– Dette betyr så mye for oss små

– Hva jeg føler nå? Du, jeg føler mest av alt en veldig stolthet over at jeg og alle de flinke folka jeg har med meg har klart å skape produkter som blir så godt mottatt. Vi har bygd opp dette sjøl, fra ingenting. Det er fantastisk, herlig kjekt å tenke på, ler Roy Martin Øyjord.
– En plass i elitenettverket
Under Haugalandkonferansen fredag fikk Øyjord plaketter som håndfast bevis på at Skakkelaks og Skakkeaure er produkter som hører hjemme blant de aller beste lokalmatproduktene i Norge.
Produktene er godkjent av en egen fagjury. Pakkene kan nå utsmykkes med det offisielle Spesialitet-merket for utvalgt norsk lokalmat.
– Det er veldig viktig for små produsenter som oss å bli sett og løftet fram på denne måten. Spesialitet-merket har stor respekt i matbransjen, sier Øyjord.
– Når vi får plass i en merkeordning som dette, får vi være med i et elitenettverk av lokalmatprodusenter. Det er avgjørende for oss. Vi har savnet en arena og et nettverk hvor vi blir sett og får plass, sier han.
– For en heldig laks!
– Skakkelakser må være de gladeste laksene av alle! Det må da være toppen av lykke for en ekte gladlaks å bli marinert i cognac og attpåtil håndmassert!
Det humrer en blid Nina Sundqvist, direktøren i Matmerk, stiftelsen som har fått oppdraget å forvalte den offisielle merkeordningen.
Sundqvist har møtt opp for å dele ut merkene til Skakke Røykeri, og hun lar ikke sjansen gå fra seg til å skryte av laksen og auren fra Etne, som får sin karakteristiske smak gjennom å marineres i Skakkekonjakk, masseres for hånd og røykes på einer.
– Her snakker vi om produkter i særklasse, og som alle i regionen trygt kan være stolte av. Stikkord er kreativitet, handlekraft og håndverk på høyt nivå. Ja, dette er ekte kvalitetshåndverk, rett og slett, sier hun.
– Spesialitet-merkebrukerne er etter hvert blitt som et landslag av lokalmatprodusenter, og der hører Skakke Røykeri hjemme, sier Sundqvist.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse.
Bak merkeordningen Spesialitet står Matmerk, en uavhengig stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Det er i dag litt over 500 matprodukter i Norge som er godkjent for å bruke Spesialitet.
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@matmerk.noAnne Mette JohnsenKommunikasjonssjef
Tel:+47 909 61 602anne.mette.johnsen@matmerk.noBilder


Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat8.5.2025 12:59:14 CEST | Pressemelding
Anne Mette Johnsen er ansatt som ny administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat. Etter en grundig rekrutteringsprosess med mange kvalifiserte søkere, tiltrer hun stillingen med umiddelbar virkning.
Garnvik Røkeri hedret med Spesialitet-merket for fjerde gang31.3.2025 12:31:33 CEST | Pressemelding
Under åpningen av Norway Seafood Festival 2025 i Trondheim ble Garnvik Røkeri tildelt Spesialitet – merket for lokalmat i særklasse – for sitt produkt «Røkt ørret».
To produkter tildelt Spesialitet-merket på UMAMI18.3.2025 15:12:28 CET | Pressemelding
Geitramseddik fra Brokkestøylen og Havsnø Røkt Flaksalt fikk tildelt Spesialitet under åpningsdagen på UMAMI-messen. «Begge disse produktene er i særklasse i sin kategori og har derfor fortjent å få tildelt Spesialitet», sa landbruks- og matminister Nils Kristen Sandtrøen under tildelingen.
Kvitsøylam får eksklusiv status - tildelt beskyttet geografisk betegnelse17.3.2025 12:00:00 CET | Pressemelding
- Dette er en anerkjennelse av den høye kvaliteten og den lange, rike tradisjonen for sauedrift på Kvitsøy, sier Bent Høie, statsforvalter i Rogaland.
Kvalitet i hver dråpe: Spesialitetsmerket til 4 lokale drikkeprodusenter13.3.2025 09:15:00 CET | Pressemelding
- Osterevolusjon har blitt et begrep her til lands, men du verden: Nå snakker vi om en norsk drikke-revolusjon også! De fire produsentene som tildeles Spesialitetsmerket får råvarene til å skinne, sier fagsjef Spesialitet i Stiftelsen Norsk Mat Marit Strand.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom