Lotteri- og stiftelsestilsynet

– Norsk Rikstotos hovedoppgave er å tilby ansvarlige spill, ikke å sikre hestenæringen inntekter

Del

Norsk Rikstoto skal innføre totalgrenser for hvor mye spillerne kan satse og tape, og det har skapt debatt om hestenæringens fremtid. – Hensynet til tapte inntekter for hestesporten kan ikke gå foran å beskytte spillere fra alvorlige spilleproblemer, sier Henrik Nordal, avdelingsdirektør i Lotteritilsynet.

Norsk Rikstoto skal innføre totalgrense 1.januar 2020, og det har ført til diskusjon og påstander om at norske myndigheter vil avvikle hestenæringen. 

– Vi ser behov for en rolleavklaring. Norsk Rikstoto sin hovedoppgave er å sikre trygge og ansvarlige spill. At hestenæringen nyter godt av overskuddet fra spillet er en konsekvens, og ikke årsaken til at Norsk Rikstoto er en av få aktører som får tillatelse til å tilby nordmenn pengespill, sier Nordal. 

Det følger forpliktelser med å få lov til å tilby pengespill i Norge. Pengespillene skal være trygge og ansvarlige, og under offentlig kontroll. De sårbare spillerne, spilleavhengige og familiene deres skal beskyttes. Norsk Rikstoto har de siste årene jobbet systematisk og godt for å oppfylle vilkårene i konsesjonen, og nå står totalgrensen igjen. 

Totalgrensen må gjelde alle

Lotteritilsynet støtter Norsk Rikstoto sitt eget forslag om å innføre en totalgrense på 20 000 kroner i måneden, eller til sammen 60 000 kroner over tre måneder. Men totalgrensen må gjelde alle, og tilsynet støtter ikke forslaget om at de såkalte storspillerne skal ha høyere grenser.

– Totalgrensen skal være et sikkerhetsnett for de som ikke klarer å kontrollere spillingen sin. Storspillerne spiller for store summer, og de taper mye. De har i utgangspunktet ikke mindre risiko for å få problemer enn andre spillere, og Norsk Rikstoto har ikke dokumentert det motsatte. Da er det ikke ansvarlig at disse spillerne får en særordning der de kan spille for langt mer.

Når Lotteritilsynet uttaler seg om totalgrenser, er det i lys av at spillene skal være trygge og ansvarlige.  Sårbare spillere og familiene deres skal beskyttes. Landbruks- og matdepartementet skal ta den endelige avgjørelsen om hvordan totalgrensen skal være. 

– En totalgrense vil medføre nedgang i inntektene til Norsk Rikstoto, og det betyr at alle som nyter godt av overskuddet fra Norsk Rikstoto får litt mindre penger i kassen. Men hensynet til tapte inntekter kan ikke gå foran å beskytte spillere fra alvorlige spilleproblemer. 

Bilder

Om Lotteri- og stiftelsestilsynet

Lotteri- og stiftelsestilsynet
Lotteri- og stiftelsestilsynet
Storehagen 1B
6800 FØRDE

57 82 80 00https://lottstift.no/nb/

Lotteri- og stiftelsestilsynet er eit av samfunnets viktigaste verkemiddel for å sikre ansvarlege pengespel, sterk frivilligheit og trygge stiftelsar. Les meir på www.lottstift.no  

Følg saker fra Lotteri- og stiftelsestilsynet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Lotteri- og stiftelsestilsynet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Lotteri- og stiftelsestilsynet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom