SAIH - Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond

– Kritikere fengsles før valget i Nicaragua

Del

På søndag er det valg i Nicaragua. – Uansett utfall er valget langt fra fritt, sier Katrine Ringhus, Nicaragua-rådgiver i SAIH.

7. november stiller den gamle revolusjonshelten Daniel Ortega igjen til valg i Nicaragua, med visepresident og kone Rosario Murillo ved sin side.

– De siste årene har vi sett en massiv utvikling av lovverk som på ulike kreative måter innskrenker sivilsamfunnet og det demokratiske rommet, sier Katrine Ringhus, som er programrådgiver i SAIH og følger utviklingen i landet.

Trenger støtte fra Norge

SAIH har jobbet i Nicaragua i over 40 år og samarbeider med organisasjoner i de autonome regionene på Atlanterhavskysten. Dette er landets fattigste område, hvor en stor andel av befolkningen er urfolk og afroetterkommere.

– I dag er det viktigere enn noen gang at norske myndigheter sier klart ifra om de omfattende menneskerettighetsbruddene som skjer i Nicaragua. Kritiske stemmer fra studenter, urfolk, journalister og sivilsamfunnet trenger vår støtte nå, sier Hector Ulloa, leder i SAIH.

Norge har en lang historie med bistand og solidaritet med nicaraguansk sivilsamfunn.

Kandidater til valget arrestert

– Så langt er flere Ortega-kritikere fengslet i oppløpet til valget – flere av dem personer som selv stilte til valg, forteller Ringhus.

Hun peker blant annet på loven om “cyberkriminalitet” som problematisk utvikling – den kan gi fengselsstraff for de som bruker nettplattformer for å spre falsk informasjon eller villedende informasjon som forårsaker "alarm, terror eller uro i offentligheten". Samtidig er det opp til myndighetene å definere hva slags informasjon som er falsk og hva som er ekte.

Nasjonalforsamlingen har de siste årene også oppdatert straffeloven slik at studenter passer innunder den juridiske definisjonen av begrepet terrorist, viser en rapport Clade og SAIH står bak. I tillegg kommer en rekke andre lov-endringer.

Møter misnøye med vold

I 2018 ledet universitetsstudenter befolkningen i massive demonstrasjoner i store deler av landet. Myndighetenes svar på den folkelige misnøyen var brutal. Ifølge den interamerikanske menneskerettighetskommisjonen (IACHR) døde minst 212 mennesker mellom april og juni 2018, 1.337 personer ble skadet og 507 personer utsatt for frihetsberøvelse. Siden den gang har mer enn 100.000 mennesker har flyktet fra landet.

SAIH jobber i partnerskap med lokale organisasjoner på Atlanterhavskysten for å utdanne flere lærere og for å styrke tilgangen til høyere utdanning som er tilpasset lokale språk, kultur og behov.

Dagen etter valget inviterer Latin-Amerikagruppene i Norge (LAG) til åpent møte om valget i Nicaragua. Mer info om det her.

Nøkkelord

Om SAIH - Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond

SAIH - Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond
SAIH - Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond
Mariboes gate 8
0183 Oslo

47370190http://www.saih.no

SAIH ble etablert i 1961 av norske studenter og akademikere og jobber i dag i partnerskap med om lag 30 organisasjoner i 7 land i Latin-Amerika, sørlige Afrika og Asia: Bolivia, Colombia, Nicaragua, Zimbabwe, Zambia, Sør-Afrika og Myanmar. 

SAIH er en solidaritetsorganisajon som jobber med bistand, informasjon og politisk påvirkning for å bidra til at flere skal få tilgang til høyere utdanning og akademisk frihet globalt.  

Følg pressemeldinger fra SAIH - Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SAIH - Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra SAIH - Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom