Av-og-til

– Disse sjåførene representerer en stor fare for seg selv og andre.

Del

Kun 76 prosent ville bedt en bilfører som de visste hadde drukket alkohol, om å la bilen stå. Det viser en fersk undersøkelse Respons Analyse har utført for Av-og-til. Alkovettorganisasjonen frykter konsekvensene.

- Dette er skremmende. Når vi vet at det skjer hele 14 000 kjøreturer i alkoholrus hver dag, trenger vi et samfunn der folk tør å si ifra når de ser at andre tar dårlige valg. Vi må si nei til kjøreturer i beruselse, sier Randi Hagen Eriksrud, generalsekretær i Av-og-til.

Greit å sitte på

Undersøkelsen indikerer at respondentene ikke tar innover seg hvor farlig fyllekjøring kan være. Kun 64 prosent av de spurte ville latt være å sitte på i bil dersom de visste at bilføreren hadde drukket.

-  Mange ulykker på norske veier er forårsaket av ruspåvirkning. Det er uforståelig at så mange er villige til å risikere eget liv og helse ved å sitte på med en beruset bilfører, sier Eriksrud.

Politiet advarer

Kun 33 prosent av de som ble spurt, sier de ville ha ringt politiet.

- Dersom du ser noen kjøre av gårde i en bil, selv om de har drukket, bør du alltid ringe politiet, sier Runar Karlsen, sjef for Utrykningspolitiet.  – Disse sjåførene representerer en stor fare for seg selv og andre.

- Oppskrift på katastrofe

Alkohol påvirker en rekke av de egenskapene du trenger for å kjøre bil. Du får tregere reaksjonstid, blir mer impulsiv og mer risikovillig når du har promille i blodet.

- Alkohol og bilkjøring en oppskrift på katastrofe. Våg å være den som sier ifra, slik at den som har drukket lar bilen stå. Det kan redde liv, sier Eriksrud.

Dette bør du gjøre om du ser at noen som har drukket har tenkt seg ut med bil:

  1. Si ifra at det ikke er greit – har man drukket, skal bilen stå.
  2. Hvis du opplever at vedkommende likevel velger å kjøre, bør du ringe politiet. Veldig mange fyllekjørere blir tatt etter tips fra innringere, og klarer de å få stoppet fyllekjøreren tidlig nok, kan det redde liv.
  3. Sitt for all del ikke på med en beruset bilfører. Sørg alltid for å ha en trygg reisemåte for å komme deg hjem fra fest, eller et sted å overnatte. Det er aldri verdt å sitte på med noen som har drukket.

FAKTABOKS: Slik påvirkes man etterhvert som man får høyere promille

0,2 Synet blir dårligere, særlig å fokusere raskt og å skifte fra lys til mørke blir vanskeligere.

0,5 Man oppfatter situasjonen dårligere og reagerer mindre presist.

0,8 Man får dårligere koordinasjonsevne og lengre reaksjonstid.

1,0 Oppmerksomheten og konsentrasjonsevnen er svekket, man begynner å bli trøtt, har nedsatt balanse og blir dårligere til å bevege seg.

1,5 Man har helt klart dårligere motorikk, snakker uklart og snøvlete, og har problemer med å huske.

2,0 Man får symptomer på forgiftning og mister selvkontrollen.

3,0 Man mister kontroll over urinblæren, kaster opp, og pustesenteret i hjernen kan fungere dårligere. Det er fare for bevisstløshet og død.

Statistikk:

 

Hvis du visste at føreren av en bil hadde drukket alkohol, hva ville du gjøre? (Flere svar mulig)

Celleinnhold:
 Kolonne%
 Chi2 nivå(W):2,5

 

Kjønn

Total

Mann

Kvinne

Antall intervju

1151

550

601

Sagt at føreren burde la bilen stå

76 %

76 %

76 %

Latt være å sitte på i bilen

64 %

62 %

66 %

Tatt nøklene fra føreren

51 %

49 %

52 %

Ringt politiet

33 %

32 %

35 %

Annet

3 %

4 %

2 %

Ikke gjort noe

1 %

1 %

1 %

Vet ikke

1 %

1 %

1         %

*Undersøkelsen ble gjennomført av Respons Analyse på vegne av Av-og-til i mai 2019. 1151 respondenter mellom 16 og 88 ble intervjuet.» Respondentene hadde mulighet til å krysse av for flere svar, og totaltallet overstiger derfor 100 prosent.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30http://avogtil.no

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg saker fra Av-og-til

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom