– Kvinnedagen er fortsatt viktig
Vold mot kvinner, likelønn, abort, porno og diskriminering av minoritetsgrupper er saker vi må stå opp for også i dag, mener seks forskere på kvinnedagen.

– Kvinnedagen er viktig, ja kanskje viktigere enn noen gang, ifølge forskere. Kilden har spurt et knippe kjønnsforskere hvorfor 8. mars må markeres, hvilke saker de kunne tenke seg å gå i tog for, og hva vi trenger mer kunnskap om.
– Vi er på ingen måte utlært når det gjelder vold mot kvinner
– Kvinnedagen er veldig viktig fordi den – i det minste en gang i året – får oss til å stoppe opp og reflektere over kvinners situasjon i dag både lokalt og globalt, sier Ann Therese Lotherington, professor ved Senter for kvinne- og kjønnsforskning og og prodekan for forskning ved UiT – Norges arktiske universitet.
– Jeg får ofte spørsmål om vi ikke har kommet lenger enn som så, men det har vi ikke. Her hjemme har vi fortsatt overfylte krisesentre, vi har ulikelønn og fattigdom blant både unge og gamle kvinner. Internasjonalt ser det mye verre ut.
Lotherington liker 8. mars og er veldig glad for at unge stemmer nå står opp for både de «gamle» sakene og for nye saker som spesielt berører dem.
– Selv har jeg gått i tog nesten hvert år siden jeg var tenåring, det blir mange tog!
– I år blir markeringen digital. I tråd med smittevernreglene skal noen av oss på Senter for kvinne- og kjønnsforskning samles og følge det lokale arrangementet. Det er fint, for litt av vitsen med dagen er jo å kjempe kampene sammen og vise vår solidaritet kollektivt.
Når det gjelder viktige sake å gå i tog for kommer bekjempelse av vold mot kvinner høyt opp, for Lotherington.
– Vold mot kvinner skjer i alle lag av befolkningen i alle land. Det handler ikke bare om direkte vold, men også strukturell vold som det ikke alltid er like lett å se, sier hun.
– Som en god nummer to, som vi faktisk også kan definere som del av nummer en, er retten til selvbestemt, medisinsk forsvarlig abort. At vi fikk en abortlov i Norge i 1978 som ga alle kvinner rett til selvbestemt abort fikk svært stor betydning for kvinners stilling i Norge. Et hvert tegn til trussel mot den loven vil jeg kjempe imot!
Les hele artikkelen på Kjønnsforskning.no: https://kjonnsforskning.no/nb/2021/03/kvinnedagen-er-fortsatt-viktig
Nøkkelord
Kontakter
Ann Therese Lotherington: + 47 77 64 57 15
ann.t.lotherington@uit.no
Reinert Skumsnes: r.v.skumsnes@stk.uio.no, +47 22 85 87 42
Elisabeth Lund Engebretsen: elisabeth.l.engebretsen@uis.no +47 51 83 28 68.
Elisabeth Ljunggren: elisabet.c.ljunggren@nord.no, +47 75 51 75 73
Knut Dørum: knut.dorum@uia.no, +47 38 14 20 57
Kari Jegerstedt: Kari.Jegerstedt@uib.no, +47 55 58 89 97
Bilder

Om Kilden kjønnsforskning.no
Kjønnsforskere studerer hvilke konsekvenser kjønnsforskjeller har for fordeling av ressurser, makt og muligheter, og hvordan ideer om kjønn formes og kommer til uttrykk i kulturen og samfunnet omkring oss.
Kunnskapssenteret Kilden kjønnsforskning.no har et nasjonalt ansvar for å fremme kjønnsforskning, og kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning og innovasjon gjennom å formidle og sammenstille forskning. For mer informasjon se kjønnsforskning.no.
Følg saker fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra Kilden kjønnsforskning.no
Antiislamister anklager islam for sexisme, men trakasserer selv kvinner16.4.2021 13:05:35 CEST | Pressemelding
På den ytre høyresiden lever sexisme og likestillingsargumenter side om side, skriver professor i sosiologi Katrine Fangen i en nylig publisert artikkel om kjønn og antiislamske holdninger i sosiale medier.
Mangfoldige Hamsun25.3.2021 14:36:03 CET | Pressemelding
Ny forskning finner kvinnefrigjøring og likekjønnet begjær i Knut Hamsuns romaner fra 1890-tallet.
Helseutvalg får kritikk for lav kompetanse på kvinnehelse12.3.2021 09:49:27 CET | Pressemelding
Forskere og fagfolk etterlyser faglig bredde og spisskompetanse i et nytt regjeringsoppnevnt utvalg om kjønn og helse.
Kvinnedagen har alltid vært preget av kontroverser5.3.2021 09:56:20 CET | Pressemelding
Den internasjonale kvinnedagen står for døra. På nettsiden kvinnehistorie.no finner du et eget 8.mars-tema der du kan lese flere artikler om hvordan kvinnedagen er blitt markert i Norge gjennom årene.
- Simone de Beauvoirs analyse av alderdommen er fortsatt aktuell25.2.2021 13:17:02 CET | Pressemelding
Den franske filosofen Simone de Beauvoirs analyse av kvinneundertrykkelse kan brukes til å forklare undertrykkelse av eldre også i dag, sier Tove Pettersen.
Vold i likekjønnede forhold skyves under teppet10.2.2021 09:11:57 CET | Pressemelding
Internasjonale studier tyder på at vold forekommer like ofte blant homofile som blant heterofile par. Likevel mangler man norsk forskning på feltet.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom