– Ikke et mål at alle skal ta høyere utdanning

Ingvild Reymert er opptatt av klasse og akademia fordi alle skal ha lik rett til utdanning. Høy utdanning betyr igjen ofte bedre lønn og flere muligheter.
– Det skal ikke handle om kjønn, eller om man heter Preben eller Mohammed. Vi trenger ulike folk, vi trenger mangfold, sier Reymert, studieleder ved Handelshøyskolen ved OsloMet og bistilling ved NIFU.
– Men det skal heller ikke være et mål at alle skal ta høyere utdanning. Vi må ha flere tanker i hodet samtidig.
I Norge har vi etter hvert fått en del kunnskap om likestilling og mangfold i høyere utdanning og tiltak for kjønnsbalanse og etnisk mangfold. De siste årene har det også kommet statistikk over utenlandske forskere og etterkommere av innvandrere i forskning og høyere utdanning.
Men hva sier forskningen om sosial bakgrunn i høyere utdanning?
Hvorfor klasse fortsatt er viktig
Tilgangen til høyere utdanning handler både om samfunnets bruk av ressurser og rettferdighet for den enkelte, mener Silje Bringsrud Fekjær, professor ved Senter for profesjonsstudier ved OsloMet.
– Er det bakgrunnen din som skal bestemme om du tar høyere utdanning, eller er det kvalifikasjoner og kompetanse, spør Fekjær retorisk.
Fekjær mener det er to høyst levende myter om klasse i akademia:
– Den ene myten er at klasse ikke betyr noe lenger, og den andre er at alle tar høyere utdanning. Forskningen derimot viser at klasse har betydning for blant annet studievalg og frafall, og at det fortsatt er bare omtrent en tredjedel av befolkningen som har høyere utdanning.
Fersk statistikk over hvem som tar høyere utdanning, viser at det var rundt 38 prosent av 19-24-åringene i høyere utdanning i 2021 og 17 prosent av 25-29-åringene.
Se mer statistikk om høyere utdanning
Har forskningen nådd universitetene?
Det holder ikke at de som forsker på klasse vet det, dette funnet må finne veien ut i samfunnet og ut til universitetene og høgskolene, mener Fekjær.
– Det ligger en overordnet idé om at alle nå tar utdanning og har de samme mulighetene. Disse feiloppfatningene om klasse gjør at vi må snakke mer om det, sier hun.
– Hvor kommer disse mytene fra?
– Jeg tror rett og slett at mange bare tenker «alle tar høyere utdanning», fordi en selv og egne venner gjør det, sier Fekjær.
– Vi har brukt mye energi på å snakke om kjønn og etnisitet, men klasse og foreldrenes utdanning er viktig i seg selv, ikke bare i sammenheng med kjønn og etnisitet, som et interseksjonelt perspektiv.
Førstegenerasjonsstudenter – om å føle seg hjemme eller fremmed
Ulikhetsforskningen har brukt begrepet førstegenerasjonsstudent – den som er først ute med høyere utdanning i egen familie – i 20 år, spesielt internasjonalt, ifølge Fekjær. I det siste har det også blitt satt søkelys på denne gruppa med kronikker og artikler.
– Det er ikke noe nytt for oss som har forsket på ulikhet i høyere utdanning, men jeg er veldig glad for at det nå kommer fram i offentligheten.
Fekjær understreker også behovet for at universitetene og høgskolene (UH-sektoren) er klar over problematikken og tematiserer opplevelsen.
Nøkkelord
Kontakter
Kristin AuklandSeniorrådgiver
Tel:22 03 80 86Tel:95 12 14 86ka@kilden.forskningsradet.noBilder

Lenker
Om Kifinfo
Kifinfo drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning (Kif-komiteen). Sekretariat hos Universitets- og høgskolerådet.
Følg pressemeldinger fra Kifinfo
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Kifinfo på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kifinfo
Ikke rasisme, bare laber interesse3.7.2025 10:58:49 CEST | Pressemelding
For første gang har ansattes opplevelser med mangfold ved Universitetet i Bergen blitt kartlagt. Flere er overrasket over at de aldri får spørsmål om hvordan de opplever UiB som arbeidsplass.
– En drøm er at alle, uansett bakgrunn, kan se seg selv som kjemiker13.6.2025 11:19:54 CEST | Pressemelding
Nye prosjekter ved UiT skal hindre frafall og øke karakterene blant kvinnelige studenter. – Vi vil vise at alle har en plass i realfag, sier prosjektleder.
– Skeive i akademia mangler reell inkludering6.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
– Mange etterlyser mer kontinuerlig og reell støtte utover symbolhandlinger som de årlige Pride-markeringene, sa Elisabeth L. Engebretsen på Skeivt symposium.
Studiestart: Skal bli velkomstuke fremfor fyllefest5.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Universitetet i Bergen tar nye grep for en mer inkluderende studiestart. De vil legge mer vekt på fellesskap og tilhørighet for studentene, og mindre på fyll og fest.
EU utlyser likestillingspris3.6.2025 10:58:27 CEST | Pressemelding
Prisene har blitt delt ut tre ganger før, men så langt uten vinnere fra Norge. Blir det for første gang en norsk vinner i år?
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom