når grensene på et tidspunkt gjenåpner, avslutter Brubakk.

Kontakter

Ingunn S. Eriksen, kommunikasjonsdirektør NHO Mat og Drikke, 48 13 72 34 / ingunn.eriksen@nhomd.no

Om NHO Mat og Drikke

NHO Mat og Drikke
NHO Mat og Drikke
Middelthuns gate 27
0368 Oslo

23 08 86 80http://www.nhomd.no

NHO Mat og Drikke er en medlemsstyrt og partipolitisk uavhengig arbeidsgiver- og næringspolitisk organisasjon for bedrifter i mat-, drikke- og bionæringen. Foreningen ble etablert i 2015 etter en sammenslåing av de to organisasjonene NHO Mat og Landbruk og tidligere NHO Mat og Drikke.

NHO Mat og Drikke organiserer mer enn 1.800 virksomheter over hele Norge. Medlemsbedriftene sysselsetter nærmere 40.000 ansatte og arbeider innenfor mat- og drikkeproduksjon, skogbruk og tjenesteyting. 

NHO Mat og Drikke ivaretar medlemsbedriftenes behov for forutsigbare og konkurransedyktige politiske rammevilkår overfor nasjonale politiske myndigheter og internasjonale organer som EU og WTO. I tillegg ivaretar NHO Mat og Drikke medlemsbedriftenes interesser i de årlige tarifforhandlingene og gjennom det løpende arbeidet med lokale forhandlinger, tvistebehandlinger, juridisk rådgivning, bistand i enkeltsaker og kompetanseutvikling.

Følg pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NHO Mat og Drikke på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NHO Mat og Drikke

-Må ikke bli en sovepute28.8.2023 08:46:32 CEST | Pressemelding

Nye tall fra SSB viser at nordmenn grensehandlet for 2,6 milliarder i 2.kvartal 2023. – Høy inflasjon, dyrtid og en svak norsk krone må ikke bli en sovepute for regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen. Utviklingen i grensehandelen viser tydelig at forbrukerne regner på om grensehandel lønner seg. Selv om det for mange ikke lønner seg akkurat nå, vil et hvileskjær fra regjeringen i arbeidet med å redusere grensehandelen kunne slå hardt tilbake når situasjonen endrer seg, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Grensehandel: -Gledelig tilbakegang, men ingen varig løsning.30.5.2023 08:22:24 CEST | Pressemelding

Ny statistikk viser at nordmenn i 1. kvartal 2023 grensehandlet for 1,9 milliarder kroner. – Dette kan bety at norske avgiftslettelser og erfaringene fra pandemien har bidratt til å snu en utvikling som i senere år ellers har vist høy og økende grensehandel. Samtidig er 1,9 milliarder kroner brukt av nordmenn i Sverige, 1,9 milliarder kroner tapt i Norge. Det er et tap av verdiskaping og arbeidsplasser som regjeringen snarest mulig må gjøre noe med. Når en viktig forklaring på tilbakegangen trolig er høy prisvekst på mat i Sverige og svak kronekurs, må dette ikke bli en sovepute for Vedum og Vestre, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye